5 vanliga frågor och svar om rosévin

Har du koll på vad rosévin är? Det söker många svaret på, liksom hur man gör rosévin och vilken mat som passar till. Oavsett om du redan vet allt detta hoppas vi ändå du ska ha lärt dig något nytt när du tar del av svaren på några av de vanligaste frågorna om rosévin!

Rosévin kan absolut uppstå genom att blanda rött och vitt vin, men endast i undantagsfall i de regioner och delar av världen där det är tillåtet, exempelvis i Champagne. Hur rosévin annars framställs varierar, liksom antalet roséstilar som vinmakningen kan resultera i.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges mest sålda rosévin (franskt, men inte från Provence)

Hur är det med hållbarheten då, riskerar en öppnad flaska att bli dålig snabbt och kan man lagra ett bättre rosévin på samma sätt som ett kvalitativt vitt eller rött vin? Låt oss reda ut alla frågetecken och slutligen tipsa om goda drinkar med rosévin som bas!

1. Vad är rosévin?

Rosévin är en typ av vin som kännetecknas av sin rosa färg. Systembolaget delar in rosévin i smaktyperna friskt och bärigt respektive fruktigt och smakrikt, men smak och stil kan variera beroende på druvsort, ursprung och vinmakare. De allra flesta roséviner är dock lättdruckna.

Visste du att…
En vanlig missuppfattning om rosévin är att ju ljusare färg vinet har, desto bättre kvalitet, men det stämmer alltså inte. Färgen på vinet påverkas av faktorer som druvsort, mognad och produktionsmetod, och det finns ingen koppling alls mellan färg och kvalitet. Ryktet kan ha att göra med att rosévin från Provence ofta är både högkvalitativa och just ljusa i färgen.

Rosé i Provence
I Frankrike dricks det mer rosévin än vitt vin, i så pass stora kvantiteter att landet måste importera flera miljoner hektoliter rosévin varje år! Och då producerar de ändå mest av alla.

2. Hur gör man rosévin?

Rosévin tillverkas av blå druvor fast på olika sätt. Maceration, eller urlakning, är den mest traditionella metoden för att få till önskad rosa nyans på det färdiga vinet. Druvskalen får då laka ur sin färg i druvmusten efter pressning, alltifrån ett par timmar upp till några dagar. För en kraftigare färg kan skalen få jäsa med musten en kort tid. Direktpressning, avfärgning och saignée (blödning) är andra produktionsmetoder som kan kombineras och varieras.

Gemensamma nämnare för många roséviner är att de jäser och lagras på tank, inte ekfat, att jäsningen sker vid samma temperatur som för vita viner (mellan 15–20 grader) med målet att bevara frukt och fräschör. Rosévin buteljeras i regel ungt och också bör drickas ungt.

3. Hur länge håller en öppnad flaska rosévin?

Rätt förvarat håller en flaska öppnat rosévin flera veckor, eller i alla fall några dagar, så länge du återförsluter flaskan och ställer in den i kylen där det är svalt och mörkt. Tillämpa samma tillvägagångssätt för en öppnad box rosé och vinet blir fullt drickbart i uppemot en månad. Överkurs är att hälla över överblivet rosévin i en mindre flaska, för att än mer motverka oxidation och främja hållbarheten. Men så länge du tycker att vinet smakar bra, drick på!

Visste du att…
De allra flesta roséviner är gjorda för att drickas unga och vinner därför sällan på lagring.

4. Vad passar att äta till rosévin?

Klart du kan dricka rosévin till mat – många gånger är det ett ypperligt val. Vi har faktiskt skrivit en hel artikel i ämnet hur du matchar rosévin med mat som du gärna får spana in. Vill du bara får ett snabbt recepttips till ett friskt och bärigt rosévin kan vi gå i god för denna tagliata med grillad portobello eller en salade Niçoise med grillad tonfisk i sojamarinad.

Frozen rosé
Trender kommer, trender går. Men ”vuxenslushen” frozen rosé tycker vi gott kan få bestå.

5. Vilken drink kan man göra med rosévin?

Fanta och rosé i all ära, det finns många andra rosédrinkar du kan göra. En generös kanna rosésangria med apelsin, persika och hallon är den perfekta go to-drinken till många. För en lite mer sofistikerad drink föreslår vi att du skakar ihop en French 75 med rosévin och vill du bjuda på något uppfriskande en varm sommardag är frosé, eller frozen rosé, ett utmärkt val eller en läskande sorbetdrink gjord på ett alkoholbefriat mosserande rosévin från Oddbird.

Boktips!
Den har några år på nacken, men för den som vill lära sig mer om rosévin via en fysisk bok kan vi rekommendera ”Rosévin – historien, vinerna och maten därtill” (Bokförlaget Parasoll) av Anders Melldén. I boken tipsar han om 151 provade roséviner, däribland Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 85 kr) som vunnit flera guld i Vinordic Wine Challenge, senast 2023.

Fler frågor och svar om olika drycker