Fredagskockens festliga nyårsmeny med utvalda drycker

Mattias ”Fredagskocken” Larsson är något av en mästare på lättlagad festmat med hög impfaktor. Till utvalda drycker har han satt ihop en trerättersmeny bestående av frasig råraka med havskräftor till förrätt, helstekt oxfilé med portvinssmör och andra smakfulla tillbehör till varmrätt och rostad sockerkaka med brynt smör, kokos och rökig whisky till efterrätt. Blir det din meny för nyårsafton 2021?

Vågar vi hoppas på ett lite godare slut än hur året startade? För även om inte livet alltid är lätt ska det vara gott att leva. Därför gav vår vän Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa en glamorös nyårsmeny som inte är annat än 110 procent utsökt.

LÄS OCKSÅ: 7 smarta hacks som gör dig lite bättre på vin (och sabrering!)

Till varje rätt har SMAKAs experter matchat dryckestips i olika prisklasser. Får du svårt att välja är vårt tips att servera två olika drycker till varje rätt och låta gästerna tycka till om vilken de tycker gifter sig bäst med maten. Det är ju faktiskt bara nyår en gång om året!

SMAKAs nyårsmeny à la Fredagskocken

Vem vill inte kunna förbereda det mesta i god tid, så du slipper stå i köket halva kvällen? När du klickar dig vidare till recepten guidar vi till vad du kan göra dagen före, innan gästerna kommer och strax före servering. Scrolla ner för en komplett prepplista för hela menyn.

För en extra festlig start på din trerätters

Råraka med havskräfta, löjrom, smetana och syrad rödlök

Råraka med havskräfta, löjrom, smetana och syrad rödlök
Få förrätter är lika lyxiga och samtidigt enkla att laga som frasiga rårakor med löjrom och smetana. Höj lyxfaktorn än mer med havskräfta och krispig, syrad rödlök. Fyll spritspåsar med löjrom respektive smetana, så får du till proffsigt snygga klickar på tallriken sedan.

Till receptet

I glaset

1. Aquarella Sauvignon Blanc, nr 2159, 79 kr
Från familjevingården Bodegas Vidal el Saz i spanska La Mancha kommer druvorna till detta medelfylliga och mycket friska vita vin med doft av persika, grapefrukt och lime. Det smakar av gula päron, färska örter, kiwi och citrusfrukter. Servera vid 8–10 grader.

2. Garzón Reserva Albariño, nr 2471, 139 kr
Skaldjurskompatibel fatlagrad albariño med pigg syra från det spännande vinlandet Uruguay. Doften bär toner av persika och citron. Smaken är fruktig med inslag av persika, gula päron, lime och vinet har en tydlig mineralitet. Eftersmaken är lång. Servera vid 8–10 grader.

3. Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404, 150 kr
En välgjord crémant är alltid ett bättre val än en billig champagne. Särskilt en prisad chenin blanc-driven crémant med generös doft av äpple, rostade nötter och brioche. Smaken är torr med fin fruktighet av päron, citrus och honung. Servera vid 8–10 grader.

4. Oddbird Blanc de Blancs, nr 1979, 94 kr
Varsamt alkoholbefriat mousserande premiumvin gjord på 100 procent chardonnay från några av södra Frankrikes främsta vingårdar. Det är ungdomligt och friskt med viss sötma. Smaken är fruktig med toner av gröna äpplen, honung och lime. Servera vid cirka 8 grader.

Byt bearnaise mot portvinssmör till oxfilén

Helstekt oxfilé med rostad palsternacka, brysselkål och portvinssmör

Helstekt oxfilé med rostad palsternacka, brysselkål och portvinssmör
Oxfilén håller ställningarna som den mest populära nyårsmaten. Mattias Larsson helsteker den för bästa resultat och låter köttet möta ett läckert smör smaksatt med portvin. Övriga tillbehör binder ihop allt till en genomtänkt helhet i såväl smak, textur och visuellt uttryck.

Till receptet 

I glaset

1. Roodeberg, nr 7451, 99 kr/nr 53090, 189 kr, magnumflaska (BS)
Detta kraftpaket till rött vin är ett klockrent val till stekta kötträtter. Det är fruktigt och smakrikt med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, örter och choklad. I avslutet finns en viss kryddighet, balanserade tanniner och lång eftersmak. Servera vid 16–18 grader.

2. Garzón Tannat Reserva, nr 3210, 129 kr
Det hörs på druvans namn tannat att den ger upphov till tanninrika röda viner, vilket är precis vad smakrika kötträtter kräver. Detta kommer från Uruguay med en doft av plommon, skogshallon, blåbär, kakao och fin kryddighet. Smaken är generöst fruktig med markerade, men mogna, tanniner och en ursprungstypisk mineralitet. Servera vid cirka 18 grader.

3. Chateau Musar, nr 7463, 389 kr/nr 89049, 849 kr, magnumflaska (BS)
Blandningen av cabernet sauvignon, cinsault och carignan ger under vinifiering och lagring ett av världens mest komplexa röda viner. Detta naturvin från Bekaadalen i Libanon har en rik doft och smak av svarta vinbär, körsbär, mjuk vanilj samt komplexa toner av läder, kakao och peppar. Frisk syra och fina tanniner i avslutet. Servera vid 16–18 grader.

4. Domaine de la Prade, nr 19000, 89 kr
Ekologiskt, veganvänligt och högklassigt alkoholbefriat rött vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike. Det doftar och smakar av smörkola, svarta vinbär och syrliga körsbär. Servera vid 15–18 grader.

Efterrätten för whiskyfantasten (och äppelälskaren!)

Whisky- och kokoskaka med äpple och färskostkräm

Whisky- och kokoskaka med äpple och färskostkräm
Vem kunde ana att en sockerkaka kan lägga grunden till en så här pass läcker nyårsdessert? Tacka brynt smör, rostad kokos och en rökig whisky för det! Inte blir det sämre av att kakan serveras med ingefärsinkokt och karamelliserat äpple samt en limedoftande färskostkräm.

Till receptet

I glaset/koppen

1. Fuller’s Golden Pride, nr 1555, 23,90 kr
En ”ölens konjak” har denna brittiska ale beskrivits som av den ledande ölskribenten Michael Jackson. Upplev den stora doften av humle, frukt och rostade mandlar. Smaken är fyllig och komplex i vinös stil med aromer av rostad malt, kanderad apelsin, honung och mandel. Lång eftersmak med en avrundad beska. Servera vid 8–10 grader.

2. Arvid Nordquist Selection Amigas
Till Mattias Larssons välkomponerade efterrätt serverar du med fördel ett extra mörkrostat kaffe med balanserad fyllighet gjort på 100 procent arabicabönor. Amigas ger långsiktigt stöd åt odlingar som drivs av kvinnor i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda. Kaffet är ekologiskt, Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

LÄS MER: Så kan kaffeodling bidra till en mer jämställd värld

3. Japanese Blended Whisky ”Junenmyo Rouge”, nr 41015, 599 kr
Saburomaru är det enda destilleriet i Japan som enbart specialiserar sig på påtagligt rökig whisky. Malten från Skottland har en rökighetsgrad på 50ppm. Trots sin rökiga karaktär har ”Junenmyo Rouge” en mild smak, vilket gör den till en fin avec att avrunda måltiden med.

Så preppar du nyårsmenyn

Dagen före

  • Syra rödlöken
  • Lägg löjrommen i kylen och tina om den är fryst
  • Gör portvinssmöret
  • Tvätta och skär palsternackan
  • Koka och mixa potatispurén
  • Plocka bladen från brysselkålen
  • Baka sockerkakan
  • Koka in äpplet
  • Vispa färskostkrämen

Innan gästerna kommer

  • Gör rårakorna och lägg på en plåt
  • Ta fram portvinssmöret ett par timmar före servering
  • Ugnsbaka palsternackan
  • Bryn och ugnsbaka oxfilén
  • Skiva och rosta sockerkakan

Strax före servering

  • Värm rårakorna i ugnen ca 5 minuter på 200 grader
  • Värm palsternackan ca 5 minuter på 200 grader
  • Koka brysselkålsbladen
  • Värm potatispurén med några droppar mjölk
  • Skär och karamellisera äpplet

Ladda för ett riktigt GOTT nytt 2022