Ät och drick-paket under granen – SMAKAs goda julklappstips

Den bästa julklappen är den som du kan äta eller dricka (ur), visst? För dig som gillar att pyssla i köket är julen dessutom ett utmärkt tillfälle att skapa ätbara klappar och gå-bort-presenter. Eller så satsar du på hela kaffebönor till den som får eller äger en kvarn att mala med. Vi slår också gärna våra presentsnören runt vinglas som tar fram det bästa i drycken.

Senast uppdaterad 1 december 2022

Ät- och drickbara julklappar står ofta högt i kurs, och är också ett hållbart val då många redan har det mesta i prylväg. Ja, det skulle vara bättre vinglas, som vi gissar att få prioriterar att köpa till sig själva, men som är väl värda att investera i för en godare dryckesupplevelse (scrolla ner för några av våra favoriter!).

Paketera en ätbar julklapp

Finns det en mer kärleksfull julklapp än den du har gjort själv (som dessutom går att äta)? Gör dubbelt upp av allt, så räcker det till dig också! Här är två goda förslag:

Matcha smak med mottagare
Senap är en suverän smaksättare alla dagar på året, men det är vanligast att göra egen senap just till jul. Personifiera smaken utifrån vem som ska få den. Mormor som gillar whisky eller svärfar som gillar när det hettar till? Lägg i burkar och klistra på handskrivna etiketter.

Recept: Hemgjord senap

Till den sötsalta godisälskaren
Gillar föremålet för din ätbara julklapp kola, och älskar lakrits? Då har vi precis det rätta ge-bort-godiset – hemkokt lakritskola med flingsalt på toppen. Slå in kolorna smör- eller bakplåtspapper och lägg i en fin ask eller gör små påsar av cellofan.

Recept: Lakritskola med flingsalt

Kaffe på (julklapps)kvarnen

Har de du ska fira jul hos en espressomaskin eller är det något du tänker ge i julklapp till en kaffeälskande släkting eller vän? Då är hela espressobönor perfekt att komplettera med!

Tre sorters espresso
I Arvid Nordquists sortiment finns ett espressokaffe för alla smaker.

Mjuk och balanserad, fruktig och nötig, kraftfull och kryddig eller fyllig och intensiv? Arvid Nordquist har i dagsläget fyra espressovarianter i dagligvaruhandeln, varav två är ekologiska och Fairtrade-märkta.

Samtliga består av 100 procent arabicabönor, vilket ger en mer aromatisk, smakrik och välbalanserad kopp espresso. Kaffet är 100 procent hållbart certifierat, 100 procent klimatkompenserat och rostat i Sveriges enda fossilfria rosteri – värt att berätta tycker vi för den du ger espressokaffe till i julklapp!

RECEPTTIPS: Upptäck den italienska espressodesserten affogato

Glasen som håller i längden

Till den som uppskattar god dryck – ge bort en förhöjd upplevelse i form av vinglas som lockar fram olika druvors specifika egenskaper och skapar harmoni mellan utseende, doft och smak. Riedels glaskupor gör just det och finns i olika serier och prisklasser.

Röda vinglas Riedel

Till röda viner

1. Ett kultförklarat naturvin som Chateau Musar (nr 7463, 419 kr), för övrigt listat i boken ”1 001 viner att dricka innan du dör”, vill ha en stor, hög kupa med relativt vid öppning som Bordeaux Grand Cru/Cabernet i Vinum-serien.

2. Pinot Noir (Burgundy), ett annat glas i Vinum-serien, är generösa, snurrvänliga kupor anpassade till röd Bourgogne. Men de är också väl lämpade att ta fram det bästa i ARA Single Estate Pinot Noir (nr 75603, 229 kr, BS) från Marlborough på Nya Zeeland eller nebbiolo-viner, testa gärna Langhe Nebbiolo (nr 72385, 229 kr, BS), från ett av världens främsta odlarkooperativ Produttori del Barbaresco. 

3. Tempranillo är druvan som dominerar viner från spanska Rioja där Cantos de Valpiedra (nr 79650, 159 kr, BS) och Finca Valpiedra Reserva (nr 79651, 249 kr, BS) – två ypperliga val i modern stil. Druvorna till dessa viner handplockas endast från vingården som omger vinanläggningen, vilket inte hör till vanligheterna. Årgång 2010 av det förstnämnda vinet har rankats som ett av de bäst värderade vinerna i världen, enligt Wine Spectator. Det sistnämnda vinet finns på samtliga 3-stjärniga spanska restauranger. Slå på stort och matcha med kupan Tinto Reserva från Riedels mest exklusiva serie Sommeliers, den första att lanseras 1973.

Vita vinglas Riedel

Till vita viner

4. Veritas-seriens druvspecifika glas för Viognier/Chardonnay är den rätta spelaren till friska Chablis-viner, men också mineralrika Chanson Viré-Clessé, (nr 74870 239 kr, BS), från samma producent. Glasets avsmalnade öppning styr vinet till tungans främre del, vilket framhäver fruktsötman och ger en rundare smak. 

5. Sauvignon Blanc/Dessertwine är ytterligare en kupa i Riedels Vinum-serie som inte bara är strålande gångbar till ungdomliga KWV Sauvignon Blanc (nr 5626, 235 kr) utan också till strama och eleganta Finca Montepedroso Verdejo (nr 79785, 149 kr, BS) gjort på 100 procent verdejo från en enskild vingård i druvans hemregion Rueda. Verdejo är lite av en doldis trots att det är en av Spaniens främsta vita druvor, väl värd att upptäcka.

6. Loire-glasen i Sommeliers- respektive Superleggero-serien (glas nr 7 på bilden) är handgjorda och munblåsta, där det senare är högre och tunnare. Kuporna är druvspecifika för Sauvignon Blanc, och varför inte testa druvan i dem från fyra andra ursprung än just franska Loire. Får vi föreslå sydafrikanska KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc (nr 2321, 139 kr), chilenska Corralillo Sauvignon Blanc (nr 2157, 139 kr, BS), ARA Single Estate Sauvignon Blanc (nr 75559, 189 kr, BS) från Marlborough på Nya Zeeland eller varför inte spanska Aquarella Sauvignon Blanc (nr 2159, 79 kr)?

Mousserande vinglas ölglas Riedel

Till mousserande vin och öl

8. Riedels olika champagneglas syftar mer till att framhäva en specifik dryck (i det här fallet mousserande vin, obviously) än en specifik druva. En av kupans finesser är den spetsiga formen nedtill som får bubblorna att bilda en pelarliknande ström inuti glaset – vackert att se på, men framförallt förlänger det dryckens liv. Veritas-glaset med sin tunna stjälk beskrivs som ett bra val för den som gillar Vinum-glaset (glas nr 9 på bilden) men vill ha en uppgradering. Så vilka bubblor köper du till? Givetvis så eleganta som möjligt, exempelvis Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 549 kr) eller Ayala Brut Majeur (nr 89419, 469 kr, BS). Prisbelönta Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 159 kr) är annars ett toppenval i crémantklassen medan Storsäljande Oddbird Blanc de Blancs (nr 1979, 88 kr) är ett högkvalitativt alkoholfritt val.

10. Mer inne på öl? Riedel har ölglas i prisvärda vardagsserien Ouverture, men också i Veritas-tappning (glas nr 11 på bilden) med extremt tunt glas som håller ölen kall längre. Ackompanjera med ett julöl i begränsat, numrerat antal som Fuller’s Vintage Ale 2022 (nr 11136, 74,90 kr).

För en godare jul och ett festligt nyår