Juniora landslagskocken om kaffe i matlagning (och drinkar!)

Prisbelönta kocken Tia Strandberg har druckit kaffe längre än de flesta för sin ålder och byter lätt desserten mot en kaffedrink. Men hur jobbar en svensk juniorlandslagskock med kaffe i sin matlagning? Här ger hon sina bästa tips och inspirerar med enkla recept som alla kan laga – från brynt kaffesmör och rökt kaffeglaze till dalgona coffee på bryggkaffe!

Tia Strandberg visade prov på stor talang redan på gymnasiet då hon aktivt valde bort mer teoretiska studier för att gå på Stures Restaurangskola i Halmstad och tillsammans med vännen Lina Petterson tävlade i gymnasie-SM 2019 och vann i kategorin ”Kök”.

Två år senare utsågs hon till Årets unga kock 2021 i Halland och samma år blev hon medlem i Svenska Juniorkocklandslaget. Där utvecklas hon ständigt och får ta sig an nya, spännande utmaningar – på tävlingsscenen och via olika uppdrag. Som att få skapa recept med kaffe.

– Det är kul att jobba med någonting som är lite oväntat i matlagning, såsom kaffe. Det är då man upptäcker nya saker och får användning av sin kreativitet, säger Tia.

Tia Strandberg
Född: 31 maj 2000.

Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder och sambon Jakob.
Bor: I Vasastan i Stockholm, men är ursprungligen från Halmstad.
Gör: Köksmästare på Vineriet och medlem i Svenska Juniorkocklandslaget som ligger i hårdträning inför Culinary Olympics 2024 den 3–7 februari i Stuttgart.
Relation till kaffe: Hängde på ”kulturen” att dricka kaffe från start i restaurangbranschen och börjar alltid dagen med kaffe – helst en god cappuccino. Ska det vara bryggkaffe är Arvid Nordquist Gran Dia väldigt trevligt.
Bästa kaffeupplevelse: När vi var i Bologna och åt tiramisu, den var så god!

Fritidsintressen: Skapa föremål i keramik, äta ute, dricka gott vin och köpa hem vin.
Följ på: @tiastrandberg och @juniorkocklandslaget.

Så mycket mer än bara bryggkaffe

Beroende på om du väljer hela bönor, malet kaffe, bryggkaffe eller espresso kommer det att ge varierad karaktär i maten du lagar, förklarar Tia. Typ av bönblandning och rostningsprofil är andra parametrar, där ett mörkrostat kaffe generellt sett ger mer tryck än ett ljusrostat.

– Ju mindre finfördelat och värmebehandlat kaffet är, desto mindre beska ger det upphov till. Du får också en betydligt rundare och mer subtil kaffesmak om du till exempel låter hela bönor dra med grädde till en kaffeglass, än om du smaksätter en kaffeglaze med en kraftfull espresso. Så testa att utforska kaffe i matlagning på olika sätt, tipsar Tia.

– Kaffe i kombination med feta mejeriprodukter, nötter, choklad och olika sorters sprit är annars jättegott och ett tryggt val, inte minst i desserter, fortsätter hon.

Förutom maträtter och desserter slår Tia ett slag för att baka bröd med kaffe där hon har tagit fram ett recept på finsk ”malaxlimpa”. Det kavringliknande brödet penslas med en blandning av bryggkaffe och socker ett par gånger under gräddning och även dagen efter, vilket ger en smått karamelliserad yta med djup kaffesmak och lång hållbarhet.  
 

Dalgona coffee på bryggkaffe
I sin tolkning av dalgona coffee använder Tia Strandberg ett mörkrostat kaffe med frisk och nötig smak. Resultatet är en ”riktig” kaffedrink med ett kaneldoftande, krämigt kaffeskum.

Tackar aldrig nej till en kaffedrink

Experimenterandet med kaffe som smaksättare i maten har gjort Tia nyfiken på att ta fram egna recept på en personlig favorit – kaffedrinkar. Alltifrån nya varianter på Espresso Martini och dalgona coffee till klarifierade kaffedrinkar med mjölk.

– Klarifiering innebär att du tillsätter någon slags syra, så att proteinerna i mjölken fäller ut och ger en klar vätska. Du får den feta känslan av mjölken, men en visuellt mycket snyggare kaffedrink där vätskan är klar och drinken blir mindre mäktig.

Enligt Tia är en kaffedrink det perfekta avslutet på en middag. Men varför stanna där?

– Jag skulle kunna ha kaffe som smaksättare genom en hel meny; från snacks, förrätt och varmrätt vidare till desserten – gärna med en matchande kaffedrink! Kaffet behöver inte ha huvudrollen i alla rätter, men ändå finnas där. Det finns så många möjligheter, våga prova!

Mästerliga recept med kaffe

Arvid Nordquist Kafferosteri är stolt partner till Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget. Som en del i partnerskapet har boken ”Kaffe på menyn” tagits fram. Den vänder sig främst till restaurangproffs, men några av recepten som Tia Strandberg bidrar med i kokboken fixar de allra flesta hemmakockar. Vilket lagar du först?

Brynt kaffesmör

Bryn 500 g smör. Ta från värmen. Tillsätt 100 g malet bryggkaffe (gärna Arvid Nordquist Eco) och ca 36 g malet espressokaffe (gärna Arvid Nordquist Espresso Giusto). Låt dra minst 1 timme. Sila smöret genom en finmaskig sil. Kyl helt. Använd som fyllning i kanelbullar, smaksätt en rödvinssky till stekt kött eller en BBQ-sås med chili till exempelvis pulled pork.

Rökt kaffeglaze

Blanda 5 torkade, hela anchochili, 1 färsk röd chili, 250 g skivad rödlök, 7 skalade vitlöksklyftor, 250 g japansk soja, 350 g ljus sirap och 200 g honung i en kastrull. Koka upp och låt koka ihop en stund. Tillsätt 5 enkla espresso (gärna Arvid Nordquist Espresso Giusto) och koka lite till. Späd med vatten och det tjocknar för mycket. Mixa slätt. Smaka av med rödvinsvinäger, sambal badjak och salt. Kaffeglazen passar till rött kött eller en svampsteak (det vill säga hårt stekt ostronskivling under press).

Passa på att lära dig ännu mer om kaffe