Enkla tilltugg och varm sangria till adventsminglet

Dags att tända första, andra, tredje eller fjärde ljuset? Vi ger dig det perfekt planerade adventsminglet med noga utvalda, mingelvänliga recept, kryddat spanskt vin (eller hemgjord vinglögg) och ett dignande gottebord. Smått, gott och värmande – i (ad)väntans tider.

Håller du med om att det har minglats alldeles för lite på senare år? Det har sin naturliga förklaring, men visst finns det ännu ett uppdämt behov att få umgås i goda vänners lag. Och vilket tillfälle passar väl bättre än att bjuda in till adventsmingel? Vi har allt du behöver för ett lyckat sådant med dryck och enkla tilltugg skapade av Mattias ”Fredagskocken” Larsson.

SE OCKSÅ: Glögg, glühwein eller vin chaud – välj ditt varma vin

Inled gärna bjudningen under stjärnklar vinterhimmel med varm sangria och fyll sedan på av den eller erbjud också annan dryck till all mingelmat som väntar på buffébordet. Med ett tydligt körschema (som du hittar lite längre ner) behöver ingen stressa – så det blir fullt fokus på att njuta och umgås.

4 recept till adventsminglet

1. Varm sangria med ingefära, apelsin och kanel
Förknippar du sangria med en kall vinbaserad bål att inta främst under årets varmare månader? Tänk om under de kallare vintermånaderna och gör som spanjorerna själva – värm den! Då det inte är fullt lika sött som glögg är det trevligare att dricka till maten nedan.

Till receptet

Tips!
Förbered gärna sangrian dagen innan, den blir bara ännu godare av att få dra över natten.

RECEPT: Så gör du hemgjord vinglögg på apotekarens vis

2. Ostpaj i krustader med grönkål och hasselnötter
Bästa partytricket? Baka paj i minikrustader för mesta mingelkänsla och för det praktiska i att kunna parera tilltugg i ena handen och något att dricka i den andra. Just dessa gräddar vi med riven prästost och äggstanning för att sedan toppa med en syrlig grönkålssallad.

Till receptet

3. Tataki på oxfilé med jordnötter och ponzu
Tataki är det bästa av två världar mellan tillagat och rått och ett smart sätt att få en dyrare köttbit som oxfilé att räcka längre. Servera i salladsblad med ponzu – japansk soja och citrus i ett, en kombination som hjälper till att förstärka och fördjupa köttsmaken ännu mer.

Till receptet

Tips!
Oxfilén kan ersättas med stekt svamp, gärna portobello, för en vegetarisk rätt.

4. Tarte flambée med sötpotatis, bacon och jalapeño
Ta genvägen via kyld smördeg till en frasig tarte flambée med smetana, stekt lök, bacon och sötpotatis. Sötpotatisens smakkompis jalapeño tillför vi i form TABASCO® Grön pepparsås. Ställ fram flaskan på bordet och låt var och en avgöra exakt antal stänk de vill krydda med!

Till receptet

Så förbereder du adventsminglet

Preppa som en kock och känn lugnet på festen!

Dagen före

 • Gör varma sangrian, låt svalna och ställ i kylen
 • Stek lök och bacon till tarte flambéen, låt svalna och förvara i kylen

Innan gästerna kommer

 • Gör grönkålssalladen och vispa ihop äggstanningen till ostpajerna
 • Krydda och bryn oxfilén till tatakin, låt svalna och förvara i kylen
 • Skär/strimla salladslök och rödlök till tatakin
 • Plocka salladsblad och grovhacka jordnötter till tatakin
 • Skala och skiva/hyvla sötpotatis till tarte flambéen
 • Ta fram och skär oxfilén i skivor (låt gärna köttet bli rumsvarmt)
 • Rulla ut smördegen och lägg på alla toppings till tarte flambéen

Strax före servering

 • Värm sangrian
 • Fyll och grädda ostpajerna
 • Lägg upp och fyll salladsbladen
 • Grädda tarte flambéen och skär i bitar

3 recept till gottebordet

Inget adventsmingel utan något sött att erbjuda. Spana in dessa godbitar!

1. Salt fudge med mintchoklad
Fudge är bland det sötaste godis som finns, men när du strör över flingsalt hamnar alla smaker i balans. Grunden här är pepparmintsöverdragna chokladkarameller blandat med vit eller mörk choklad och sötad, kondenserad mjölk, vilket ger fudgen en härligt len konsistens.

Till receptet

Tips!
Gör dubbel sats, en med vit och en med mörk choklad. Då karamellerna innehåller choklad kommer den vita fudgen inte bli särskilt vit, men däremot snyggt nougatfärgad.

2. Minibiskvier med kaffekrisp
Älskar du både kaffe och choklad? Då tackar du nog inte nej till chokladtäckta minibiskvier fyllda med en intensiv kaffesmörkräm. Toppa biskvierna med kaffekrisp och upp på ett fat för fler att dela på. Baka dem i förväg och förvara i frysen, bara att ta fram efterhand.

Till receptet

3. Banankaka med russin och kaffe
När livet ger dig bruna bananer i fruktskålen – gör en saftig banankaka med kardemumma, kanel och kaffemarinerade russin. Eller låt russinen marinera i rom eller glögg för en ännu juligare touch. Kakan mår fint av att bakas en dag i förväg och kan också frysas in i god tid.

Till receptet

Fyll ut och komplettera

Saknar du julgodiset? Är du ett fan av jordnötssmör (och frukostflingor!) kan vi varmt rekommendera dessa krispiga snöbollar med kokos och jordnötssmör eller vit chokladtryffel med jordnötssmör och cornflakes.

Annat att addera till adventsminglet är färsk frukt (tänk apelsiner, clementiner, vindruvor, fikon och sharon), torkad frukt (exempelvis dadlar, russin och aprikoser) och, om ingen är allergisk, olika sorters nötter att knäcka. Om festen pågår en längre tid är det trevligt att ställa fram en liten ostbricka med kex och marmelad – mätta gäster är glada gäster.

Smaksättarna som gör skillnad i köket