Le Grand Sommeliers guide till Sydafrika, Uruguay och Argentina

Blir det italienskt i vinglaset – igen? Italien är absolut ett otroligt vinland, men vad vet du om viner från sydamerikanska länder som Uruguay och Argentina, eller grillkompatibla viner från Sydafrika? VM-sommelieren Andreas Larsson har besökt i princip alla regioner och länder som gör vin – här bjuder han på en smakfull resa till två olika kontinenter.

Han är en av världens mest framstående sommelierer och förmodligen också bland de mest beresta å yrkets vägnar. I två decennier har Andreas Larsson med stor upptäckarlust och kunskapstörst tagit sig till de viktigaste regionerna i samtliga viktiga vinländer.

– Vin har lärt mig mer än skolan. Jag kan historien om den franska revolutionen, om munkarna i Europa på medeltiden, geologi, kemi, gastronomi och ett gäng språk. Allt tack vare vinet som ger mig så mycket mer på köpet.

Andreas Larsson
Bor: Liljeholmskajen i Stockholm.
Gör: Sommelier, föreläsare, inspiratör, provare på internationell basis.
Bakgrund: Började sin karriär som kock och har sedan sommelierutbildningen vunnit SM, NM, EM och också VM i sommellerie. Har jobbat på Vinkällaren Grappe, Gondolens vinbar och Mattias Dahlgrens stjärnkrog Bon Lloc fram tills att den stängde 2005 samt varit vindirektör på PM & Vänner i Växjö sedan 2006 (mest aktiv som konsult i dag).
Skulle gärna snacka vin med: Skådespelaren Robert de Niro, en av de största samlarna av Domaine de la Romanée-Conti, världens dyraste och mest svåråtkomliga vin.
Vinrelaterade filmtips: Sideways, så klart, dokumentären Sour Grapes om förfalskningar i vinvärlden och den bisarra, men kultförklarade Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare.
Alternativt drömyrke: Jazzmusiker (är hängiven jazzgitarrist sedan tonåren).
Följ på: @legrandsommelier och andreaslarsson.org.

Turistar gärna i Sydafrika

Andreas har tappat räkningen på alla platser han har rest till, men vet att få saker i livet skänker honom större nöje än att följa den fantastiska utvecklingen som sker. Av förklarliga skäl har resandet gått på sparlåga det senaste året, så längtan är stor.

– Jag drömmer mig bort till Sydafrika för landets viner, men också den stora skönheten – jag älskar att turista där, säger Andreas.

Grillad örtmarinerad lammytterfilé med ljummen sötpotatissallad
På uppdrag av SMAKA har Andreas Larsson matchat ett sydafrikanskt rött vin till lillebror Mattias ”Fredagskocken” Larssons lammrätt ”braai style”, där allt grillas över öppen eld.

I Sydafrika har Andreas dykt med hajar, stått på den tre kilometer långa platån som utgör Taffelbergets topp, varit på valsafari och till ”fängelseön” Robben Island. Men resandet handlar än mer om att hålla sig ständigt uppdaterad och förkovra sig ytterligare.

LÄS MER: Fairtrade-märkt vin från Sydafrika – schysst mot alla

– Sydafrika bjuder på en rik variation av vinstilar, terroir, mesoklimat och druvsorter. Här har det gjorts toppviner i många år och det händer grejer hela tiden. Dessutom når du de flesta vinregioner inom en timme från Kapstaden, säger han.

Sydamerikansk uppstickare

Svenska vinkonsumenter köper gärna vin från Sydafrika. I slutet av 00-talet var det faktiskt det land vi drack mest vin från. Reser vi tvärsöver södra Atlanten hittar vi däremot en riktig doldis i vinsammanhang, Uruguay, men en innovativ och intressant sådan, menar Andreas.

RECEPT: Matcha albariño från Uruguay till en förrätt med grillad pilgrimsmussla

– Uruguay har inte mycket gemensamt med Chile och Argentina när det kommer till just vinodling. Här råder ett betydligt svalare atlantklimat med vinstilar som spänner från Loire till sydvästra Frankrike. Det är ett litet vinland som jobbar på sin status, och det finns en oerhörd entusiasm och upptäckarglädje hos den nya generationen producenter.

Bodega Garzón
Maldonado är en växande vinregion i Uruguay. Största producenten är Bodega Garzón, som exporterar det enda vita och röda vin från landet som finns i Systembolagets fasta sortiment.

Grannland på högre höjder

Det största vinlandet i Sydamerika är Argentina och givetvis har Andreas Larsson varit där. Under en resa dit provade han hela 600 viner gjorda på landets nationaldruva malbec.

– Argentinarna har lyckats väldigt bra i sin kommunikation och genom export gjort malbec så pass populär att till och med fransmännen börjar ta efter, berättar han.

Heta vinbarer och restauranger

Som resande sommelier blir det givetvis ett och annat krogbesök för Andreas Larsson. Här är åtta favoriter i tre av de städer han har besökt i Sydafrika, Uruguay respektive Argentina.

Kapstaden, Sydafrika
Belthazar*, Bouchon Wine Bar & Bistro och Publik Wine Bar.

Montevideo, Uruguay
Enoteca Wine Bar och Montevideo Wine Experience.

Mendoza, Argentina
1884 Mallmann, Azafrán och Cavas Wine Lodge.

*) Denna restaurang erbjöd ungefär 250 sydafrikanska viner på glas, men tvingades stänga permanent i december 2020 till följd av coronapandemin.

För att druvorna ska må bra sker vinodlingen i regel ske på högre höjd. ”High Mountain Wine” kan det då stå på flaskan. Argentina leder till och med världsligan med de högst belägna vinodlingarna på drygt 3 000 meter över havet.

– Precis som i alla höghöjdsregioner är nätterna svala med en utdragen växtsäsong. På så vis får druvorna tjockare skal, mer tannin och mer syra, vilket i Argentinas fall definitivt ger mer balanserade och komplexa viner, summerar Andreas Larsson.

Altos Las Hormigas
Med den magnifika bergskedjan Anderna som fond ligger den argentinska producenten Altos Las Hormigas vinodlingar. Målsättningen är att göra terroir-specifik malbec i världsklass.

VM-sommelieren tipsar

Så vad göra om du nu har blivit sugen på att testa fler viner från Sydafrika, Uruguay eller Argentina? Börja med att utgå från en eller flera av de druvsorter och blends som Andreas Larsson listar nedan. Gör sedan en sökning på systembolaget.se och se vad du får upp.

Sydafrika: Jag är svag för klassisk, lagringsduglig cabernet sauvignon och Bordeaux-blends, samtidigt som jag älskar svalklimats-chardonnay, pinot noir från Walker Bay samt Rhône- och sydeuropeiska blends från Swartland.
Uruguay: Albariño och petit manseng för vitt, tannat (en av de mest tanninrika druvor som blir till vin!) och tannat-blandningar för rött.
Argentina: Malbec är den dominerande druvan, men personligen gillar jag främst blends och där får gärna cabernet franc ingå.

6 viner från Sydafrika, Uruguay och Argentina

Roodeberg

109 kr

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

Garzón Reserva Albariño

91 kr (BS)

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Prissänkt! Argento Rosé (box)

157 kr

Läs mer

Altos Las Hormigas Malbec

159 kr (BS)

Läs mer

Espressofamiljen. rosé i glaset och grillade burgare