Varma och kalla kaffedrinkar att dricka året om

Kaffe på maten kan vara så mycket mer än en kopp bryggkaffe. Här listar vi några favoriter bland varma och kalla kaffedrinkar – vissa passar även utmärkt som fördrink. Föredrar du en klassisk kaffedrink eller vill utmana dig lite mer? Vi har ett recept för alla smaker!

Att bjuda på en kaffedrink är enligt vår mening det perfekta sättet att avrunda en härlig middag och ett självklart inslag under inte minst årets kallare månader, särskilt när den är varm. Men en het sommardag passar det lika bra att läska sig med en kyld kaffedrink.

LÄS OCKSÅ: Lär känna ”La famiglia” – espresso, lungo och ristretto

Nedan hittar du fyra varma och lika många kalla kaffedrinkar, vilken du sedan väljer är helt upp till dig. Eller så betar du av dem uppifrån och ner – vi lovar att det blir riktigt gott!

8 recept på kaffedrinkar

1. Irish Coffee
Denna varma kaffedrink sägs ha komponerats på en flygplats på Irland åt ett gäng frusna amerikaner. Det är vi både flygplatsen och amerikanerna evigt tacksamma för! Du gör den enkelt alkoholfri genom att utesluta whiskeyn – det blir absolut underbart det med.

Till receptet

2. Amigas Coffee
Prova vår alldeles egna tolkning av Irish Coffee med basen i ett extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare. Hemgjord kanelsirap sätter extra piff och så klart glömmer vi inte det fluffigt härliga ”gräddlocket” på toppen!

Till receptet

Tips!
Kanelsirapen håller flera veckor i kylskåp. Använd till andra drinkar eller ringla den över vaniljglass, amerikanska pannkakor eller nygräddade våfflor.

3. Kaffe Karlsson
Vi fortsätter på Irish Coffee-spåret med ännu en variant som smakar av ett 100 procent hållbart certifierat och klimatkompenserat kaffe, mörk choklad och apelsin. Varför den heter Kaffe Karlsson vet vi inte, men att den är varm, gräddig och enkel att göra vet vi garanterat.

Till receptet

4. Espresso Martini
Enligt italiensk tradition ska denna sofistikerade cocktail garneras med varken fler eller färre än tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Okej, vi erkänner, vi har fyra bönor på bilden, men då vi älskar espresso adderar vi en extra böna bara för just det.

Till receptet

5. Espresso Martini Mocktail med grillade marshmallows
Här ser du kocken Louise Johanssons alkoholfria tolkning av Espresso Martini. På toppen? Grillade marshmallows med kaffesirap, mortlade kaffebönor och flingsalt. Otroligt gott!

Till receptet

6. Cold Brew Sour Mocktail
Gör som baristan Tobias Palms alkoholfria kaffedrink på ljusrostade Blond som möts upp av syrlig citron och en ingefärssockerlag med lite sting. Njut av en frisk och fräsch mocktail med ljuvlig kaffesmak och ett vackert, krämigt äggviteskum på toppen.

Till receptet

7. Kaffe tonic
Om du mot förmodan missade sommaren när kaffe tonic slog igenom får du nu en ny chans att prova – året runt. Bäst blir kaffedrinken med ett kallbryggt ljusrostat kaffe för ett mer uppfriskande resultat där de fruktiga, finstämda tonerna i kaffet får chans att blomma ut.

Till receptet

8. Kryddig kaffedrink med calvados
Testa en kryddig kaffedrink gjord på en kraftfull, intensiv espresso gjord på 100 procent arabicabönor och fruktig calvados. Smaksätt med stjärnanis, kanel och kaffebönor. Toppa med fluffigt vispad grädde!

Till receptet

För dig som inte kan få nog av gott kaffe