Smarta knep för en billig fest eller ett billigt bröllop

Det ska vara enkelt och lätt att bjuda in till fest, visst? Och något man mäktar med rent ekonomiskt. Så hur bjuda in till studentmottagning, födelsedagskalas eller bröllop utan att det upplevs snålt av gästen? Här är våra bästa tips för ett plånbokssnällt partaj!

Våren och sommaren kommer med värme, grönska och många festliga tillfällen att samlas kring god mat och dryck. Men i tider av lågkonjunktur och permakris är det kanske de något mindre sammankomsterna vi kommer satsa mest på. Party on a budget, liksom.

Det har vi tagit fasta på när vi listar sådant som plånboken kommer att tacka dig för, men som inte gästerna lägger märke till när du låter kreativiteten, och inte cashen, flöda!

10 tips på hur du fixar en billig fest

1) Planera festen i god tid

Ha god framförhållning för att kunna förutse och spara till alla utgifter. Ju tidigare du börjar planera, desto fler bra erbjudanden på mat, dryck, dekorationer med mera kan du nyttja.

2) Välj lokal med omsorg

Billigast är att ha festen hemma. Kolla annars upp om det finns någon föreningslokal, hembygdsgård eller liknande med ett välutrustat kök att förbereda och förvara mat och dryck i alternativt beställa catering till. Det är oftast mer prisvärt än en regelrätt festlokal.

3) Bjud in via sociala medier

Skapa fina inbjudningskort i gratisversioner av exempelvis appen Canva i stället för att lägga pengar på en fysisk inbjudan. Skicka via sms, mejl eller posta som ett Facebook-evenemang.

4) Hyr, låna och fynda second hand

Botanisera bland begagnade fest- och bröllopskläder, festdekorationer, dukningsdetaljer, glas och porslin på olika köp- och säljsajter. Överväg annars att hyra i stället för att köpa och fråga runt i bekantskapskretsen vad de har till låns, inklusive ljus- och ljudutrustning.

Bonustips!
För ett billigt bröllop kan du duka med vita lakan och sy egna vimplar av spilltyger.

5) Tips på billiga drinkar

Tänk välkomstskål i bål som klassisk sangria eller varför inte en mousserande rooibos-bål? Vinbaserade drinkar är ofta billigare än övervägande spritbaserade. Gå all in rosé och välj mellan frozen rosé, French 75 med rosévin eller kombinera Rosé Spritz med frasiga minilangos.

Överraska annars med en te- eller kaffedrink, exempelvis Tea Royal, Tea Sour Mocktail, Cold Brew Sour Mocktail alternativt kaffe tonic. Garanterat läskande!

6) Mer vin för pengarna

Boxvin och vin på påse är i regel en bra ekonomisk affär i stället för flera flaskor av samma eller ett liknande vin, utan att du behöver tumma på kvaliteten. Samtidigt gör du en insats för miljön, då denna typ av pappförpackning hör till de mest klimatsmarta för vin.

Fem prisvärda boxviner

Rött: Candidato Ecologico, nr 22335, 185 kr
Rött: Roodeberg, nr 7451, 269 kr
Vitt: Tania, nr 5850, 195 kr
Vitt: KWV Chardonnay, nr 7055
Rosé: KWV Rosé, nr 2333, 169 kr

Bonustips!
Låna in ett gäng karaffer för tjusig servering. Och låt boxvinet ymnigt flöda ner i dem, så passar du samtidigt på att lufta det lite lätt, vilket frigör mer doft och smak. Sätt små skyltar vid varje vin med namn, huvudsaklig karaktär och varför inte någon kul kuriosa?

7) Uppmana gästerna till BYOB

Det vill säga bring your own beverage, för att få ner kostnaderna för alkohol. Uppmana till att ställa fram dryckerna vid en DIY-bar där gästerna kan förse sig och blanda egna drinkar. Ett annat budgettips är att dela ut ett visst antal dryckesbiljetter och vill gästerna ha mer att dricka kan de köpa det till självkostnadspris – om du ser till att ha fyllt ”barskåpet” vill säga.

8) Billig mat för många

Den mest budgetvänliga festmaten är den hemlagade. Frukt och grönt i säsong är billigare och mer smakrikt, och bjud på mycket av den varan kontra dyrare proteiner. Matbutiker har ofta prisvärda cateringmenyer annars. 

Vill du slå på stort med trerätters bordsservering av professionell serveringspersonal – ta ut en kuvertavgift om kostnaden blir för tuff att bära. Men en fest, eller ett bröllop, behöver inte alltid vara en middag. En ”sparkling brunch” eller lyxig afternoon tea med är också härligt!

9) Ställ fram maten i rätt ordning

Om du bjuder på buffé – ställ fram maten i ordningen sallad, bröd, potatis och annat som kostar mindre följt av mer kostsamma proteinkällor med såser och andra slags röror. Många gäster? Duka från två håll med de lite dyrare rätterna i mitten för mer sparsam åtgång.

10) Bulla upp med massa bröd

Olika sorters bröd (gärna hembakt!) samt en eller flera röror mättar bra. Det kan faktiskt bli till ett helt festtema om du vill – ”breads, spreads and bubbles”. Varsågod för idén!

Tre röror att bjuda på
Asiatisk hummus – servera med pitabröd eller bitar av friterat rispapper
Vispad fetaostdipp – toppa med olivolja, sumak, pistagenötter och granatäppelkärnor
Salsa romesco – klassiskt till fisk, men säger inte nej till rostad eller grillad levain

Festrelaterat på tallrik och i glas