Recept

Affogato

Över 10 min
2

Det kan vara världens enklaste efterrätt (eller i alla fall Italiens). Vi pratar om den italienska desserten affogato som betyder ”dränkt”. För det är exakt vad som sker med en kula vaniljglass när du häller nybryggd espresso ovanpå. Så enkelt och så gott!

Ingredienser

  • 2 dubbla espresso (t ex Arvid Nordquist Molto, Giusto eller Nero)
  • 2 kulor vaniljglass
  • ev 2 tsk sprit, t ex amaretto
  • kakaopulver att pudra över

Gör så här

  1. Brygg espresson och häll upp i en liten kanna.

  2. Lägg glasskulorna i varsitt glas.

  3. Häll det varma kaffet och ev sprit över glassen. Pudra över lite kakao. Servera genast.


    Tips!
    Förbered desserten genom att ställa in glasen med glasskulorna i frysen (extra bra om du väntar många gäster). Sedan är det bara att brygga espresson och hälla över vid servering. Byt kakaopulver mot malen kanel eller kardemumma för en kryddigare touch.

Kaffe till mer än ”bara” en slät kopp