Temadagar inom dryck i juni 2024

Mjölkens dag, internationella rosévinsdagen samt druvorna verdejo och chenin blanc hyllas alla under årets första sommarmånad. Via SMAKAs kalendarium bekantar vi oss också med den blå druvan durif, den italienska druvfamiljen tillika vinstilen lambrusco samt tävlingen som uppmuntrar, stöttar och inspirerar professionella kvinnliga sommelier.

För juni månad listar vi fyra druvsorter att hylla och flertalet vinstilar att utforska. Detta är även månaden då vi lyfter våra glas och skålar för världens alla sommelierer (inte minst de kvinnliga!) och slår ett slag för att skumma mjölk till espresso – på mjölkens dag, så klart.

SE OCKSÅ: Ida Kilåker är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2023

Även om inte alla temadagar är internationellt uppmärksammade väljer vi ändå att ta med några av dessa. Se det som att ett sätt att bli mer allmänbildad inom dryck och kanske bli nyfiken på att prova en ny druva, en viss vinstil eller något helt annat.

Dryck med temadagar i juni 2024

World Milk Day

1 juni – Mjölkens dag

World Milk Day kallas temadagen internationellt och instiftades 2001 på initiativ av FNs livsmedels- och jordbruksorganisation. Varför inte ta tillfället i akt och lära dig skumma mjölk? Med utgångspunkt i en bra espresso kan du sedan göra otaliga espressodrycker!

1 juni – National Bubbly Day

Det finns specifika temadagar för olika mousserande viner, men första lördagen i juni samlar dem alla. Förvisso är det ingen internationell temadag, men vad gör väl det? Spana in vår guide till världens festliga bubblor och välj vilka du helst föredrar!

Lily Bollinger Award 2023

3 juni – Internationella sommelierdagen

En sommelier är utbildad och tränad för att servera dig som gäst den perfekta drycken till maten du önskar äta, eller tvärtom, rekommendera passande mat till hens eller ditt val av vin eller andra drycker. Sommelieren är proffs på service och är ofta den som bygger upp restaurangens vinlista. Temadagen instiftades 2013 i Mexico av en grupp sommelierer för att ära grundandet av Association de la Sommellerie Internationale (ASI), Internationella Sommelierföreningen, som skedde den 3 juni 1969 i franska Champagne. Var annars?

Visste du att…
I över 20 års tid, sedan 2002, har Lily Bollinger Award verkat för att uppmuntra, stötta och inspirera professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar till kvinnligt tävlande inom yrket. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger där namnet är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

9 juni – World Verdejo Day

Verdejo är Spaniens främsta gröna druva. Mest odlad är den i regionen Rueda cirka 17 mil nordväst om Madrid. Verdejo ger friska och fruktiga vita viner med toner av citrus, tropisk frukt, örter och fänkål. Finca Montepedroso Verdejo (nr 79785, 151 kr, BS) består av 100 procent verdejo från en enskild gård i Rueda. Vinet får ligga på sin jästfällning i fem månader med omrörning en gång i veckan för större komplexitet. Drick nu eller lagra 3–4 år.

8 juni/28 juni – National Rosé Day/International Rosé Day

I juni månad hittar vi inte en utan två temadagar tillägnade rosévin. Den första var också först ut att lanseras nationellt i USA och firas den andra lördagen i juni. Fjärde fredagen i juni, i år på midsommarafton, infaller den internationella rosévinsdagen. Välj en av dem eller fira båda – det finns rosévinsstilar så det räcker till för en hel månad om det vore så. Här kan du exempelvis läsa mer om Sveriges mest sålda rosévin!

Fler rosa vintips
Hållbart val-märkt! Argento Rosé, nr 2564, 157 kr
KWV Rosé, nr 2333, 169 kr

10 juni – Durif Day

”Durif – det bästa okända vinet i Australien”. Ja, så lyder temadagsparollen för denna blå druva som ur ett australiensiskt perspektiv främst odlas i regionen Riverina i sydöstra New South Wales. Den upptäcktes i Frankrike på 1860-talet av Francois Durif och är en korsning mellan peloursin och syrah. I Nord- och Sydamerika går den under namnet petite sirah, men oavsett ursprung ger den upphov till fylliga rödviner med rik frukt och kryddighet.

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

20 juni – International Drink Chenin Blanc Day

Chenin blanc är en ansedd druva i Frankrike med ursprung i Loiredalen, men världens överlägset största odlingsareal för chenin blanc hittar vi i Sydafrika. Står det Vouvray, Quarts de Chaume, Bonnezeaux eller Savennières på den franska vinflaskan handlar det om chenin blanc och i Sydafrika går den under smeknamnet steen.

3 viner på chenin blanc
KWV Coastal Views, nr 2219, 109 kr
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve, nr 7404, 169 kr
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (box), nr 6344, 209 kr

21 juni – World Lambrusco Day

Svenska vinprofiler har länge förutspått en kvalitativ comeback för druvfamiljen lambrusco och vinet med samma namn, vilket avspeglar sig i Systembolagets växande utbud av både röd, rosa och vit lambrusco. Oavsett om vinerna är torra eller söta är de i stort sett alltid pärlande. De passar ofta fint till en uppsjö olika maträtter från olika kök i världen.

25 juni – National Croatian Wine Day

Kroatien har blivit ett vinland att räkna med på Balkan och temadagens instiftare Anna M. Viducic uppmanar dig att prova minst en av landets många inhemska druvsorter just i dag. Ambitionen är att globalt sprida ryktet om kroatiska kvalitetsviner, med start i USA.

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i juli 2024!

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Andra druvor och drycker att utforska