Champagne Bollinger – kompromisslöst kvalitetsbubbel

Druvan pinot noir är Champagne Bollingers signum och har så varit sedan grundandet 1829. Kombinationen av en första jäsning på merparten små, gamla ekfat, en stor andel reservevin och att vinet får lagra extra länge på jästfällningen skapar den högkvalitativa Bollinger-stilen med kraftfullhet, elegans och lång smaklängd. En stil med mjuka bubblor och krämig textur som varit den brittiska agenten James Bonds favorit i över 40 år.

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.”

Detta världsberömda citat yttrade Madame Lily Bollinger till den London Daily Mail i oktober 1961, tjugo år efter att maken Jacques Bollinger oväntat gick bort och hon utan att tveka tog över Champagne Bollinger. Ett uppdrag hon utförde med pondus och stora framgångar.

LÄS OCKSÅ: VM-sommelieren och Fredagskocken guidar till olika sorters champagne

Madame Lily Bollingers citat står sig än i dag. Står sig gör även det unika faktum att Champagne Bollinger är ett av endast tre vinhus i hela Champagne som är 100 procent familjeägt. Tack vare att huset också äger en stor andel av vingårdarna vars druvor de gör sina olika champagner av har de kontroll på att allt görs med högsta kvalitet hela vägen.

Champagne Bollinger
Champagne Bollinger har sitt högsäte i Grand Cru-byn Aÿ. Huset har så pass starka finansiella muskler att de aldrig behöva kompromissa med vinernas kvalitet eller deras tid i vinkällaren. Familjen är även majoritetsägare av producenterna Langlois-Chateau och Champagne Ayala.

En champagne utöver det vanliga

Champagne Bollinger gör likt de flesta andra champagneproducenter en standardcuvée, eller non-vintage på engelska. Vinhuset föredrar dock begreppet multi-vintage, då det är en mer korrekt beskrivning av att flaskan innehåller en blandning av flera olika årgångar. För även om den inte är årgångsbetecknad, är den ju inte ”årgångslös”, det vill säga non-vintage.

En multi-vintage ska smaka likadant år efter år och representera husets stil. Champagne Bollinger är kända för sitt pinot noir-drivna uttryck i alla sina champagner och att den första jäsningen sker helt eller delvis på små, gamla ekfat. Den andra jäsningen sker på flaska och den långa lagringstiden på jästfällning gör utvecklar mjuka bubblor med krämig textur.

Ekfat hos Champagne Bollinger
Champagne Bollinger har tillgång till närmare 4 000 fat. Dessa hanteras av husets egna tunnbindare och är en stor del av företagets dna.

Vinmakarna hos Champagne Bollinger tillsätter också alltid en stor andel reserveviner i husets champagner i syfte att uppnå en ännu högre kvalitet, kraftfullhet, komplexitet och mognad. För detta ändamål har huset imponerande 800 000 reserveviner i magnumflaskor. Dessa lagras årgång för årgång, vingårdsläge för vingårdsläge och druva för druva i en över en halv mil lång vinkällare, vilket är helt unikt för Champagne.

Summa summarum är den gedigna processen från odling, skörd, vinifiering, lagring och buteljering mycket mer kostsam och tidskrävande för en Bollinger Special Cuvée Brut än för många andra champagner i segmentet, men så blir resultatet något utöver det vanliga.

Tre sorters lyxiga ostron till champagne
Matcha en pinot noir-driven, kraftfull och komplex champagne med krämig mousse till både råa, pocherade och friterade ostron. Vi pratar förstås om Bollinger Special Cuvée Brut! Foto: Eva Hildén

Stort namn – men liten i Champagne

Vi svenskar dricker mest Bollinger-champagne per capita i världen, men trots det och en årsproduktion på tre miljoner flaskor står Champagne Bollinger för endast 1 procent av den totala champagneproduktionen. Det har inte hindrat dem från att bli ett namn att räkna med i ett av världens mest ansedda vindistrikt. Tvärtom – Bollinger har utmärkt sig genom att kombinera arv och tradition med utveckling och förnyelse.

LÄS MER: Hellre än bra crémant (från Langlois-Chateau!) än en billig champagne

Ett exempel på det är att Bollinger blev det första champagnehuset att uppfylla kriterierna för de ekologiska certifieringarna High Environmental Value och Sustainable Viticulture in Champagne. Ännu en av många anledningar att dricka Bonds lyxiga favoritbubbel!

Bollinger Special Cuvée Brut
nr 7418, 1 202 kr (magnum, 1 500 ml)/551 kr/310 kr (375 ml)

Endast de bästa druvorna används till denna matvänliga multi-vintage på 60 procent pinot noir, 25 procent chardonnay och 15 procent pinot meunier. Hela 85 procent av dem kommer från Grand Cru och Premier Cru-lägen. Den brödiga stilen får vinet av såväl en första jäsning på små, gamla ekfat som en andra lagring i flaska på jästfällningen i 3–4 år. Över 50 procent reservevin bidrar med mognad och komplexitet. Doften är utvecklad och nyanserad med inslag av gula äpplen, rostat bröd, hasselnötter, torkade aprikoser, apelsinmarmelad och grapefrukt vilka går igen i den kraftfulla smaken. Servera vid 8–10 grader (gärna i en vitvinskupa!) som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.

Kärleken mellan Bond och Bollinger

Är du ett äkta James Bond-fan? Då har du säkert koll på att Ian Flemings agent 007 inte enbart föredrar sin dry martini ”shaken, but not stirred”, utan också älskar ädla bubblor. Kanske vet du att det är just varumärket Bollinger han varit trogen i över 40 år (kärlekssagan inleddes dock inofficiellt redan i romanen Diamonds are forever från 1956).

Kärleken mellan Bond och Bollinger grundar sig i vänskapen mellan Christian Bizot, den tidiga vd:n för Champagne Bollinger, och Bond-filmernas producent Albert R. ”Cubby” Broccoli. De två lät manifestera sin vänskap (och den goda smaken) genom att låta James Bond dricka champagne på film och så föddes världens längsta relation på filmduken.

Hyllning till den långa relationen

Det officiella samarbetet mellan agent 007 och Champagne Bollinger inleddes i filmen Moonraker från 1979. En av Bonds mest kända repliker i den var riktad till CIA-agenten Holly Goodhead och lyder ”Bollinger? Om det är en ’69 har jag väntat på dig”.

I samband med världspremiären av den senaste Bond-filmen No time to die den 30 september 2021 hyllades det drygt 40-åriga partnerskapet med en exklusiv lansering av Moonraker Luxury Limited Edition 2007. Den brittiska designern Eric Berthes fick då i uppdrag att ta fram ett unikt champagneetui format som rymdfärjan Moonraker.

Varje etui av de totalt 407 har skapats för hand. Utsidan bestående av tenn och träfaner omsluter en ishink av Saint Louis-kristall och en flaska Bollinger 2007 Magnum. Ett av dessa exklusiva etuier auktionerades ut på Bukowskis med utgångspriset 55 000 kronor.

6 andra viner från Champagne Bollinger

Bollinger Rosé

829 kr

Läs mer

Bollinger La Grande Année 2015

2199 kr

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

169 kr

Läs mer

Ayala Brut Majeur

639 kr (BS)

Läs mer

Ayala Rosé

669 kr (BS)

Läs mer

Mer att läsa om vin, kaffe och te