7 smarriga burgare som vidgar dina smakvyer

Den 28 maj varje år infaller internationella burgardagen, men (nästan) vilken dag som helst på året är som gjord för att äta burgare på och ändå skulle nog få ledsna. Här bjuder vi på smarriga burgarrecept med kyckling, torsk, lax, lamm, halloumi och två ”smashade” varianter – vilken väljer du? Häng med, för nu blir det burgarbonanza!

I USA är den 28 maj en stor dag. Då är det nämligen internationella burgardagen, som så sakteliga börjar få fäste här i Sverige i takt med burgarhajpen som aldrig riktigt verkar vilja lägga sig. Och varför ska den? Burgare är en av hyfsat få rätter som går hem i alla åldrar och är möjliga att variera i det oändliga, allt efter tycke och smak, närsomhelst i veckan.

Till burgarens ära har vi samlat våra smakrika burgarrecept. I syfte att vidga vyerna om vad en riktigt smarrig burgare kan vara blandar vi vilt mellan fågel, fisk, vego och mitt emellan.

7 recept på burgare att beta av

1. Chilikryddad kycklingburgare med sötstark sojadressing
Maxad hamburgare med rökig, chilikryddad kyckling var det här! Mellan skivor av rostat levainbröd gömmer sig även picklad lök och kål, en sötstark sojadressing med mera.

Till receptet

Tips!
Servera din nylagade kycklingburgare med en fuskbea som du rör ihop på nolltid – den ultimata dippen till havssalta sötpotatisstrips eller vanliga, hederliga pommes frites.

2. Fish n’ chipsburgare med pickles och ärtaioli
Får det lov att vara lite brittisk pubfeeling på tallriken? Det är precis vad vår fish n’ chips i burgartappning kommer att ge dig. Med ärtaioli och pickles till blir det fräscht värre!

Till receptet!

3. Laxburgare med räkor, pesto och buffelmozzarella
Vad sägs om en marin burgare på grillen? Den här laxburgaren gör vi ”öppen” på rostad ciabatta med senapsfärskost, buffelmozzarella, pesto, räkor och grillad lök. Ljuvligt, visst?

Till receptet!

4. Lammfärsburgare med karamelliserad lök
Svårt för lammkött? Då ska du prova den här grillade lammfärsburgaren med karamelliserad lök, paprikasalsa, fetaost och tomat. Och grillad lammkorv – om du är på det humöret!

Till receptet!

5. Halloumiburgare med avokado och grillad paprika
Salt halloumi, syrlig lime, krämig avokado, söt paprika och en mild pepparssås gjord på jalapeño gör denna grillade halloumiburgare 100 procent komplett, om inte 110 procent!

Till receptet!

6. Smash cheeseburger med karamelliserad lök
Plötsligt var de överallt – de ”smashade” burgarna. Det innebär att du trycker till färsen med en tyngd för en krispig, gyllenbrun och ljuvligt god stekyta, vilket lägger grunden för detta smakmässiga mästerverk till burgare. Du bara måste prova!

Till receptet

7. Smash sliders med hummus och limepicklad rödlök
Sliders är de små burgarna du gärna äter minst två av. Köp de allra minsta bröden, eller baka dem själv, och smasha färsen i stekpannan för extra god smak. Festens självklara bjudmat!

Till receptet

Tips för en gröna(re) burgare

Sedan den formbara vegofärsen gjorde entré på den svenska marknaden är det inte längre någon konst att ersätta köttet i alla slags färsbaserade rätter med denna. Formbar vegofärs finns både som färsk och fryst från olika varumärken. Viktigt att veta när du jobbar med den frysta varianten är att låta den tina långsamt och helt för att den ska vara just formbar.

Mister vegofärsmästare

Det är klart att du kan göra växtbaserade burgare med bönor, ärter, linser och andra slags grödor, men för den som vill hugga in på en burgare som motsvarar ”the real deal” tycker vi att du ska börja följa vår smaksäkra matkompis Gustav Johansson för grym inspiration.

Gustav driver Jävligt Gott, Sveriges största veganska matblogg, och har genom åren tagit fram otaliga recept på maffiga burgare, både i egen regi och i samarbete med exempelvis Bastard Burgers. Så klart har han utvecklat ett grundrecept på veganska burgare, som vi återger här nedan. Vill du se receptet i sin helhet, är det bara att du klickar dig vidare.

Veganska hamburgare
Till 10 burgare

Gör så här:
Tina 1 förpackning formbar vegofärs (850 g) i vattenbad. Låt färsen blir rumsvarm. Lägg i en bunke och blanda med 1 stor finhackad gul lök, 3 finhackade vitlöksklyftor, ½ skalad, finriven rödbeta inklusive juicen (valfritt), 1 msk BBQ-sås eller 1 msk tomatpuré (med BBQ-sås blir burgarna lite rökiga i smaken), 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver (samma här gällande röksmaken), 2 msk japansk sojasås (t ex Kikkoman), 1 ½ msk brynt koncentrerad lökfond och 1 msk rapsolja. Smaka av med peppar, eventuellt mer soja och kryddor. Forma till 10 burgare, ca 10 cm i diameter och 1 ½ cm tjocka. Stek burgarna på hög värme 3–4 minuter per sida, tills de har en jämn konsistens i mitten och på kanterna.

Läsning om mat och dryck i säsong