Recept

Socca – kikärtspannkaka med chèvre och marinerade grönsaker

Ca 40 min
4

Socca är en gluten-, laktos- och äggfri pannkaka gjord på proteinrikt kikärtsmjöl. I hemlandet Frankrike säljs socca i bitar som gatumat och i både sött och salt utförande. Här toppar vi den med chèvre, olika sorters marinerade grönsaker, oliver och färsk timjan för en touch av Medelhavet. Ett glas svalt rosévin passar perfekt till!

Ingredienser

  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • salt
  • olja till stekning
  • Till servering
  • 200 g smulad chèvre
  • 300 g marinerade grönsaker (t ex grillad paprika, soltorkad tomat och inlagd kronärtskocka)
  • 1 dl oliver (gärna både gröna och svarta)
  • 1 kruka timjan
  • TABASCO® Grön pepparsås

Gör så här

  1. Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, olivolja, TABASCO® Grön pepparsås och ½ tsk salt till en slät smet i en bunke. Låt stå minst 15 minuter.

  2. Hetta upp olja i en stekpanna. Grädda soccasmeten på medelvärme som lite tjockare pannkakor. Stek dem ett par minuter på varje sida.

  3. Lägg upp soccan på tallrikar. Toppa med chèvre, marinerade grönsaker, oliver, timjan och några droppar TABASCO® Grön pepparsås.


    Tips!
    Variera tillbehören efter smak och säsong. Tänk svenskodlade färska eller grillade grönsaker i skördetid, stekt svamp och rostade rotfrukter på hösten, fräst kål på vintern eller botanisera ett varv i hyllan för picklade, inlagda och på annat sätt konserverade grödor! Ersätt chèvre med exempelvis hackade nötter eller rostade solrosfrön för en vegansk variant.

Sriracha – så mycket mer än bara i majonnäs