Revolutionära vinmakaren som utmanar med bag-in-box (lika bra som flaska)

Att utmana och utveckla ligger i den italienska vinmakaren Davide Rossos dna. Samtidigt håller han hårt i sin grundfilosofi att ett vin ska vara den perfekta kopian av sin plats. Nu lanserar vinhuset Giovanni Rosso med Davide i spetsen sin första bag-in-box – en Langhe Rosso på 100 procent nebbiolo (jodå – det smakar lika bra som på flaska).

Utan att för ett ögonblick släppa grundfilosofin om att ett vin ska vara den perfekta kopian av dess plats (eller terroir som det heter i vinbranschen) arbetar vinmakaren Davide Rosso med att ständigt utmana och utveckla sin familjeegendom – vinhuset Giovanni Rosso.

RECEPT: Matcha nebbiolo till tryffelrisotto – ren kärlek på italienska

Davide Rossos familj har ända sedan 1890-talet producerat nebbiolo i det böljande landskapet av Serralunga d’Alba i nordväst-italienska Piemonte. Vinhuset äger tio vingårdar, varav tre cru-gårdar, däribland Vigna Rionda som är känd för att vara ett av de bästa lägena i Barolo och där årgång 2016 fick 100 poäng av 100 möjliga i Wine Enthusiast Magazine.

LÄS MER: Terroir, tanniner och 8 andra begrepp som utvecklar ditt vinlingo

– Nebbiolo är kungen av druvor i Piemonte och jag tröttnar aldrig på den! Det är en druva som bjuder på rika tanniner, hög syra och en komplex struktur som lägger grunden till dels våra stora barolo-viner, dels våra högkvalitativa langhe nebbiolo-viner, säger Davide Rosso.

Giovanni Rosso
Vinhuset Giovanni Rosso är beläget i Serralunga d’Alba knappt två mil norr om staden Alba i regionen Piemonte – vida känd för odling av nebbiolo, vit tryffel och vita persikor.

Hållbart både i och utanför boxen

Själv tog Davide Rosso över stafettpinnen 2001 och har i sin pappas fotspår fortsatt att utveckla både vingårdarna och vinmakningen åt ett än mer ekologiskt och hållbart håll. Också nu, när han lanserar Giovanni Rossos första vin på bag-in-box, är låga skördeuttag och en vinmakning där naturen och den långa erfarenheten leder varje steg och val, viktig.

LÄS OCKSÅ: Den mest miljövänliga vinförpackningen – och 4 andra vinfakta

Det finns en stor respekt för de olika vingårdarnas olikheter då jordmån, altitud och solexponering varierar, precis som förutsättningarna år för år. Dessa vill Davide Rosso och hans medarbetare ge plats åt och därför är arbetet i vineriet relativt konstant.

– Varje årgång och varje vin är en stor utmaning, men vi har arbetat i vingårdarna länge och kan vår Langhe-terroir, berättar Davide Rosso.

Nebbiolo – kungen av druvor i Piemonte. En druva som ger upphov till stora viner från Barolo, Barbaresco och Langhe.

Bag-in-box lika bra som flaska

Vinet som lanseras i Systembolagets fasta sortiment den 1 september är en Langhe Rosso, på 100 procent nebbiolo, något som Davide Rosso är mäkta stolt över.

– Först och främst, det här är en nebbiolo som har lagrats på ekfat. Vinet har en anmärkningsvärd kvalitet och speglar, som alltid med våra viner, platsen den kommer ifrån.

RECEPT: Nebbiolo i glaset till örtmarinerad Iberico-gris med asiatisk knorr

Kvalitetsmässigt sticker den gammelrosa 2-liters boxen ut på hyllan. Vinet hade lika gärna kunnat buteljerats på flaska, berättar Davide Rosso, men förklarar att valet i stället föll på en lättare förpackning som en del av vineriets hållbarhetsarbetet – samtidigt som vinet och stilen tillgängliggörs för en bredare publik.

– Vinet är både kraftfullt och elegant, med runda toner av röd frukt, mineraltsalta hintar och mjuka, men markerade tanniner, fortsätter Davide Rosso.

Unik på den svenska marknaden

I och med lanseringen av Langhe Rosso har Sverige också fått sitt första vin på bag-in-box producerat av 100 procent nebbiolo. 

Vinflaskor Giovanni Rosso
Utöver nya Langhe Rosso på bag-in-box hittar du tre viner (på flaska) från Giovanni Rosso i beställningssortimentet på Systembolaget.

Att kvalitetsviner som mognadsmässigt är redo att konsumeras landar i enklare förpackningar blir allt vanligare, inte minst bland naturvinsproducenterna som hela tiden letar nya vägar för att minska sin klimatpåverkan.


Langhe Rosso (box)
nr 2431, 249 kr (2 000 ml)

Ett stramt och nyanserat rött vin gjort på 100 procent nebbiolo. Druvorna skördades i oktober 2018. Efter vinifieringen har vinet lagrats först fyra månader på gamla ekfat och sedan två månader i nya. Kryddig nyanserad doft och smak med inslag av fat, körsbär, rosor och jordgubbar. I smaken går det även att skönja nypon och svart te.

Servera vid cirka 18 grader till rätter av mörkt kött.

Visste du att…

Vinmakaren Davide Rosso är med i den prisbelönta och kultförklarade dokumentärfilmen “Barolo Boys – The Story of a Revolution”. Filmen från 2014 berättar historien om ett gäng unga italienska vinmakare på 1980- och 90-talet som genom en rad tekniska innovationer förändrade och moderniserade Barolo.

De unga vinmakarnas framgångar gav dem smeknamnet ”Barolo Boys”. Det de tillsammans åstadkom var en starkt bidragande faktor till att viner på nebbiolo-druvan gick från att vara hyfsat anonyma till att rankas som några av världens absoluta toppviner.

Upptäck fler spännande vinproducenter