Från svinn till win – så slipper kaffet gå till spillo

Det pratas och skrivs ofta om hur mycket mat som slängs i onödan, men visste du att svenska hushåll även vaskar miljontals liter kaffe varje år? Inte särskilt hållbart för vare sig miljön eller plånboken. Här har vi samlat våra främsta tips för mindre kaffesvinn.

Att välja ett 100 hållbart certifierat kaffe är självklart i vår värld, men utöver det är det allra mest hållbara kaffet det du också dricker upp. Särskilt med tanke på att kaffe är ett av de livsmedlen med högst miljöavtryck och vi svenskar ett av världens mest kaffedrickande folk.

Siffror över Sveriges flytande matsvinn visar dock att många miljoner koppar kaffe hälls ut i vasken varje år. Vi hoppas kunna inspirera till det motsatta!

6 tips – så minskar du ditt kaffesvinn

1. Optimera kaffets hållbarhet

Kaffe ska aldrig behöva bli gammalt innan det ens blivit bryggt. Behåll det därför i sin originalförpackning och återförslut den alltid. Förvara torrt i en lufttät burk.

LÄS MER: Så länge håller ett paket kaffe – med flera frågor och svar

2. Lär dig brygga lagom mycket

Blir det ofta kaffe kvar i bryggaren följt av att det hälls ut? Brygg mindre kaffe nästa gång. Brygger du till gäster – ta för vana att först fråga ”hur många vill ha kaffe?”.

Tips!
Rör det sig om många gäster och du vill preppa kaffet i god tid, beräkna två koppar kaffe per person. Ett paket malet kaffe på 500 gram räcker till ungefär 70 koppar à 1,25 deciliter.

3. Håll kaffet varmt – lite längre

Om kaffet brukar kallna innan du hunnit dricka upp det, testa att förlänga ”drickfönstret” med en termosmugg. Och i stället för att brygga en full kanna som får stå på varmhållning, till exempel på hemmakontoret, häll upp det i en termos och portionera ut under dagen.

Tips!
Det tyska företaget Kaffee Form gör succé med sina kaffemuggar gjorda på kaffesump från kaféer runt om i Berlin. Bättre än en vanlig kopp på att hålla värmen och perfekt on the go.

4. Kyl och spara till lite senare

Ställ in överblivet kaffe i kylen och använd till iskaffe, kaffe tonic, kylda kaffedrinkar eller kaffesmoothies inom ett par dagar. Eller varför inte testa coffee oats (overnight oats med kaffe) alternativt coffee oatmeal (havregrynsgröt med kaffe) till frukost – it’s a thing!

5. Frys kaffet till is och ha på lut

Klassisk iskubslåda, istärningspåsar, stora runda klot, stora fyrkanter eller avlånga stavar? Det finns många olika former att välja mellan till dina kaffeistärningar. Använd i matlagning, bakning, drinkar och självklart iskaffe tillsammans med mjölk eller valfri växtdryck.

6. Återvinn eller gödsla med sumpen

Sortera kaffesump som matavfall eller lägg på komposten. Sumpen är annars suverän toppnäring i blomkrukor eller gödningsmedel i trädgården för växter som gillar sur jord, däribland rosor, pelargoner, hortensia, rhododendron och azalea.

Visste du att…
Kaffesump får maskarna i jorden att trivas, men däremot inte sniglar, snäckor och myror.

Hållbarhet inom dryck på olika sätt