Så får du en perfekt crema på din svenska espresso

Det är skillnad på bryggkaffe och espresso. En espresso ger en intensivare smakupplevelse och rätt bemästrad ger den en perfekt crema. En blandning av robusta- och arabicabönor är vanligt i italiensk espresso, men vad vet du om svensk espresso på 100 procent arabica?

Espresso är italienska och betyder snabb, men det är nog snarare i form av en liten kopp starkt kaffe som du är mest bekant med ordet. Cirka 3 centiliter närmare bestämt, som inte ska ta mer än 20–30 sekunder att brygga. Minst lika snabbt, och helst på stående fot, ska espresson drickas.

LÄS MER: Recept på Espresso Martini – kaffe och cocktail i samma glas

Vissa sorters espresso är syrliga, andra mer bittersöta. Vissa smakar mer bränt. Smaken kan associeras till ljus eller mörk choklad, kola, mandel och andra nötter, vanilj, olika slags bär och frukter med mera. Det finns kort och gott en uppsjö av olika espressovarianter.

Det bästa av två kaffevärldar

Enligt italiensk kaffetradition görs espresso på en blandning av robusta och arabica – de två böntyper som används i kommersiell kaffeproduktion. Så har inte det Stockholmsbaserade kaffeföretaget Arvid Nordquist valt att göra. De har gått sin egen väg genom att kombinera den italienska traditionen med den svenska kärleken för kaffe.

- Det som gör vår espresso unik är att den består av 100 procent arabica och att allt kaffe är 100 procent hållbart certifierat. Detta skapar förutsättningar för alla i värdekedjan, från odlarna i kaffets ursprungsländer till baristan vid espressomaskinen, att producera en espresso som är både välsmakande och långsiktigt hållbar, säger Marcus Burman, Quality Manager på Arvid Nordquist.

Hållbarhet en svensk hjärtefråga

Espressokaffet är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat i Solna, där Arvid Nordquists rosteri är beläget sedan tidigt 60-tal. Just hållbarheten menar Marcus Burman är av central betydelse i en svensk tolkning av espresso, då det ligger många svenska företag och konsumenter nära hjärtat.

LÄS MER: 5 grundläggande tips som gör dig till en bättre hemmabarista

Marcus förklarar vidare att arabicabönan generellt sett växer på högre höjd än robusta, vilket gör den mer aromatisk. Robusta används ofta i espresso då den har en bitter och kraftig karaktär som vissa gillar. Men det är lätt att den tar över smakmässigt, menar han.

- Vi vill hellre låta arabicabönans olika nyanser lysa igenom då vi tycker att det generellt är en bättre kaffesort som ger en mer smakrik och välbalanserad kopp espresso i slutändan.

Espresso
En espresso kan vara enkel eller dubbel. Solo eller doppio heter det på italienska.

Creman avslöjar espressons kvalitet

Oavsett bönblandning är ingen espresso fulländad utan en perfekt crema. Ingen sann kaffekonnässör skulle heller dricka en espresso utan crema. Som en snygg solbränna ska ”skumkronan” lägga sig, jämn i både nötbrun färg och konsistens.

Ett tecken på att du som proffs- eller hemmabarista har bryggt en espresso med bra crema är att den ofta lämnar ett tunt streck på insidan av koppen vid espressons ursprungliga yta.

- Robustabönor genererar ofta något mer crema än arabicabönor, men en tjockare crema indikerar inte nödvändigtvis bättre smak eller kvalitet, säger Marcus Burman.

Marcus berättar att ett espressokaffe gjort på 100 procent arabica på Arvid Nordquists vis ger en stabil crema som smakar bra och ger rätt förutsättningar för olika espressobaserade drycker. Det säkerställs genom regelbundna provsmakningar och bryggningstester.

Så får du en perfekt crema

Creman skapas av koldioxiden i det färskmalda kaffet och består av aromatiska oljor och fetter, proteiner och cellulosa, som pressas fram med hjälp av ett högt tryck på 9 bar.

Klarar creman på din espresso sockertestet? Foto: Shutterstock.

Flera faktorer spelar in för att få till den perfekta creman. Förutom hög bönkvalitet har bryggtid och temperatur stor påverkan. Någonstans mellan 90–95 grader är optimalt. Blir det för varmt blir espresson bränd och bitter, blir det för kallt frigörs inte alla aromer.

Bryggtiden styrs av malningsgraden på espressobönorna. Det ska vara finmalet kaffe, men blir det för fint rinner vattnet för långsamt igenom, vilket ger en bitter crema. För grovmalet kaffe gör att vattnet i stället rinner för snabbt och endast en tunn (eller ingen) crema bildas.

Testa kvaliteten på creman genom att hälla lite socker på den. För att klara sockertestet ska creman bära sockret några sekunder innan det faller igenom. Du kan också dra en tesked genom den. Om skåran som uppstår automatiskt fylls igen, ja, då är du hemma.

Fler kaffesorter att botanisera bland