Ljusrostat kaffe – till mer än bara i koppen

Kaffe tonic, iskaffe eller varför inte en mocktail baserad på ett cold brew-koncentrat? Men inte med vilket kaffe som helst, utan ett där bönorna rostas extra varsamt för att de unika smakerna ska träda fram ännu mer tydligt. Kaffet kallas för Blond – och här är fem recept!

Blond är namnet på Arvid Nordquists ljusrostade, ekologiska och Fairtrade-märkta kaffe som du hittar i både svenska och finska butiker. Vårt grannland i öst har en långtgående tradition av att dricka ljusrostat kaffe medan vi i Sverige börjar upptäcka det mer och mer.

LÄS MER: Ljusrostat kaffe – lockar fram bönornas unika smaker

Så vad är grejen med ljusrostat kaffe? Jo, den sitter just i den ljusare rostningen av bönorna, som får de naturliga smakerna och aromerna i dem att blomma ut. I Blonds fall är resultatet ett lätt och fruktigt kaffe med en frisk citruston i eftersmaken.

Nedan tipsar vi om hur du kan använda ljusrostade Blond utöver att dricka kaffet som det är. Vad väljer du först – salt kaffegranola, iskaffe eller en alkoholfri kaffedrink?

5 recept med ljusrostat kaffe

1. Svalkande iskaffe
När livet ger dig en skvätt ljusrostat kaffe kvar i bryggaren – frys in och gör iskaffe vid ett senare tillfälle och låt de fina, syrliga smakerna i de ljusrostade bönorna verkligen komma till sin rätt. Missa inte heller våra förslag på olika smaksättningar (vissa rena godiset…)!

Till receptet

2. Iskaffe utan mjölk
Tillhör du dem som föredrar ditt kaffe svart, så även iskaffe? Då är detta recept till dig! Du brygger kaffe, gärna ett med en ljusare rostningsprofil, och serverar det antingen direkt eller låter det kallna innan du häller det över is/kaffeisbitar. Så klart kan du utgå från cold brew!

Till receptet

Visste du att…
Du kan brygga ditt iskaffe direkt ”över is” om du vill. Lägg en näve isbitar i kaffekannan och dosera sedan kaffet enligt anvisning på förpackningen, men räkna bort isens vikt från vattnet du häller i bryggaren. Om du till exempel brygger fyra koppar kaffe, beräkna 28 gram malet kaffet till 5 dl vatten (= 500 g). Väger isen 100 g, häll 400 g vatten i kannan (= 4 dl).

3. Kaffe tonic
Har du ännu inte provat denna omtalade, fräscha kaffedryck är det hög tid! Här passar det utmärkt med just ett ljusrostat kaffe och bäst blir det när du använder det till att först göra ett cold brew-koncentrat. Det framhäver kaffebönans naturliga smaker i din kaffe tonic.

Till receptet

4. Cold Brew Sour Mocktail
Kaffedrinkar kan vara så mycket! Som här i form av en alkoholfri kaffedrink på ljusrostade Blond som möts upp av frisk citron och en ingefärssockerlag med lite sting. Njut av en frisk och fräsch mocktail med ljuvlig kaffesmak och ett vackert, krämigt äggviteskum på toppen.

Till receptet

5. Salt kaffegranola
Savory granola, alltså en mer salt än söt variant av en slags rostad müsli, blir lätt din nya favorittopping att strö över maten – eller ditt nya favoritsnacks! Låt ljusrostade Blond bidra med intensitet och krydda tillsammans med dijonsenap, apelsin och fänkålsfrön.

Till receptet

Arvid Nordquist Blond
Arvid Nordquist Blond
Blond är ett ljusare rostat kaffe gjort på 100 procent ekologiska arabicabönorna. Den ljusare rostningen ger en lätt och fruktig karaktär med frisk citruston i eftersmaken. Kaffet är 100 procent hållbart producerat, fossilfritt rostat och 100 procent klimatkompenserat.

Spana in fler kaffedoftande recept