Tipsen som gör dig till en vassare hemmabarista

Vet du vad det minsta du kan göra för att få den smakmässigt största skillnaden på din hembryggda espresso? Och hur du bäst förvarar ditt espressokaffe? Det och ytterligare tips delar vi med oss av här till alla hemmabaristor som älskar gott kaffe.

Tillhör du dem som har en egen espressomaskin hemma? Lyckliga du! Det starka kaffet som bryggs på 20–30 sekunder med hjälp av ett högt tryck på helst 9 bar är inte bara en favorit i Italien, vi svenskar har också tagit den intensiva smakupplevelsen till våra hjärtan. Vare sig vi väljer att dricka den på stående fot, eller ha espresso som bas i exempelvis en cappuccino.

LÄS MER: Recept på Espresso Martini – kaffe och cocktail i samma glas

Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips som i alla fall borgar för ett optimalt utgångsläge.

5 tips till hemmabaristan

1) Hela bönor smakar bäst

Välj en espressoblandning av hög kvalitet och se till att ha en kvarn som kan mala hela kaffebönor till finmalet kaffe anpassat till espresso – en lämplig storlek på de malda kaffekornen är cirka 1 millimeter i diameter. Att börja använda hela bönor är det minsta steg du kan ta som gör den smakmässigt största skillnaden på slutresultatet. Foto: Unsplash

2) Mal bara det du behöver

Använd alltid färskt kaffe, där du endast mal den mängd som går åt för stunden. Malet kaffe som blir över tappar snabbt sin smak och karaktär. Helst ska det inte ta mer än max fem minuter mellan malning och bryggning.

LÄS MER: Så får du en perfekt crema på din espresso

3) Så förvarar du kaffet rätt

Hantera dina espressobönor som om de vore en god, fin olivolja. Precis som en sådan vill kaffet förvaras mörkt och svalt (men absolut inte i frysen, stoppa den som försöker!).

4) Behåll kaffet i köpepåsen

Låt bönorna ligga kvar i förpackningen du köpte dem i, den är anpassad för att skydda kaffet från syre och bevara de flyktiga aromämnena på bästa sätt. Har du en snygg kaffeburk som du verkligen vill använda, okej då, lägg ner originalförpackningen med kaffet kvar i den. Förslut den alltid väl efter varje användningstillfälle.

5) Rengör ofta och noga

Behandla din espressomaskin, dina koppar och övriga redskap på samma vis som du (förhoppningsvis) sköter din personliga hygien. Hela, rena och fräscha helt enkelt.

Mer att läsa om riktigt gott kaffe