Recept

Iskaffe utan mjölk

Ca 15 min
2

Sommar, sol och iskaffe är en klockren kombination, men vägen till ett gott iskaffe kan se olika ut. Den vi har valt här baseras på ett 100 procent hållbart certifierat ljusrostat kaffe av hög kvalitet. Den ljusare rostningen lockar fram bönornas unika smaker och en tydlig fruktighet. Bäst blir resultatet när du dricker iskaffet svart, det vill säga utan mjölk.

Ingredienser

 • 5 dl vatten
 • 28 g malet bryggkaffe (4 kaffemått, gärna Arvid Nordquist Blond)
 • is till servering

Gör så här

 1. Häll vattnet i en kaffebryggare.

 2. Mät upp kaffet i filterhållaren (använd gärna ett vitt kaffefilter för bästa smak).

 3. Slå på kaffebryggaren och brygg kaffet.

 4. Serveringsförslag 1: Fördela is i 2 glas. Häll på det nybryggda kaffet för att kyla ner det. Drick när det har kallnat.

 5. Serveringsförslag 2: Låt det nybryggda kaffet kallna. Fördela is i 2 glas. Häll på det kalla kaffet och servera genast.


  Tips!
  Ta för vana att frysa in överblivet bryggkaffe i en iskubsform de gånger du inte brygger iskaffe enligt ovan metod. Kaffeisbitarna använder du sedan i stället för is för att på så sätt kyla ner iskaffet utan att det späds ut. Du kan också basera iskaffet på cold brew, det vill säga kallbryggt kaffe. Dosera då Arvid Nordquist Blond i exempelvis en stor glasburk, tillsätt kallt vatten, rör om och låt stå i kylen minst 12 timmar med plastfolie eller lock. Sila genom ett kaffefilter. Häll upp i glas med eller utan is/kaffeisbitar eller använd till en uppfriskande kaffe tonic.

Andra kafferecept att upptäcka