Ekologisk och Fairtrade-märkt vit malbec från Argentina

Artesano de Argento är namnet på det allra första helt vita malbec-vinet i Systembolagets fasta sortiment. De blå druvorna kommer från den ekologiska och Fairtrade-certifierade vingården Alto Agrelo belägen i Mendoza, Argentina. En spännande nyhet att upptäcka!

”Mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak”. Så beskriver Systembolaget det generella resultatet i glaset av den blå druvan malbec. En för Argentina stor druva i allmänhet och distriktet Mendoza med flera underdistrikt i synnerhet.

LÄS OCKSÅ: Le Grand Sommeliers guide till Argentina och två andra vinländer

Och visst har vi trevliga röda malbec-viner från just Mendoza att rekommendera och andra smakfulla vintips från Sydamerika (scrolla ner och kika!), men vad vet du om vit malbec?

Malbec
Blå på utsidan, men även Argentinas främsta rödvinsdruva malbec är färglös på insidan. Det gör det möjligt att producera vit malbec – en trendig snackis i vinvärlden på senare år.

Vitt vin på rött vis

Att producera vita viner av blå druvor är inte speciellt vanligt, men det förekommer. Ett klassiskt exempel är champagne där de blå druvorna pinot noir och pinot meunier blandas med den gröna druvan chardonnay till ett vitt, mousserande vin. Står det ”blanc de noirs” på flaskan är champagnen gjord av enbart blå druvor.

Beteckningen blanc de noirs används även för cava och andra mousserande viner samt i sällsynta fall för vita stilla viner. Och det är den stilla vinkategorin vi fortsatt ska fokusera på.

Varsam pressning är nyckeln

Vit malbec är en innovativ vinstil med endast några få år på nacken och utbudet av vita malbec-viner, white Malbec på engelska, är därför än så länge begränsat. De allra flesta är dock inte helt vita, utan går mer åt det rosa hållet. Så när producenten Bodega Argento började arbetet med att ta fram sin variant var ett av kraven att vinet skulle bli just helt vitt.

LÄS MER: Mer vitt vin från Sydamerika i en albariño från Uruguay

Att göra ett helt vitt vin av den relativt färgrika blå druvan malbec är en utmaning i sig. Det gäller att hantera den med varsam hand för att skalet inte ska färga musten vid pressning. För det är just i skalet som färgen sitter medan fruktköttet är färglöst.

Bodega Argento
Druvorna till Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec 2021 kommer från den ekologiska, Fairtrade-certifierade vingården Alto Agrelo belägen i Lújan de Cuyo vid foten av bergskedjan Anderna. De skördas tidigt på säsongen för att bevara fruktighet och fräschör.

Bodega Argento lyckades med processen och kan stoltsera med Argentinas allra första helt vita, ekologiska malbec från en enda vingård, så kallad single vineyard. Vingården är också Fairtrade-certifierad – ännu en anledning att prova denna unika, goda nyhet!

Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec
nr 2622, 99 kr

Druvorna till den vita versionen i serien Artesano pressas med stor försiktighet. På så sätt får vinet en ljust gul färg. Det har jäst vid 14–16 grader i 28 dagar på rostfria ståltankar för att framhäva druvans fräscha karaktär. Doften med inslag av gröna äpplen, färska örter, vita vinbär, honungsmelon och lime går igen i den friska och fruktiga smaken. Producenten Bodega Argento beskriver vinet som en blandning mellan pinot grigio och viognier. Servera vid 8–10 grader som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska influenser.

6 sydamerikanska viner att utforska

Altos Las Hormigas Malbec

159 kr (BS)

Läs mer

Altos Las Hormigas Malbec Reserva

319 kr (BS)

Läs mer

Prissänkt! Argento Rosé (box)

157 kr

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Garzón Reserva Albariño

91 kr (BS)

Läs mer

Corralillo Sauvignon Blanc

149 kr (BS)

Läs mer

Res vidare i den stora vida vinvärlden