SMAKAs nyårsmeny 2022 – bjud hem eller laga borta

Slå dig ner vid dukat bord och njut av god mat och välmatchad dryck på årets sista kväll. Mattias ”Fredagskocken” Larsson bjuder på en lättlagad och lyxig trerätters inklusive saltstänkt fördrink och publikfriande tilltugg. Råmarinerad pilgrimsmussla med asiatisk touch, fikonglaserad picanha och baskisk cheesecake med dulce de leche – gott nytt år!

Ingen blir glad av att du slår knut på dig själv som värd eller värdinna på nyårsmiddagen. Därför är vårt främsta tips att planera menyn och förbereda det mesta. Eller varför inte växla upp firandet och göra det vid en uppvärmningsstation och tre olika festbord? Vi pratar om den återkommande trenden med cykelfest, som ju lika gärna går att arrangera till fots, ett walking party, om föret skulle vara på det sämre humöret eller avstånden relativt korta.

SE OCKSÅ: Bästa bubblet till festen – guide all världens mousserande vin

SMAKAs nyårsmeny är för tredje året i rad signerad Mattias ”Fredagskocken” Larsson – mästaren på okrånglig festmat (här hittar du nyårsmenyn för 2020 och den för 2021, ifall du hellre vill laga någon av dem, eller mixa och matcha!). Med utvalda drycker utlovar vi rena rama smakfyrverkeriet oavsett om du står för hela kalaset själv eller alla är med och bidrar.

SMAKAs nyårsmeny 2022

Mycket av maten kan förberedas i god tid (scrolla ner för körschema) och vi uppmuntrar till att dela på ansvaret. Låt gästen göra festen och hjälps åt för maxat socialt umgänge.

Satsa på saltstänkt gin & tonic i stället för bubbel

Gin & tonic med gurka och limeGin & tonic med gurka och lime
Det är aldrig fel att välkomna gästerna med ett glas mousserande vin. Men en fräsch gindrink förstärkt med saltkant lär bli mer av en snackis på festen. Den salta brytningen ger denna gin & tonic en härligt ”havig” touch som möter upp tilltugget på ett utsökt sätt.

Till receptet 

Tips!
Frys in ätbara blommor i iskuber för en extra snygg drink. Bäst resultat får du om du först fryser halva isbitar med blommor i, för att sedan fylla på med mer vatten och frysa resten. Det gör det enklare för blomman att hamna i mitten av isbiten. Använd varmt vatten för att sakta ner frysningsprocessen, vilket gör isen klarare (det finns också särskilda formar för klar-is att köpa). Tips på ätbara blommor är rosenblad, violer, gurkört, blåklint, luktärt och pensé.

I drinken

KWV Cruxland Gin
nr 86591, 329 kr (BS)

Denna sydafrikanska gin destilleras med enbär, koriander, citron, rooibos och dess systerört honeybush, mandel, kardemumma och anis. Därefter infuseras den med Kalahari-tryffel och kallfiltreras för att uppnå jämn smak och kvalitet. Resultatet är en mjuk och något söt gin som passar bra till olika sorters gin & tonic med flera gindrinkar.

Lyxigare chips och dipp är svårt att tänka sig

Pringles med löjromsdipp

Pringles med löjromsdipp
På liknande sätt som silltårtan ”Under pälsen” gör Fredagskocken denna löjromsdipp, fast med smetana, rödlök, gräslök och en överraskande löjromsgömma i botten. Få sedan med alla godsaker i en och samma tugga med de mest dippkompatibla chipsen vi vet.

Till receptet 

Tips!
Löjrommen går att ersätta med sikrom, röd stenbitsrom, röd caviarmix eller vegansk tångkaviar för ett mer budgetvänligt alternativ. Önskar du servera något alkoholfritt i stället gindrinken rekommenderar vi Oddbird Spumante (nr 19019, 88 kr).

Råmarinera pilgrimsmusslor till årets sista förrätt

Pilgrimsmussla med ingefärspicklad gurka och sojamajonnäs

Pilgrimsmussla med ingefärspicklad gurka och sojamajonnäs
Denna fantastiska förrätt må se avancerad ut, men alla komponenter är snabbt fixade och upplägget får du enkelt till med lager-på-lager-principen. För det här är en herrejösses-rätt som heter duga när det kommer till smaksensation och festfaktor. Ett måste på nyårsmenyn!

Till receptet 

Dryckestips

Vita viner till förrätt - SMAKAs nyårsmeny 2022

1. Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404, 159 kr
Friskheten i denna prisade, hantverksmässigt framställda crémant på chenin blanc, cabernet franc och chardonnay möter upp de citronsyrliga smakerna i förrätten medan vinets fyllighet tar hand om de umamirika pilgrimsmusslorna och sojamajonnäsen. Den lilla sötma som finns i vinet lirar fint ihop med den lite söta och lätt ingefärsheta gurkan. Servera vid 8–10 grader.

LÄS MER: Hellre en bra crémant än en billig champagne (säger de som vet)

2. Hållbart val! KWV Sauvignon Blanc (box), nr 5626, 235 kr
Kombinera förrätten med ett livfullt och karismatiskt vitt vin med pigg syra och karaktäristisk krispighet från sauvignon blanc. Det bär toner av karamelliserat limeskal, tropisk frukt och svartvinbärsblad. Häll gärna upp det på karaff, det är ju ändå nyår! Servera vid 8–10 grader.

Visste du att…
KWV Sauvignon Blanc är certifierat av WIETA, en organisation som jobbar för att förbättra villkoren för människor och miljö inom vinindustrin i Sydafrika. Det, i kombination med en mer klimatsmart förpackning än traditionell glasflaska, gör att vinet uppfyller kraven för Hållbart val – Systembolagets egen hållbarhetsmärkning som lanserades i mars 2022.

3. Oddbird Spumante, nr 5626, 88 kr
Det sociala företaget Oddbird är mästare inom alkoholfritt vin och deras vita, mousserande vin på proseccodruvan glera möter upp förrätten snyggt och elegant. Smaken är fruktig med inslag av gråpäron, honungsmelin, krusbär och citrus. Servera vid cirka 8 grader.

Vad en cykelfest är

En cykelfest eller promenadfest/walking party/running dinner är ett suveränt sätt att lära känna dina grannar eller vänners vänner som bor på hyfsat nära avstånd från varandra. En sådan går sedan ut på att ni ska ta er runt till olika hem för att äta förrätt, huvudrätt och efterrätt där det i möjligaste mån är olika festdeltagare som ses på varje adress/station.

Alla festdeltagare har i förväg fått en uppgift, exempelvis att laga en förrätt och bjuda på hemma hos sig. Beroende på hur många ni är kommer antalet förrätter, och därmed också antalet adresser där dessa intas, variera. En tumregel är att samla fyra till sex eller max åtta personer vid varje adress/station under kvällen. Sedan fortsätter ni vidare till varmrätten och efterrätten, där andra värdar/värdpar har i uppgift att laga dessa i sina hem.

En cykelfest börjar ofta med en gemensam samling där arrangörerna går igenom viktiga tider och hållpunkter. På ett givet klockslag får festdeltagarna adressen där förrätten kommer att serveras och alla som ska laga förrätt åker hem till sig för att förbereda det sista och invänta sina hemliga gäster, för de ska inte veta exakt vilka dessa är. När det börjar bli dags att cykla vidare till varmrätten splittras man för att träffa nya personer på en ny adress, och så vidare.

När förrätt, varmrätt och efterrätt har intagits (kanske har det också funnits tid för separata lek- och/eller vätskestationer längs vägen där ni förslagsvis samlar hälften av festdeltagarna på varsin plats) brukar alla återsamlas i en gemensam festlokal. Om cykelfesten arrangeras just på nyårsafton är det väl lämpligt att ni gör det innan det är dags att skåla in det nya året – och att ni gör det tillsammans med rungande kristallkling i glasen!

Picanha – otroligt mycket smak för pengarna

Picanha med fikonglaze och bakade jordärtskockor

Picanha med fikonglaze och bakade jordärtskockor
Oxfilé är ofta ett ohotat varmrättsval på nyår, men visst låter det festligt med picanha? Särskilt när du glaserar köttet med en blandning av fikonmarmelad och balsamvinäger till krispigt bakade jordärtskockor, smörkokt kålrabbi och svartpepparmajonnäs. Otroligt!

Till receptet 

Visste du att…
Picanha (uttalas pick-ahn-ja) är en prisvärd och mycket omtyckt styckningsdetalj i Brasilien och ett stående inslag på churrascon, alltså grillfesten. På svenska heter den rostlock med kappa. Behåll alltid fettkappan vid tillagning då den gör köttet extra saftigt och smakrikt. Får du inte tag i picanha kan du ersätta det med ryggbiff i bit, också med fettkappan kvar.

Dryckestips

Röda viner till varmrätt - SMAKAs nyårsmeny 2022

1. Roodeberg, nr 7451, 99 kr/nr 7451, 249 kr (box) nr 53090, 199 kr (magnumflaska, BS)
Smakrik mat vill ha smakrikt vin, vilket ett av de mest kända röda vinerna från Sydafrika levererar till punkt och pricka. Sötman från fikonglazen och jordärtskockorna möter upp vinets fruktighet och mycket intensiv frukt i vinet är i sin tur gott till mycket svartpeppar. Välj mellan standardflaska, box eller beställ på magnumpava! Servera vid 16–18 grader.

2. Roodeberg Dr. Charles Niehaus, nr 74100, 179 kr (BS)
Den första Roodeberg-blenden togs fram 1949 av KWVs dåvarande chefsvinmakare Dr. Charles Niehaus och det här intensivt fruktiga röda vinet med balanserade tanniner är en hyllning till honom. Druvorna (cabernet sauvignon, merlot och shiraz) skördas vid optimal mognad från speciellt utvalda vingårdar i de svalaste områdena i Cape-provinsen för ökad fruktintensitet och elegans. Vinet lagras på högkvalitativa franska fat från de allra bästa tunnbindarna och är bästa vännen till stekta kötträtter. Servera vid 16–18 grader.

3. Garzón Tannat Reserva, nr 3210, 149 kr
När en smakrik kötträtt möter ett tanninrikt rött vin med generös frukt och fin kryddighet som det här från kustregionen Maldonado i Uruguay kommer tanninerna att rundas av och frukttonerna i mat och dryck lira med varandra. Och hur ofta har du provat druvan tannat? Både den och ursprunget i sig är ett spännande val, särskilt då det endast finns två röda viner från Uruguay i Systembolagets fasta sortiment. Servera vid cirka 18 grader.

Burnt basque cheesecake – bjudningens bästa vän

Baskisk cheesecake med stekta äpplen och dulce de leche

Baskisk cheesecake med stekta äpplen och dulce de leche
Baskisk cheesecake har tagit Sverige med storm och vi förstår dess storhet, för det kan vara den ultimata cheesecaken. Och ja, den ska ha ett bränt yttre för karamellig smak och sedan ett krämigt inre. Bäst blir ostkakan av att stå till sig ett dygn i kylen, vilket ger dig tid att smörsteka äpplen strax före servering och hälla upp färdig dulce de leche i en skål.

Till receptet 

Dryckestips

Saracco Moscato d’Asti
nr 7784, 99 kr (BS)

Vinet till en söt dessert behöver vara sötare än desserten för att drycken ska upplevas söt och rund i stället för alltför syrlig och obalanserad. Mattias Larsson matchar gärna sin baskiska cheesecake med ett lätt kolsyrat sött vitt vin gjort på druvor från fyra vingårdar i hjärtat av Moscato d’Asti i Italien. Bubblorna i vinet passar fint till ostkakans krämiga innanmäte medan aromerna av ingefära och äpple går igen i både vin och dessert.

Tips!
Givetvis går det utmärkt att servera cheesecaken med en kopp kaffe eller te, gärna Arvid Nordquist Mellan eller det gröna teet Arvid Nordquist Äppellund.

Så preppar du nyårsmenyn

Dagen före

 • Pickla ingefärsgurkan
 • Gör sojamajonnäsen
 • Hacka pistagenötterna
 • Gör svartpepparmajonnäsen
 • Baka cheesecaken

Innan gästerna kommer

 • Förbered drinkglasen med saltkant
 • Hyvla gurka och klyfta lime till fördrinken
 • Gör löjromsdippen, plasta och ställ in i kylen
 • Gör kålsalladen till förrätten
 • Skiva pilgrimsmusslorna
 • Tvätta och ugnsbaka jordärtskockorna
 • Snitta och bryn köttet, låt kallna och förvara i kylen
 • Skala och tärna kålrabbin
 • Skala och klyfta äpplena
 • Skala och finhacka ingefäran
 • Stek äpplen och ingefära

Strax före servering

 • Marinera pilgrimsmusslorna
 • Tillaga köttet klart i ugnen
 • Värm på jordärtskockorna
 • Smörkoka kålrabbin
 • Värm de stekta äpplena

Mer nyårsrelaterat material