Så blev TABASCO® ett givet tillbehör till ostron

Ostron med TABASCO® är en kulinarisk match made in heaven, men hur uppstod egentligen den populära smakkombinationen? Vi kan avslöja att det inte var en slump, utan snarare en fråga om tajming följt av en (så gott som) omedelbar förälskelse mellan alla parter.

Historien om det röda originalet från TABASCO® är spännande i sig, men den ger oss inte svaret på varför pepparsåsen har kommit att bli ett klassiskt tillbehör till ostron. För att ta reda på det behöver vi gå tillbaka till tiden då de så kallade ostronsalongerna var epicentrum för det sociala livet i Amerika – särskilt längs kustbandet och i den amerikanska södern.

LÄS MER: Smaksätt med TABASCO® och utmana dig på Scoville-skalan

Ostron för vanligt folk

Ostronsalongerna hade sina glansdagar från mitten av 1800-talet fram till 1920-talet. Men det rörde sig inte om några fancy ostronbarer med dagens mått mätt. Tvärtom var ostron billiga, rikliga och högst tillgängliga, vilket gjorde dem till en stapelvara likt bröd och potatis. Det skulle dock visa sig bli en framgångsfaktor för bankmannen Edmund McIIhenny några år efter att han övergav karriären i New Orleans och flyttade till saltön Avery Island.

Äldre reklamslogan för Tabasco
Äldre reklamslogan för TABASCO® Original pepparsås.

Väl på plats i Louisianas träskmarker sadlade den odlingsintresserade Edmund om till pepparsåstillverkare och 1868 lanserades varumärket TABASCO®. Endast tre ingredienser (krossad rödpeppar, vinäger och salt) följt av tre års lagring på ekfat löd det enkla receptet.

Försäljningen tar fart

Initialt var det främst överklassen som köpte pepparsåsen från TABASCO®. I hopp om att skapa en betydligt bredare efterfrågan fick Edmund McIIhenny rådet att rikta in sig på ostronsalongerna och de mindre bemedlade samhällsklasserna. Han fick draghjälp av en entusiastisk ostronhandlare som lovade att sälja pepparsåsen till så många ostronsalonger som möjligt då hen ansåg att det var en otrolig produkt som ”folket” måste få smaka på.

Eftersom pepparsåsen från TABASCO® var ny för många gäster på ostronsalongerna lät Edmund trycka en varning på flaskan så att man inte skulle ta för mycket. Succén var snabbt ett faktum och snart var TABASCO® känt över hela landet. Samtidigt blev ostronsalongerna allt färre till följd av överfiskade bestånd, föroreningar och sjukdomsutbrott. Ostron gick från att vardagsmat till en lyxig delikatess, men smakkombinationen var för evigt född.

Äldre Tabasco-flaska med varningstext
En TABASCO®-flaska från cirka 1875, då man ansåg att den behövde förses en varningstext. Notera serveringstipset om att ha pepparsåsen på ostron.

Så nästa gång du njuter av färska ostron (eller vegetariska ostron!) med valfritt antal stänk TABASCO® Original pepparsås, tänk på berättelsen dessa smaker bär med sig från en era när ostron var lika vanliga som de var älskade.

Så mycket mer än bara hetta

TABASCO® Original pepparsås tillverkas av endast tre ingredienser; krossad rödpeppar, vinäger och en liten mängd salt från Avery Islands egen saltgruva. Än i dag är det den enda pepparsåsen som lagras tre år på ekfat innan den hälls på flaska. Den långa lagringen ger en unik och komplex smak som lyfter och förhöjer smaken på andra råvaror, däribland ostron.

Smaksättarna som förhöjer maten