Hållbart val – Systembolagets nya märkning (med 8 vintips)

Det största hindret för svenska konsumenter att handla hållbart vid köp av alkoholhaltiga drycker är att det inte tidigare har framgått tydligt vilka drycker som är just hållbara. I ett konkret försök att råda bot på det lanserade Systembolaget den egna märkningen Hållbart val i mars 2022. SMAKA listar tre röda och fem vita viner som får ”tummen upp”.

Nio av tio svenskar uppger att de vill kunna göra hållbara konsumentval, men sex av tio tycker det är svårt, visar en Norstat-undersökning utförd på uppdrag av Systembolaget. Hälften av de tillfrågade anser sig ha för låg kunskap om hållbara val inom alkoholhaltiga drycker och fyra av tio hindras av att det inte tydligt framgår vilka av dessa drycker som är hållbara. Det hoppas Systembolaget kunna underlätta med märkningen Hållbart val.

– Vi vill att det ska vara naturligt att göra ett hållbart val när det gäller miljö, klimat och arbetsvillkor. Därför behöver det bli enklare, säger Systembolagets sortimentschef Ulf Sjödin i ett pressmeddelande.

En helt ny hållbarhetsmärkning

Hållbart val-märkningen lanserades i Systembolagets butiker och på deras sajt den 2 mars 2022. Tanken är att den ska visa vägen till vilka drycker som är mer hållbara än andra utifrån alla aspekter av hållbarhet relevanta för just dryckerna i Systembolagets sortiment, vilket innefattar odling och produktion, förpackning och socialt ansvar. Någon sådan heltäckande märkning eller certifiering har inte funnits tidigare, så därför tog de saken i egna händer.

– Tillsammans med våra kunder och leverantörer kan vi förändra dryckesbranschen. Vi hoppas att om några år ska de flesta säga att det är lättare att göra ett hållbart val på Systembolaget, fortsätter Ulf Sjödin i pressmeddelandet.

”Tummen upp” guidar till Hållbart val

Håll utkik efter det gröna märket med en ”tumme upp” på hylletiketten i Systembolagets fysiska butiker. Det visar vägen till de mest hållbara dryckerna oavsett kategori. Så klart kan du annars fråga personalen eller skriva in Hållbart val i sökrutan på systembolaget.se där det också finns en filtreringsfunktion för märkningen. Använd ytterligare filter för att smalna av sökningen, exempelvis typ av dryck, druva, land, förpackningsstorlek och prisspann.

Och du – glöm inte att panta eller återvinna förpackningen när den är tom. På så vis är du med och drar ett extra strå till stacken för en ännu mer hållbar dryckesbransch.

Hållbart val-märkta röda viner

1. Candidato Ecologico Tempranillo
nr 22335, 177 kr (box, BS)/nr 22335, 69 kr (PET-flaska)

Från ett av Riojas mest etablerade vinhus, familjeägda Martínez Bujanda, kommer detta såväl ekologiskt certifierade som veganska röda vin gjort på 100 procent tempranillo. Det är fruktigt och smakrikt med en generös doft av körsbär, plommon och sötlakrits. Servera vid 16 grader till rätter med ljust kött och vegetarisk mat, ett gör en kanna klassisk sangria!

SE MER: Allt du vill veta om Riojas kungadruva tempranillo

2. Café Culture
nr 2369, 89 kr

När Sydafrikas blå nationaldruva pinotage, eller rättare sagt en speciell klon av druvan som heter Pi 48, lagras på skickligt hårdrostade ekfat lockar det fram rostade toner med starka inslag av kaffe, choklad och kola. Smaken är fyllig och fruktig med tydliga toner av mörka körsbär och viss kryddighet. Servera vid 16–18 grader till grillat nötkött, lamm, viltsauté eller asiatisk, kryddstark mat. Vinet är Fairtrade-märkt, vilket ger en extra angenäm eftersmak.

Visste du att…
Pinotage är en korsning av pinot noir och cinsault. Den senare druvan benämndes tidigare hermitage, därav ”tage” på slutet. Korsningen togs fram 1925 i syfte att skapa en druva lik pinot noir i smaken, men anpassad till Sydafrikas varma klimat. Äpplet föll dock en bra bit från trädet och pinotage både ser ut och smakar mer som syrah/shiraz.

3. Domaine de la Prade
nr 19000, 89 kr

Det finns många olika anledningar till att vilja avstå från alkohol, men inte lika många alkoholfria röda viner du faktiskt kommer gilla att dricka. Detta eleganta, ekologiska och veganska röda vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike hör till undantagen. Det doftar och smakar av smörkola, svarta vinbär och syrliga körsbär. Servera vid 15–18 grader till nöt, kalv, fågel, vegetariska rätter eller som aperitif.

Hållbart val-märkta vita viner

1. KWV Sauvignon Blanc (box)
nr 5626, 219 kr

Livfullt och karismatiskt med pigg syra och karaktäristisk krispighet från sauvignon blanc. Så beskrivs detta både prisvärda och prisbelönta vita vin med toner av karamelliserat limeskal, tropisk frukt och svartvinbärsblad. Vinet är certifierat av WIETA, en organisation som jobbar för att förbättra villkoren för människor och miljö inom vinindustrin i Sydafrika. Servera vid 8–10 grader till rätter av fisk, skaldjur, fågel, fläsk, sallad (gärna med getost) eller till buffé.

 

2. Susurro Sauvignon Blanc Verdejo
nr 2062, 169 kr

Vin förpackat i pouch, eller påse på svenska, ökar internationellt och i Finland har denna klimatsmarta förpackning redan funnits i många år. Innehållet i det här fallet är ett friskt och fruktigt ekologiskt vin från Bodegas Parra Jimenez i spanska La Mancha där druvorna skördas på natten för bästa resultat. Det ska drickas ungt vid 8–10 grader till fisk- och skaldjursrätter, sallader eller varför i all enkelhet till den spanska fårosten manchego?

3. Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec
nr 2622, 99 kr

Artesano görs på den välkända blå druvan Malbec som pressas med stor försiktighet. På så sätt får vinet en ljust, gul färg, långt från karaktäristiska färgen från malbec. Det har jäst vid 14–16 grader i 28 dagar på rostfria ståltankar för att framhäva druvans fräscha karaktär. Doften med inslag av gröna äpplen, färska örter, vita vinbär, honungsmelon och lime går igen i den friska och fruktiga smaken. Producenten Bodega Argento beskriver vinet som en blandning mellan pinot grigio och viognier. Servera vid 8–10 grader som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska influenser.

SE MER: Argentinas främsta blå druva malbec – i innovativt, vitt utförande

4. KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc
nr 2321, 139 kr

Här är ännu ett vitt vin från den sydafrikanska kvalitetsproducenten KWV gjort på 100 procent sauvignon blanc, men i en helt annan stil. Druvorna har vilat 24 timmar efter pressning varpå en speciellt utvald jäst har fått maximera smakutvecklingen följt av 60 dagars lagring på jästfällningen. Vinet bär tydliga toner av krusbär, fikon och balanserad tropisk frukt. Smaken är rik, syran frisk och du serverar det vid 8–10 grader till fisk, skaldjur (gärna en krämig räkpasta) eller lättare vegetariska rätter. Kan lagras upp till tre år.

5. Oddbird Organic Blanc de Blancs
nr 19041, 28 kr + pant

Bland de senaste fasta lanseringarna från det sociala dryckesföretaget Oddbird hör detta mousserande vita vin gjort på 100 procent chardonnay från ekologiska odlingar i sydfranska Languedoc-Roussillon. Det är tappat på klimatsmart burk, vilket har blivit en allt vanligare förpackning, inte minst pådrivet av Systembolagets Hållbart val-märkning. Alkoholen har varsamt avlägsnats efter 12 månaders lagring. Resultatet är ett fruktigt, mycket friskt vin med inslag av gröna äpplen, honung, örter och lime. Servera vid 8–10 grader till rätter av fisk och skaldjur, som aperitif/sällskapsdryck och ta gärna med det på picknick!

SE MER: Så går det till att göra alkoholfritt vin (och bra bubbel på burk!)

Om märkningen Hållbart val

Enligt Systembolaget har alla produkter i deras sortiment en chans att bli ett Hållbart val, men det krävs ett målinriktat arbete från alla aktörer i leverantörskedjan. De är transparenta med att kriterierna för märkningen kan komma att vässas över tid, men i dagsläget behöver en produkt uppfylla följande tre hållbarhetskriterier för att Hållbart val-märkas:

Här kan du läsa ännu mer om Systembolagets nya hållbarhetsmärkning.

Källa: Systembolaget

Andra artiklar på temat hållbarhet