Så får du en perfekt crèma på din svenska espresso

Det är skillnad på bryggkaffe och espresso. En espresso ger en intensivare smakupplevelse och rätt bemästrad ger den en perfekt crèma. En blandning av robusta- och arabicabönor är vanligt i italiensk espresso, men vad vet du om svensk espresso på 100 procent arabica?

Espresso kommer från italienskans ”espress” som betyder snabb. Där har du hela konceptet i en liten kopp starkt kaffe. Cirka 3 centiliter närmare bestämt, och den ska inte ta mer än 20–30 sekunder att brygga. Minst lika snabbt, och helst på stående fot, ska espresson drickas.

LÄS MER: Recept på Espresso Martini – kaffe och cocktail i samma glas

Vissa sorters espresso är syrliga, andra mer bittersöta. Vissa smakar mer bränt. Smaken kan associeras till ljus eller mörk choklad, kola, mandel och andra nötter, vanilj, olika slags bär och frukter med mera. Det finns kort och gott en uppsjö av olika espressovarianter.

Det bästa av två kaffevärldar

Enligt italiensk kaffetradition görs espresso på en blandning av robusta och arabica – de två böntyper som används i kommersiell kaffeproduktion. Så har inte det Stockholmsbaserade kaffeföretaget Arvid Nordquist valt att göra. De har gått sin egen väg genom att kombinera den italienska traditionen med den svenska kärleken för kaffe.

- Det som gör vår espresso unik är att den består av 100 procent arabica och att allt kaffe är 100 procent hållbart certifierat. Detta skapar förutsättningar för alla i värdekedjan, från odlarna i kaffets ursprungsländer till baristan vid espressomaskinen, att producera en espresso som är både välsmakande och långsiktigt hållbar, säger Marcus Burman, kvalitets- och inköpsassistent på Arvid Nordquist.

Hållbarhet en svensk hjärtefråga

Espressokaffet är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat i Sundbyberg, där Arvid Nordquists rosteri är beläget sedan tidigt 60-tal. Just hållbarheten menar Marcus Burman är av central betydelse i en svensk tolkning av espresso, då det ligger många svenska företag och konsumenter nära hjärtat.

LÄS MER: 5 grundläggande tips som gör dig till en bättre hemmabarista

Marcus förklarar vidare att arabicabönan generellt sett växer på högre höjd än robusta, vilket gör den mer aromatisk. Robusta används ofta i espresso då den har en bitter och kraftig karaktär som vissa gillar. Men det är lätt att den tar över smakmässigt, menar han.

- Vi vill hellre låta arabicabönans olika nyanser lysa igenom då vi tycker att det generellt är en bättre kaffesort som ger en mer smakrik och välbalanserad kopp espresso i slutänden.

Espresso
En espresso kan vara enkel eller dubbel. Solo eller doppio heter det på italienska.

Crèman avslöjar espressons kvalitet

Oavsett bönblandning är ingen espresso fulländad utan en perfekt crèma. Ingen sann kaffekonnässör skulle heller dricka en espresso utan crèma. Som en snygg solbränna ska ”skumkronan” lägga sig, jämn i både nötbrun färg och konsistens.

Ett tecken på att du som proffs- eller hemmabarista har bryggt en espresso med bra créma är att den ofta lämnar ett tunt streck på insidan av koppen vid espressons ursprungliga yta.

- Robustabönor genererar ofta något mer crèma än arabicabönor, men en tjockare crèma indikerar inte nödvändigtvis bättre smak eller kvalitet, säger Marcus Burman.

Marcus berättar att ett espressokaffe gjort på 100 procent arabica på Arvid Nordquists vis ger en stabil crèma som smakar bra och ger rätt förutsättningar för olika espressobaserade drycker. Det säkerställs genom regelbundna provsmakningar och bryggningstester.

Så får du en perfekt crèma

Crèman skapas av koldioxiden i det färskmalda kaffet och består av aromatiska oljor och fetter, proteiner och cellulosa, som pressas fram med hjälp av ett högt tryck på 9 bar.

Klarar crèman på din espresso sockertestet? Foto: Shutterstock.

Flera faktorer spelar in för att få till den perfekta crèman. Förutom hög bönkvalitet har bryggtid och temperatur stor påverkan. Någonstans mellan 90–95 grader är optimalt. Blir det för varmt blir espresson bränd och bitter, blir det för kallt frigörs inte alla aromer.

Bryggtiden styrs av malningsgraden på espressobönorna. Det ska vara finmalet kaffe, men blir det för fint rinner vattnet för långsamt igenom, vilket ger en bitter crèma. För grovmalet kaffe gör att vattnet i stället rinner för snabbt och endast en tunn (eller ingen) crèma bildas.

Testa kvaliteten på crèman genom att hälla lite socker på den. För att klara sockertestet ska crèman bära sockret några sekunder innan det faller igenom. Du kan också dra en tesked genom crèman. Om skåran som uppstår automatiskt fylls igen, ja, då är du hemma.

Tre sorters svensk espresso

Arvid Nordquist har tre espressovarianter i dagligvaruhandeln, varav två är ekologiska och Fairtrade-märkta. Råvaran i samtliga består av 100 procent arabicabönor som i sin tur är 100 procent hållbart certifierade, 100 procent klimatkompenserade och fossilfritt rostade. Prova dig fram och hitta din favorit i kombination med skummad mjölk eller lite socker på crèman.

Mjuk och balanserad

Espresso Molto är smakrik och fylligt rund med toner av kakao och nötter. Bönorna är noga utvalda och kommer från Syd- och Centralamerika, Indonesien samt Östafrika. Resultatet är en kraftfull espresso som passar ypperligt till en cortado eller espresso macchiato.

Fruktig och nötig

De ekologiska och Fairtrade-märkta arabicabönorna till Espresso Giusto har vuxit på hög höjd, 1 000–2 000 meter över havet, i naturlig skugga. Kaffet är processat på ett naturligt och traditionellt sätt i länderna som det har odlats i. Den varsamma rostningen ger en mjukt kryddig och nötig karaktär med toner av karamell.

Kraftfull och kryddig

Du som gillar mer kraft och krut gör rätt i att prova Espresso Nero. Några av världens bästa arabicabönor och långsam, försiktig rostning ligger till grund för denna variant. Det ger en kraftfull balanserad espresso med nötig arom och toner av bittermandel samt mörk choklad.

Fler kaffesorter att botanisera bland