Recept

Affogato 2.0

Ca 10 min
1

En perfekt espresso ska ta 25–30 sekunder att brygga. Gör som baristan Tobias Palm och häll den över en pistageglass av hög kvalitet – det åt han en gång i Italien och konstaterade att pistageglassen lyfter den populära kaffedesserten till en helt ny nivå kontra vaniljglass. Särskilt när espressokaffet har en rund och nötig smak. Prova och se om du håller med!

Ingredienser

  • 1 dubbel espresso (gärna Arvid Nordquist Espresso Buono)
  • 2 kulor pistageglass av hög kvalitet
  • Till garnering
  • hackade pistagenötter
  • hackade torkade tranbär

Gör så här

  1. Brygg espresson och häll upp i en liten kanna.

  2. Lägg glasskulorna i ett glas. Strö över pistagenötter och tranbär.

  3. Häll det varma kaffet över glassen. Servera genast.


    Tips!
    Det är malningsgraden på bönorna som är mest avgörande för att få till en perfekt espresso. Så om kaffet rinner antingen för sakta eller för snabbt genom portafiltret, justera i första hand kvarnen än att dosera mer kaffe eller tampa det hårdare. Här guidar vi annars till hur du brygger den perfekta espresson hemma i fem steg!

4 andra recept med kaffet i fokus