Den ultimata picknicken – så preppar du för den

Vem älskar inte en spontan picknick, men vi lovar att det är värt att lägga ner lite extra tid och tanke innan du beger dig ut. Ta del av våra tips på bra picknickmat, smarta sätt att hålla drycken kyld och praktiska listor för precis allt som gör picknicken perfekt!

”Planera för en perfekt picknick”, ja, där har du vägledningen för en ultimat picknick i ett enda ord. Planering. Visst kan en högst oplanerad picknick bli magiskt perfekt, när solen skiner, vinden vajar stilla, marken är torr och massa god mat och dryck står framdukad. Men livet har lärt oss att det annars ofta lönar sig att vara väl förberedd.
 
Så satsa på att preppa för en riktigt god, strulfri och bekväm picknick. Gör det med hjälp av MoSCoW – en professionell analysmetod för att prioritera saker och ting. Nu är det picknick det handlar om och inte kärnfysik, men metodens must have, should have, could have samt won’t have är faktiskt inte så dumma. För vem vill inte känna sig som ett picknickproffs?

Picknickens must have

Ingen picknick utan mat och dryck! Gå gärna samman och kör knytis.

Vad du äter

Riktigt bra picknickmat kräver varken tallrik eller bestick. Tänk mackor, välfyllda baguetter, wraps, piroger, samosas, filodegsknyten, pizzaslices, matmuffins eller portionspajer. Servera i hamburgerfickor, servetter, smörgåspapper eller kaffefilter för minimalt kladd.

Några andra picknickklassiker:

  • Kalla pannkakor med olika fyllningar
  • Kallskuret (rostbiff, salami, skinka, kalkon etc) med potatis- eller pastasallad
  • Andra sorters matiga sallader; med linser/bönor, rotfrukter, quinoa/ris/bulgur
  • Grillad kyckling, kycklingklubbor eller färdiga revbensspjäll från delidisken
  • Färska eller rökta räkor med aioli, citronklyftor och surdegsbaguette
  • Varmkorv eller soppa i mattermos (vad sägs om en rostad gazpacho?)

Eller så packar du bara med massa plockmat. Ost i bitar/stavar, charkuterier, oliver, nötter, färdigskurna frukter och grönsaker, körsbärstomater, bär, kex, bröd, olika röror (hummus, pesto, tapenade, kronärtskockskräm, soltorkade tomater…) och allehanda sötsaker.

Vad du dricker

Välkyld dryck är ett måste, gärna rikligt med sådan. Varma dagar är det smart att frysa in PET-flaskor med dricksvatten som långsamt smälter samtidigt som de agerar kylklampar åt exempelvis vin (vitt och rosé kan du först frysa en stund), öl och/eller cider i en kylväska. Kylklampar är annars toppen och kylväskan håller också känslig mat i fräscht skick.
 
Drycker med skruvkork är lätta att försluta och ta med hem igen. Portionssmoothies eller saft är gott att ta med till fikat. Glöm inte kaffe eller te att runda av med.
 
Tips!
Ställ din flaska, burk, kopp eller ditt glas i en sko – picknickens bästa dryckeshållare!

Detta bör du också packa

Innan picknicken packas upp, ska allt packas ner. Anamma ”comfort first” och välj ryggan framför korgen. Lägg maten i kantiga lådor med täta lock och stapla à la tetris i packningen. Så klart tänker du på att bevara kall mat kall och varm dryck varm.

Packlista utöver mat och dryck:

  • Picknickfilt(ar) – gärna med plastad undersida för att förhindra att fukt tränger igenom. Vet du med dig att du har svårt att sitta på plant eller hårt underlag längre stunder, lyxa med en hopfällbar stol/pall. Det finns annars smidiga sittunderlag med ryggstöd.
  • Tallrikar, glas och bestick – skippa engångsartiklar och investera i sådant du kan ta med på picknick om och om igen. Riktiga bestick är härligt att äta med, det orkar du bära. Ja, om du inte satsar på ”handmat” och dricker direkt ur flaskan/burken.
  • Vass kniv, sax och liten skärbräda – inget måste, men kommer ofta till användning.
  • Vin- och/eller kapsylöppnare – eller välj endast dryck med skruvkorv/på burk.
  • Servetter/hushållspapper/våtservetter – lätt att glömma, men bästa sättet att parera spill och för att kunna tvätta händerna före och efter maten.
  • Påsar till skräp, matavfall och disk – håll Sverige rent (långt ifrån självklart tyvärr).
  • Solskydd och solglasögon – smörj in dig en stund innan du beger dig ut och bättra på vid behov, exempelvis efter bad. En gassande dag är en hatt eller keps också bra att ha.
  • Regnkläder, paraply, varm filt/tröja/jacka – för att vara redo vid osäker väderprognos och ha något att värma sig med om picknicken pågår inpå kvällen/småtimmarna.

Ta med om det är möjligt

Nu har vi kommit till de där extragrejerna som får en picknick att gå från okej till ultimat. Vi snackar om myset, stämningen och roligheterna.

Närmare bestämt:

  • Musik och högtalare – gör en spellista med de bästa feel good-låtarna och se till att de hörs så att alla som vill kan dansa och sjunga med.
  • Sällskapsspel – ta med en kortlek, yatzy, olika resespel eller gör ett eget musikquiz.
  • Aktiva lekar – kubb, femkamp, boule, krocket eller brännboll beroende på tillgänglig yta.

Det här kan du hoppa över

Solvarma mackor med soggiga salladsblad, dressing som börjat vätska sig eller uppblötta krutonger i en caesarsallad…

Visst är det bra att preppa det du kan, men inte det här:

  • Packa dressing och sås i separata burkar eller flaskor. Blanda i först vid servering.
  • Samma sak gäller med salladsblad (särskilt späda, exempelvis rucola), krutonger och andra knapriga tillbehör.
  • I stället för kakpaket som lätt förvandlas till en smulfest i packningen, baka en saftig äppelkolakaka med flingsalt och crumble. Skär i bitar och ta med i en matlåda.

5 recept på picknickmat

1. Baguette med BBQ-lax och ranchdressing
Utenjutet blir så mycket härligare med praktisk ”handmat” – denna baguette fyller du med BBQ-lax, rökig ranchdressing och krispiga grönsaker (pickla dem gärna!). Packa lax, dressing och grönsaker i separata burkar och varför inte köpa med nybakade baguetter längs vägen?

Till receptet

2. Kycklingkebab i en bowl eller burrito
Hotta upp färdig kycklingkebab med spiskummin, japansk soja och srirachasås. Gör en bowl med fräscha tillbehör – eller vik in kycklingkebaben och exakt samma tillbehör i tortillabröd till varsin picknick-burrito. Svep in i smörgåspapper och knyt ett snöre runt.

Till receptet

3. Rotfruktssallad med varmrökt lax och sauce verte
Sallad kan du äta året runt, inte minst på picknick. Vill du inte göra denna med varmrökt lax funkar grillad kyckling lika bra. Med rostade rotfrukter blir den extra matig. Blanda spenaten med rotfrukterna och ringla över den läckert gröna dressingen först vid servering.

Till receptet

4. Baguette med salsiccia och dijonfärskost
Hur mycket picknick är inte den här lyxiga mackan? Fem solar ger vi till kombinationen örtig italiensk korv, krämig dijonfärskost, rucola, tomatmajonnäs och rostad lök! Grilla korven på plats, annars föreslår vi att du byter den mot kallskuren skinka, kalkon eller pastrami.

Till receptet

5. Krämig potatissallad med marinerad rostbiff
Mer klassisk picknickmat än så här blir det knappast, men om du har för vana att köpa färdig potatissallad och rostbiff vill vi utmana dig att laga allt själv. För det blir sååå mycket godare. Packa med söta körsbärstomater, cocktailkapris eller oliver och en bit bröd för extra lyx!

Till receptet

Mer inspiration för att ta med smakerna ut