Lär känna ”La famiglia” – espresso, lungo och ristretto

Du kanske har lärt dig skilja en caffè macchiato från en cortado, men vet du skillnaden mellan espresso, lungo och ristretto? Testa dina kunskaper i vår lilla kaffeskola, och upptäck fyra olika sorters svenskproducerat espressokaffe att laborera med hemma.

De är alla av italienskt ursprung, svarta och smakstarka. Ändå har de, precis som vilka familjemedlemmar som helst, sin alldeles egna, unika karaktär. Vi pratar givetvis om syskonen espresso, lungo och ristretto. Men vem är vem – och vad skiljer dem åt?

LÄS OCKSÅ: Testa vilka av dessa sex klassiska espressodrycker du har koll på

I grunden handlar det om tre varianter av bryggmetoden espresso. Ja, för att krångla till det en smula är espresso namnet på både själva bryggmetoden och det starka kaffe som sedan landar i koppen av mindre modell. Caffè lungo är en espresso som bryggs med mer vatten medan ristretto är en espresso som bryggs med mindre vatten än en klassisk espresso.

Just mängden vatten som får passera genom kaffet under bryggningen, och tiden det får ta, gör att samma sorts espressomalet kaffe kommer att smaka olika.

– När jag beskriver smak och hur pass koncentrerad en espresso är brukar jag jämföra med saft eftersom många kan relatera till om de gillar stark eller svag saft. Förhållandet mellan vatten och koncentrat i saft liknar det för espresso. Tycker du om en mer utspädd espresso så testa gärna en lungo. Föredrar du en mer koncentrerad smak kanske en ristretto passar dig bättre, tipsar Marcus Burman, Quality Manager för kaffet från Arvid Nordquist.

Vilken som är godast? Det vet bara du, och om inte – börja prova dig fram!

Guide till espresso, lungo och ristretto

1. Espresso

En perfekt enkel espresso bryggs genom att låta 30 milliliter vatten som håller en temperatur på 90–95 grader passera genom 7–8 gram färskt, finmalet espressokaffe. Bryggningen sker med hjälp av ett högt tryck på 9 bar och ska ta 20–30 sekunder. Går allt rätt till kommer det höga trycket och koldioxiden i kaffet skapa en jämn och nötbrun crema. Resultatet är ett starkt kaffe med kvaliteter som andra bryggmetoder inte kan locka fram.

RECEPT: Dränk en kula vaniljglass i espresso och du har gjort en affogato

2. Lungo

En caffè lungo är en mer utspädd espresso, men fortfarande smakrik. Grundreceptet är detsamma med skillnaden att bryggningstiden förlängs till 40–50 sekunder för att en större mängd vatten, 50–70 milliliter till en enkel lungo, ska hinna passera genom det färskmalda kaffet. Resultatet landar någonstans mellan en traditionell espresso och caffè americano.

LÄS MER: Här är våra 5 bästa tips som gör dig till en vassare hemmabarista

3. Ristretto

Ristretto betyder förminskad, eller krympt, på italienska och är en espresso gjord med mindre vatten. Motsatsen till caffè lungo alltså. Det är fortsatt samma grundrecept, men för en enkel ristretto avbryts bryggningen efter 15–20 sekunder, när ungefär halva espresson på 15–20 milliliter har bryggts i koppen. Den mindre mängden vätska koncentrerar smakerna, vilket gör att en ristretto kan upplevas vara starkare med en högre intensitet.

Marcus Burman tipsar:

4 sorters espresso att upptäcka

Espresso Nero

Läs mer

Espresso Giusto

Läs mer

Espresso Molto

Läs mer

Espresso Buono

Läs mer

Klicka dig vidare till fler skolor och guider