Oddbird först i världen att lansera alkoholfritt naturvin

Den 1 mars 2022 lanserar det alkoholbefriade vinhuset Oddbird ett vitt alkoholfritt naturvin i Systembolagets ordinarie sortiment. Druvorna till vinet har odlats ekologiskt i vulkanjord på hög höjd i Breganze i nordöstra Italien. Musten har sedan fått spontanjäsa utan kemiska tillsatser och sedan varsamt avalkoholiserats.

Oddbirds alkoholbefriade utbud av vin, öl och andra drycker är under ständig utveckling, men visionen har alltid varit densamma – det ska vara så pass bra att det kan förändra något i grunden och utmana den rådande alkoholnormen. Deras senaste lansering gör det numera möjligt att ställa frågan ”vill du ha ett glas naturvin med eller utan alkohol?

LÄS MER: Ett ganska kort svar på frågan ”Vad är naturvin?”

– Vi har skapat världens första alkoholbefriade ekologiska vita naturvin där du faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där druvorna till det har odlats, säger Moa Gürbüzer, grundare och vd på Oddbird.

Moa Gürbüzer
Socionomen Moa Gürbüzer fick nog av att se alkoholens baksidor på nära håll. Så hon grundade Oddbird i syfte att verka för en socialt och hälsomässigt hållbar dryckeskultur.

Platsen för det alkoholfria naturvinet, del av en tänkt serie från olika vingårdar runt om i världen, är regionen Veneto i nordöstra Italien, närmare bestämt Breganze. Här odlas druvorna i mineralrik vulkanjord på hög höjd. Odlingen sker ekologiskt utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning. Det främjar områdets biodiversitet av djur, växter och insekter, men också smaken på vinet. 


– Det utsatta klimatet och den ekologiska odlingen gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär, fortsätter Moa.


SE ÄVEN: Så går det till att göra bra alkoholfritt vin och bubbel (på burk!) 

Vakuumdestillation bevarar varsamt alla aromer i det alkoholfria vita naturvinet, vilket även är producerat utan kemiska tillsatser. Du hittar det i Systembolagets ordinarie sortiment från och med den 1 mars 2022.

Oddbird Low Intervention Organic White No. 1
nr 19043, 109 kr 

Detta vita alkoholbefriade naturvin tillverkas av de inhemska italienska druvorna vespaiola och garganega. Den höga syran i vespiola kombinerat med en naturligt hög sockernivå ger ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra. Servera vid 10–12 grader till asiatisk mat med lite hetta, som laxtartar Asian style med habaneromajonnäs!

Mer alkoholbefriat vin (och öl) från Oddbird

Oddbird Organic Blanc de Blancs

37 kr + pant

Läs mer

Oddbird Spumante Rosé

88 kr

Läs mer

Oddbird Spumante

88 kr

Läs mer

Domaine de la Prade

89 kr

Läs mer

Oddbird Tanager IPA

36 kr

Läs mer

Annat aktuellt inom mat och dryck