Dags att vända blickarna mot det nya (vita!) vinlandet Spanien

Sommelieren Daniella Lundh Egenäs uppmanar till att vi ska vidga våra spanska vinvyer och ta del av den spännande utveckling som sker där just nu. Det mesta tack vare en ny generation beresta vinmakare vars mission är att erbjuda mer eleganta, fruktdrivna och klunkvänliga viner. Häng med på en trendspaning bland rött, vitt och mousserande vin!

Sommelieren Daniella Lundh Egenäs har en förkärlek till champagne, sydafrikanska viner från Swartland och har gjort schweiziskt vin till sitt expertområde. När coronapandemin slog till var hon tidig att erbjuda livesända vinprovningar via Vinkompassen. Många provningar har det hunnit bli och hon ständigt törstar efter ny kunskap och nya vinupplevelser från andra regioner och länder. På senare tid har Spanien seglat upp starkt på intresselistan.

ÄT & DRICK: Tapas och pintxos till cava och andra spanska viner

– Spanien är ett himla häftigt vinland där en ny generation beresta vinmakare tar tillbaka gamla metoder, gamla druvor och historiska vingårdar för att göra det som passar bäst för marken de odlar på. Trenden pågår överallt inom vinvärlden, men särskilt spanska viner förtjänar en större plats i rampljuset – här finns verkligen något för alla, säger Daniella.

Spanien Rioja
Spanien har världens största vinodlingsareal och är det tredje största vinproducerande landet efter Italien och Frankrike. Ändå är det långt ifrån lika utforskat. Foto: Shutterstock

Tempranillo med och utan ek

Daniella Lundh Egenäs exemplifierar ”det nya Spanien” med landets mest kända vinregion – Rioja. Den traditionella stilen för röd Rioja gjord på druvan tempranillo utgår från hur länge vinet har lagrats på fat respektive flaska, från olagrad Jóven till långlagrad Gran Reserva.

Lagringen sker ofta på amerikansk ek vilket ger kryddiga och mustiga röda viner med söta vanilj- och kokostoner samt en karaktäristisk doft och smak av dill. Daniella menar att det nog är den vinstil de allra flesta svenskar tänker på när det gäller röda viner från Spanien medan färre har koll på den nyare sortens Rioja-viner.

RECEPT: Röd Rioja i traditionell stil till chorizostekt potatis med manchego

– Moderna Rioja-viner kännetecknas av försiktigare fathantering, ibland ingen alls, för att låta druvans primära aromer dominera i stället för de sekundära och tertiära aromerna från vinmakningen och lagringen. Att låta vinet sköta sig själv, hands off-vinmakning helt enkelt. Vinerna släpps yngre, men ska också drickas unga i en mer fruktdriven, elegant stil.

Daniella nämner Rioja ’n’ Roll, ett gäng vinmakare med fokus på vingårdslägen, single vineyards, i stället för klassificering utifrån lagringstiden.

– De jobbar ungefär som vinmakarna i Bourgogne med större vikt vid terroir och testar både andra druvsorter och alternativ till fat eller annars större och/eller äldre ekfat för att inte det ursprungliga vinet och råmaterialet ska påverkas alltför mycket, förklarar hon.

Daniella Lundh Egenäs
Född: 11 februari 1988.
Familj: Maken Thomas och hästen Mr ”Surre” Survivor.
Bor: I Bromma.
Gör: Sommelier och content manager på Vinkompassen, föreläsare, vinprovningsledare, skribent och vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen.
Äter helst: Är tokig i ramen och är en hejare på att lyxa till Nissins snabbnudlar!
Oftast i glaset: Provar alltid nya viner, men champagne är en återkommande favorit.
Tröttnar aldrig på att dricka: Elegant höghöjds-garnacha från Spanien, särskilt distriktet Garnacha de Gredos gör fantastiska viner i denna lättare, nästan burgundiska stil.
Trendar inom vin: Naturvin, vulkanvin, coola flasketiketter i stilar som folk kanske inte alltid förstår sig på (exempelvis carbonic maceration, det vill säga kolsyrejästa viner) och metoden ancestrale för mousserande vin med pet nat i spetsen.
Tre ord som beskriver mig: Tusen bollar (i) luften.
Följ mig på: @lundhmedh, @vinkompassen och wineandculture.se.

Högre höjder och doldisdruvor

Daniella Lundh Egenäs personliga favorit bland röda spanska viner är det hon kallar för höghöjds-garnacha. Alltså att druvan odlas på högre höjd där det till skillnad från andra betydligt torrare, varmare delar av landet råder ett kontinentalt klimat med heta dagar och svala nätter. Det skapar viner i just den fräscha, eleganta stil Daniella gillar för tillfället.

– Garnacha har tidigare haft rykte om sig att dra iväg i alkohol och bli syltig, men nu när den nya generationen vinmakare har lärt sig bemästra den är druvan på stadig frammarsch.

Mencia från det hippa vindistriktet Bierzo och monastrell (mourvédre i Frankrike) från ännu anonyma Yecla i södra Spanien är två andra blå druvsorter Daniella tror mycket på. Ja, och vill du verkligen känna dig trendig ska du dricka spanska ö-viner, exempelvis av druvan listan negro från Teneriffa eller någon av Mallorcas många inhemska sorter.

Bli ännu lite bättre på spanskt vin

Det bästa sättet att vidga dina vyer kring både det nya och gamla vinlandet Spanien är givetvis att dricka fler spanska viner – på resor dit, vid ditt middagsbord, hos vänner, på en vinbar eller restaurang. Botanisera i de spanska hyllorna på Systembolaget, håll utkik i det tillfälliga sortimentet och upptäck alla gömda skatter i beställningssortimentet.

Ett annars kul och avkopplande sätt att förkovra sig är att köpa ett utbildande vinpussel över Spanien från Water & Wines. Företaget startades av sommelieren Yamit Viitaoja och Spanien var ett av de första vinpusslen som lanserades tillsammans med Italien och Frankrike.

Föredrar du hellre att läsa dig till ny kunskap – beställ eller låna boken Vino! Älskade spanska viner (Carlsson Bokförlag) av den Spanien-frälsta vinskribenten Johan Franco Cereceda. Den utsågs till 2018 års vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin dryckeslitteratur.

Vill se mer av det vita Spanien

En annan trend Daniella vill lyfta är mångfalden av vita spanska viner. Stilla vitt vin är ingen nyhet, tvärtom, men det har tagit tid att sprida ryktet om vitvinslandet Spanien.

– Jag är helt såld på lagrad vit Rioja och de vita, torra vinerna från sherrydistriktet Jerez. De liknar sherry och har fått ligga med flor, men utan att fortifieras. Båda är otroliga matviner, särskilt till min senaste besatthet – Iberico-racks, för ”what grows together, goes together”.

I den nordvästra delen av landet, i Galicien eller ”det gröna Spanien”, där det regnar oftare och därmed blir frodigare, återfinns atlantkustens läskande vita viner på druvan albariño.

LÄS MER: Allt om albariño – med hett vintips från Uruguay

– Den friska syran och tydliga havssältan i ståltankad albariño är bara så klockren till ostron och andra naturella skaldjur. Hela Galicien är havsinfluerat, men DO Rias Baixas är det mest kända och högkvalitativa området för albariño.

Välkomnar cava av högre kvalitet

Champagneälskaren Daniella erkänner hon att hon inte har en jättebra relation till Spaniens mousserande motsvarighet cava, men det har sin förklaring.

– Nej, det finns fantastisk cava, men få hittar till Sverige eftersom vi inte är beredda att betala för bättre kvalitet. Spanjorerna är annars väldigt duktiga på årgångsbetecknad cava – på plats finns mycket ballt och det är verkligen ett suveränt tapasvin, säger hon.

Pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök
Expressión Brut Reserva Cava 2018 (nr 7955, 129 kr) är en ny årgångsbetecknad cava i Systembolagets fasta sortiment gjord på 100 procent macabeo (även kallad viura). Här i sällskap av pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök. Foto: Eva Hildén

Daniella berättar vidare om den utbrytargrupp av katalanska cavaproducenter i hjärtat av Penedes som har övergett DO Cava för att producera det stilmässigt liknande corpinnat, fast med betydligt högre produktionskrav i syfte att skapa ”odlarcava” av riktigt hög kvalitet.

Så visst händer det grejer i den spanska vinvärlden – det är bara att påbörja upptäcktsresan!

SMAKA tipsar – prova det vita Spanien

Styr upp en vinprovning på hemmaplan med fyra spanska vita viner av tre olika druvor varav en druvblandning. Köp hem eller beställ vinerna i god tid och ta reda på mer om respektive vin, druva samt eventuella årgångar. Bara där kommer du att lära dig massor.

  1. Susurro Sauvignon Blanc Verdejo, Castilla, Kastilien-La Mancha, nr 2062, 169 kr
  2. Paco & Lola Albariño, Rias Baixas, Galicien, nr 74180, 159 kr (BS)
  3. Finca Montepedroso Verdejo, Kastilien-León, Rueda, nr 79785, 139 kr (BS)

Tips!
Ladda ner och skriv ut Systembolagets färdiga vinprovningsprotokoll. Här kan du sedan läsa om hur du gör för att arrangera en egen vinprovning.

Fler vinländer, viner och druvor att utforska