Champagne Bollinger i täten för en hållbar framtid

Än är det för tidigt att deklarera en Bollinger La Grande Année 2022, men Denis Bunner, ställföreträdande källarmästare, har en bra känsla. En känsla baserad dels på en av de bästa skördarna sedan andra världskriget, dels en unik förklaringsmodell som kan förutspå stora år, hur vinerna lagras över tid och som bidrar till att hantera klimatförändringarna.

Efter ett utmanande 2021 där mer än halva druvskörden gick förlorad till följd av frost, hagel, regn och olika sjukdomar ser det ut som att ställföreträdande källarmästare Denis Bunner på Champagne Bollinger kan andas ut – åtminstone när det gäller årgång 2022.
 
SE OCKSÅ: Upptäck Bollinger Special Cuvée Brut – kompromisslöst kvalitetsbubbel
 
– Ja, alla våra druvsorter mognade optimalt med välbalanserad syra tack vare svala nätter och de var i perfekt skick vid skörd. Blir nu det stilla vinet lika bra som kvaliteten på druvorna hoppas vi kunna deklarera en La Grande Année 2022 i början av 2023 efter att vi har smakat på vinerna från alla vingårdslägen, säger Denis.

Denis Bunner
Denis Bunner ansvarar inte bara för den komplexa blandning som ska bli till champagne i absoluta världsklass, utan också för att övervaka, mäta och göra justeringar under hela vinåret från beskärning av rankorna till att fatta beslut om när skörden ska inledas.

Ingen årgång den andra lik

Bollinger La Grande Année är Champagne Bollingers prestigefyllda årgångschampagne som enbart görs de år förutsättningarna är som bäst. Den är gjord på druvor uteslutande från Premier Cru- och Grand Cru-lägen och liksom all champagne från Bollinger är den starkt pinot noir-driven, kraftfull och komplex. Men tvärtemot husets multi-vintage Bollinger Special Cuvée Brut ska den inte smaka på samma sätt, utan bli unik för varje årgång.
 
Lagringspotentialen för Bollinger La Grande Année är mycket stor, den klarar av att ligga flera år – en exceptionell, tidlös champagne. Vinifieringen sker på små, gamla ekfat genom vilken komplexa aromer utvecklas. Djupa mognadstoner får vinet av att jäsa en andra gång på flaska och sedan lagras minst sju år på jästfällningen under naturkork. Riddling (när flaskorna försiktigt förflyttas från liggande till upprätt läge med flaskhalsen nedåt) och momentet för att bli kvitt jästfällningen, degorgering, sker helt manuellt, vilket kräver en enorm yrkesskicklighet.

Champagne Bollinger små gamla ekfat
Champagne Bollinger är det enda champagnehuset som har en fast anställd tunnbindare för att underhålla de 4 000 små, gamla ekfaten i husets egen ägo.

På Systembolaget finns ännu några åtråvärda flaskor Bollinger La Grande Année 2014 kvar att beställa. Nästa årgångschampagne för ett stort år är 2015.
 
– Bollinger La Grande Année 2015 lanserar vi 2024 eller 2025. Det var ett förhållandevis varmt år med mindre och mer koncentrerade druvor i motsats till ett kallare 2014, så i glaset upplever du två helt motsatta årgångar, säger Denis Bunner och fortsätter:
 
– Under 2015 hade vi stora problem med brist på vatten, vilket är en tydlig och betydande effekt av klimatförändringarna. För det handlar inte bara om stigande temperaturer, utan också om nederbörd, och att vädret blir alltmer extremt. Antingen har vi extrem torka, eller så regnar det hela tiden, som under 2021. Tack och lov skyddas vi av att 85 procent av våra vingårdar har en kritrik jordmån som hjälper till att naturligt reglera vattenflödet, likt en svamp.

Ansvar att förändra först av alla

För 20 år sedan hade det varit ett skämt att prata om så kallad vattenstress i Champagne, menar Denis Bunner. Regionen i norr har alltid varit känd för sitt svala, fuktiga klimat och det råder fortfarande en uppfattning om att det ännu är så, trots att det inte längre är sant.
 
– Klimatförändringarna har en drastisk påverkan på både nuläget och framtiden. Vi som arbetar närmast naturen; med jorden, vattnet, solen och vinden, måste därför gå före och visa vägen till en mer hållbar värld. Och det snabbt – vi kan inte ödsla mer tid, säger han.
 
2003 antog hela regionen en ambitiös klimatplan för att minska utsläppen för varje flaska champagne och Champagne Bollinger först med att uppfylla kriterierna för de ekologiska certifieringarna High Environmental Value och Sustainable Viticulture in Champagne. Målet är att åstadkomma positiv förändring genom innovation, men också genom att återta äldre jordbruksmetoder och inspireras av aktörer inom andra näringar.

Vingård i Verzenay
Marktäckande växter mellan vinrankorna är avgörande för att behålla fukten i marken, undvika erosion och bidrar till att återföra näring till jorden, berättar Denis Bunner.

Förklaringsmodell för stora år

Inför provsmakningen av Bollinger La Grande Année 2014 väcktes frågan om hur pass stort ett år kan vara, utifrån att årgången hade präglats av värmebölja i juni följt av en kall, blöt sommar, vilket saknade ner druvornas mognadsprocess. Till fördel för chardonnay, men inte lika mycket för Champagne Bollingers signaturdruva pinot noir.
 
Men Denis Bunner var aldrig särskilt orolig. Driven av att bättre förstå effekterna av klimatförändringarna inom vinnäringen hade han tillsammans med dedikerade experter ägnat två år åt att skapa en matematisk förklaringsmodell baserad på historiska data och Champagne Bollingers unika vinbibliotek med årgångar daterade flera generationer tillbaka.
 
Syftet med modellen är att kunna förutspå just stora år och hur pass väl vinerna tål lagring. Ju mer man vet om tidigare varma eller kalla årgångar och hur vinerna från dessa har stått sig över tid, desto mer kan man förutse och bestämma vilka årgångar som ska bli La Grande Année, R.D. (lagras minst 14 år) eller en ännu mer exceptionell årgångschampagne.
 
– Modellen hjälper oss att utveckla vingårdsarbetet och skapar en viss trygghet i en otrygg bransch. Vi övervakar och analyserar allt fler faktorer; vinrankan, vädret, jordmånen, hur druvorna mognar… Allt för att kunna ge ett underbyggt svar på frågan – vad gör ett stort år?
 
– Samtidigt är vi väldigt ödmjuka inför att modellen ”bara” är ett verktyg för att försöka hantera det levande, som är väldigt komplext. Och än finns ingen förklaringsmodell i världen som slår våra sinnen och smaklökar i att bedöma det faktiska utfallet, slår Denis Bunner fast.

Avenue de Champagne

Res till Champagne över en helg

Vi är nog många som drömmer om att resa till Champagne och åka runt på olika vingårdar, kanske bo på ett vinslott och promenera längs den berömda och minst sagt exklusiva gatan Avenue de Champagne i staden Épernay, belägen mitt i den bubblande vinregionens hjärta.
 
Champagne Bollinger har sitt säte strax väster om Épernay, i Grand Cru-byn Aÿ i Vallée de la Marne (Marnedalen). Därifrån tar det cirka 25 minuter med tåg eller bil till Champagnes största stad Reims, där Denis Bunner bor. Han rekommenderar att du besöker olika producenter i trakterna runt just dessa två städer då arkitekturen skiljer sig mycket åt.
 
– I Reims har du till exempel de berömda ”crayères”, vinkällare byggda av kalksten. Efter att ha druckit god champagne skulle jag gå vidare till den vackra gotiska Notre Dame-katedralen där Frankrikes kungar brukade krönas, säger han.
 
Denis föreslår att du avslutar dagen med en vällagad middag på ett modernt franskt brasserie, en personlig favorit är Brasserie Le Jardin nära Park de Champagne i centrala Reims. Har du en till dag att spendera – bege dig till den pittoreska champagnebyn Verzy och vandra runt bland de väldigt speciella, vridna träden i naturreservatet Les Faux de Verzy.
 
– Lär dig sedan mer om vinodling i Champagne på museet inuti Le Phare i Verzenay några kilometer norr om skogen i Verzy. Ta de 101 stegen till toppen av fyren för en 360 graders vy över vingårdarna och passa så klart på att prova ännu mer champagne, tipsar Denis Bunner.

All in bubbel från Bollinger

Bollinger Special Cuvée Brut Halvflaska

359 kr (375 ml)

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

649 kr

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut Magnum

1 499 kr (1 500 ml)

Läs mer

Bollinger Rosé

829 kr

Läs mer

Bollinger La Grande Année 2015

2199 kr

Läs mer

All in champagne (och andra bubbliga viner)