Vikten av att välja en klimatsmartare (vin)förpackning

Ett viktigt val du kan göra ur hållbarhetsperspektiv när du köper vin handlar om vinets förpackning. Förpackningarna står nämligen för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Men har du koll på vilken vinförpackning som är mest klimatsmart, och vilka andra hållbara vinval du kan se till att göra? Om inte, vet du snart!

Störst klimatpåverkan för vin sker i odlings- och produktionsledet, det gäller även många andra produkter vi äter och dricker. Genom att välja biodynamiskt, ekologiskt eller på annat sätt hållbart odlat och tillverkat vin kan du göra betydande skillnad.

LÄS OCKSÅ: ”Vi är fortfarande unika med 100 procent hållbart certifierat kaffe”

Vad som också bidrar till klimatpåverkan för vin är själva förpackningen – ett område där det har hänt en hel del på senare år. Då förpackningarna står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan ställer de allt större krav på att de ska vara klimatsmarta när de köper in nya produkter och samarbetar med leverantörerna för att nå uppsatta klimatmål.

Systembolaget ställer allt större krav på att förpackningarna ska vara klimatsmarta när de köper in nya produkter och samarbetar med leverantörerna för att nå uppsatta klimatmål, men alla vi dryckeskonsumenter har också ett ansvar.

Så hur ligger det till? Vi inleder med den förpackning som är sämst för klimatet, fortsätter med den mest klimatsmarta följt av övriga förpackningsalternativ däremellan.

Tung glasflaska – minst klimatsmart

Inom vinvärlden har vin inneslutet i annat än glas varit kontroversiellt, men tiderna förändras och många inser att det kan vara både resurseffektivt och lönsamt att tänka utanför den tunga glasflaskan, den som tyvärr är minst klimatsmart sett till enbart själva förpackningen – som vi nämnde i början spelar innehållet annars en större roll.

UTFORSKA: Bygg egen lagringskällare för öl (med tips på sorter att lagra)

I Sverige återvinner vi majoriteten av alla glasförpackningar och en stor del tillverkas av återvunnet glas. Det är bra och det ska vi fortsätta att göra, men det kan vara klokt att varva med andra sorters förpackningar lite nu och då. Förutsatt att du inte tänker lagra vin, för då är glasflaska fortfarande den bästa förpackningen (läs om lättare glasflaskor längre ner!).

Pappförpackning – mest klimatsmart

Det har nu gått 25 år sedan Systembolaget lanserade det första vinet på bag-in-box – en tappkransförsedd påse inuti en pappkartong. Året var 1996 och vinet hette Le Cep Merlot. I dag står boxvinerna för nära 60 procent av Systembolagets totala vinförsäljning och själva pappförpackningen är tillsammans med tetra den mest klimatsmarta för vin.

Dekantera vin
Då många boxviner är unga och har lite mer tillsatta sulfiter för att inte oxidera i förtid tjänar de på dekantering. Häll upp vinet på karaff, i en vanlig tillbringare eller ta till kastrulltricket –tappa ur boxen i en kastrull och häll över i en annan kastrull, upprepa ett par gånger.

Det går åt mindre energi vid tillverkning av pappförpackningar och en bag-in-box på tre liter ger 90 procent lägre koldioxidavtryck än motsvarande volym i tung glasförpackning (tänkvärt när du ska köpa större mängder av samma vin). Pappförpackningar optimerar packutrymmet vid transport och skyddar vinet från syre och ljus. Scrolla ner för tips på boxviner!

Vin på burk – näst bäst i klassen

Vad är lätt att hantera, går sällan sönder och kan transporteras effektivt? Aluminiumburken så klart, en förpackning som kan fyllas med öl, blanddryck och cider – eller ett ekologiskt, varsamt alkoholbefriat mousserande vitt vin som Oddbird Organic Blanc de Blancs (nr 2173, 28 kr + pant), faktiskt en av de mest socialt och miljömässigt hållbara produkterna på hyllan.

Vin på burk är en snabbt växande produktkategori med allt högre kvalitet på innehållet. Burken är smartare för klimatet då den består av återvunnet material som kan återvinnas igen. Och du kan känna dig trygg med att förpackningen bevarar dryckens egenskaper väl.

PET-flaska – oförtjänt dåligt rykte

Drygt 60 gram väger en tom PET-flaska för vin. Plast i sig är ett bra klimatval så länge du pantar eller återvinner förpackningen, vilket vi svenskar är bland de bästa i världen på.

PET-flaskan är en tät förpackning och till skillnad från vad du kanske har hört tar vinet varken smak av plasten eller utsöndrar farliga ämnen. Dessutom går den inte sönder så lätt och den låga vikten gör transporterna mer klimatsmarta. Än så länge är vin i PET-flaska inte lämpligt för lagring, men så köps ändå de allra flesta viner för rätt omgående konsumtion.

Candidato Ecologico
Det spanska, ekologiska och veganska tempranillo-vinet Candidato Ecologico finns i både klimatsmart PET-flaska (nr 22335, 69 kr) och ännu klimatsmartare box (nr 22335, 189 kr). Förutom att passa till ljust kött och vegetarisk mat, gör det sig utmärkt i en kanna sangria.

PET-flaskan är en tät förpackning och till skillnad från vad du kanske har hört tar vinet varken smak av plasten eller utsöndrar farliga ämnen. Dessutom går den inte sönder så lätt och den låga vikten gör transporterna mer klimatsmarta. Än så länge är vin i PET-flaska inte lämpligt för lagring, men så köps ändå de allra flesta viner för rätt omgående konsumtion.

Pouch/påse – relativt nytt i Sverige

Om du googlar ”pouch” är det lätt att tro att det är någon slags väska, men det är också namnet på ett förpackningsformat. Trenden och intresset för vin förpackat i pouch ökar internationellt och i Finland har förpackningen funnits i många år.

Pouch i dryckessammanhang är en påse försedd med tappkran och bärhandtag. Den anses vara mer klimatsmart bland annat för att det får plats fler förpackningar vid frakt. Då den till skillnad från boxen inte har en pappkartong runt sig är materialet tätare och ännu tåligare.

Susurro Sauvignon Blanc/Verdejo
Susurro Sauvignon Blanc/Verdejo (nr 2062, 169 kr, 2 000 ml) är ett friskt och fruktigt ekologiskt vitt vin i påse från La Mancha i Spanien. Sedan den 1 juni 2021 hittar du det i Systembolagets ordinarie sortiment. Testa till den spanska fårosten manchego!

Lättare glasflaska – ny standard

Många vill fortsatt köpa ”en flaska vin” i glasförpackning och vi nämnde tidigare att det är den bästa förpackningen om du tänker lagra vin. Men det går faktiskt lika bra med en lättare glasflaska, en förpackningstyp gjord med en mindre mängd glasmassa.

Systembolagets definition av ”lättare glasflaska” är att en vinflaska på 75 cl inte får väga mer än 420 gram när den är tom. Nyligen lanserades en lättare glasburk inom dagligvaruhandeln, så det är definitivt en förpackning vi lär se mer av. Vikten korrelerar till de klimatpåverkande utsläppen. Ju lägre vikt, desto snällare mot klimatet.

Lättare glasflaskor håller lika bra som tunga och det tunnare glaset påverkar inte dryckens smak eller kvalitet. Bara återvinn glaset som vanligt när flaskan är slut.

Vin på lättare glasflaska
Ett rosévin, två röda viner och två vita viner förpackade i lättare glasflaska: Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 79 kr) Café Culture (nr 2369, 89 kr), Garzón Reserva Tannat (nr 3210, 139 kr) och Aquarella Sauvignon Blanc (nr 2159, 79 kr) samt Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec, (nr 2622, 99 kr)

5 hållbara tips när du handlar vin

  1. Håll utkik efter hållbart certifierade produkter, exempelvis Fairtrade, Krav och EU-ekologisk märkning på själva förpackningen. Den största miljö- och klimatpåverkan för ett vin sker i odlings- och produktionsledet, dessa märkningar bidrar alla till att minimera påverkan på olika sätt. Innehållet har med andra ord större betydelse än förpackningen.
  2. Välj klimatsmartare förpackningar – de blå hylletiketterna på Systembolaget guidar.
  3. Låt Systembolagets egen märkning Hållbart val guida till vad de anser vara de mest hållbara dryckerna i sortimentet utifrån att de har uppfyllt deras kriterier inom miljö, klimat och arbetsvillkor. Märkningen känns igen på sin ”tumme upp”.
  4. Panta PET-flaskor och burkar, återvinn övriga förpackningar i mesta möjliga mån.
  5. Ta med egna påsar till butiken eller använd kartonger som Systembolaget tillhandahåller.

Visste du att…
systembolaget.se kan du filtrera alla drycker eller en viss typ av dryck på ”förpackning”, sedan klicka i ”klimatsmartare förpackning” och få upp olika kategorier för dessa. Du kan också skriva in Hållbart val i sökrutan och använda fler filter för att smalna av din sökning, exempelvis typ av dryck, druva, land, förpackningsstorlek och prisspann. För en Hållbart val-märkt dryck måste ha en klimatsmartare förpackning för att uppfylla Systembolagets krav.

Rött, vitt och rosé i klimatsmartare förpackning

Roodeberg (box)

269 kr

Läs mer

Hållbart val! KWV Sauvignon Blanc (box)

249 kr

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

Puy Chéri Syrah Rosé (box)

259 kr

Läs mer

Tania (box)

195 kr

Läs mer

Hållbarhet på olika sätt inom mat och dryck