Satsa på en grönare start på året – fulladdad med smak

För femte året i rad går den globala kampanjen Veganuary, eller Veganuari, av stapeln. Syftet är att inspirera folk till att äta veganskt under hela januari månad. Vi på SMAKA bidrar med förslag på sju gröna middagar och tipsar om hur du gör dem helt veganska. Vi listar också två hummusbaserade tilltugg att duka fram till både vardag och fest.

Efter jul- och nyårshelgerna har det blivit populärt för många att ta en vit månad, det vill säga avstå från att dricka alkohol. Men vad sägs om att i stället (eller också!) passa på att ta en grön månad? Hur grön är helt upp till dig.

Antingen hakar du på världens största vegankampanj Veganuary, eller Veganuari som den heter på svenska, och äter helt veganskt under hela januari månad. Eller kör vegospåret där ägg, ost och andra mejeriprodukter ingår alternativt att du vegofierar/veganiserar en rätt i veckan, exempelvis ta en #meatfreemonday. Huvudsaken är att du äter lite grönare.

Här ger vi förslag på sju gröna rätter för en hel veckomeny, eller utspritt på flera veckor, och två fräscha tilltugg med smaker från växtriket. Är inte receptet veganskt från början tipsar vi om hur du enkelt veganiserar det när du klickar dig vidare till det.

7 gröna middagar till #veganuari

1) Vegogryta med svamp och senap
Kött är inget måste för att en gryta ska bli mustig och djup i smakerna. Det fixar du med umamistinn svamp och smaksättare som japansk soja och en högklassig dijonsenap gjord på vitt vin i stället för vinäger. Morötter, vitkål och brysselkål maxar grönsakskvoten!

Till receptet

LÄS MER: Rapper’s delight (så blev Grey Poupon en statussymbol)

2) Vegansk spaghetti och köttfärssås
Vill du äta mindre kött och mer grönt, men inte behöva välja bort favoritmaten? Börja då med att veganisera spaghetti och köttfärssås, tipsar matbloggaren Gustav Johansson. Han lovar att du varken behöver kompromissa med smak eller textur. Värt att testa, visst?

Till receptet

SE OCKSÅ: Dags för färgskifte – från röda till gröna proteiner

3) Socca – kikärtspannkaka med chèvre och marinerade grönsaker
I delar av Frankrike och Italien är socca en del av gatumatskulturen och den matiga kikärtspannkakan säljs i både sött och salt utförande. Här hyllar vi dess ursprung i en medelhavsdoftande version. Pannkakssmeten i sig är helt fri från gluten, laktos och ägg.

Till receptet

4) Krispig pastagratäng med salt ricottakräm
Bästa sättet att ta tillvara pastarester? Gör en pastagratäng! Här är en variant med snabbfixad tomatsås. För att inte glömma den krämiga toppingen med het jalapeño.

Till receptet

5) Hemgjord gnocchi med svamp och kålrotschips
Självklart kan du utgå från färdig gnocchi och är du inte på pysselhumör finns det färdiga rotfruktschips att toppa rätten med. Då återstår bara att koka gnocchin och att fräsa svamp med blomkål och spenat. Toppa med riven pecorino och duktigt många pepparsåsstänk!

Till receptet

FLER RECEPT: Svamplycka från skog till bord (10 recept plus dryckestips!)

6) Tomatsoppa med Buffalo-yoghurt och vitlöksbröd
Få maträtter är så värmande och rika på smak som en mustig tomatsoppa. Denna är inget undantag. Med ett frasigt, varmt bröd fyllt med ett smältande vitlöks- och sojasmör blir det faktiskt riktigt hel(g)festligt!

Till receptet

7) Nasu Dengaku – misogrillad aubergine med nötströssel
Se här ett lysande vackert exempel på hur aubergine går från inget vidare till magisk god när den rostas mjuk i ugnen. Nasu är japanska för aubergine och Dengaku syftar på den sötsalta misoglaze den penslas med. Toppa med nötströssel, smetana och het srirachasås.

Till receptet

Visste du att…
Nasu Dengaku är egentligen ett vegetariskt tillbehör, men med en matigare grönsallad och/eller kokt ris tycker vi den passar minst lika bra att bjuda på till huvudrätt.

2 tilltugg med hummus

För dagar då du känner för att snacksa på något lite före maten, eller när det vankas matiga festligheter – satsa på en plockig smårätt med hummus!

1) Friterad blomkål med sumac och hummusdipp
Om livet ger dig blomkål – doppa den rå i frityrsmet och fritera till det krispigaste snackset. Dippa sedan din friterade blomkål i en len och tahinistinn hummus med soltorkade tomater. Får du mersmak är det bara att du bygger på med fler smårätter till en hel mezebuffé!

Till receptet

2) Crostini med hummus och grön valnötstapenade
Crostini med tapenade är ett populärt tilltugg. Gör båda från grunden och addera en välgjord hummus (med MYCKET tahini) för krämig konsistensbrytning och extra god smak. Vid säsong rekommenderar vi att du lägger på små bitar av färska fikon, men torkade går också bra!

Till receptet

3 sätt att förgröna vardagsmaten

Alla vill inte bli veganer fullt ut, men alla mår bra av att äta mer frukt och grönt, vilket faktiskt är ett av de viktigaste kostråden för både hälsa, miljö och klimat.

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna personer ska äta minst 500 gram frukt och grönt per dag, eller två rejäla nävar grönsaker och två frukter. För barn mellan 4–10 år är det 400 gram som gäller. I det rekommenderade intaget ingår också svamp, bönor, ärter och linser.

Så här kan du tänka för att få i dig mer frukt och grönt:

1) Gräv där du står. Utgå från det du redan äter och smyg in mer grönt. Byt ut nötfärs mot vegofärs eller ersätt med linser, riv ner rotfrukter och/eller addera majs/bönor/svamp i grytor och soppor, låt säsongens grönsaker koka med pasta eller potatis, mixa spenat och blanda i pannkakssmeten (vita bönor/kikärter funkar också) och fyll frysen med frukt och grönt, så behöver de inte ligga i kylen och skrumpna ihop. Smoothies är också perfekt att maxa med grönsaker; broccoli, grönkål, rödbetor, avokado... Listan kan göras lång!

2) Servera som tacos. Nej, tanken är inte att leva på tacos från måndag till söndag. Utan att inspireras av det plockiga serveringssättet där det gröna får ta stor plats. Lägg upp både råa och tillagade grönsaker i olika skålar och låt var och en komponera sin egen måltid. Falafel, kebab, färska vårrullar, poke bowl och inte minst sallad (så klart) lämpar sig utmärkt att servera ”taco style”. Du kan säkert komma på fler exempel!

3) Veganisera rätt för rätt. Gör en lista över dina paradrätter och googla recept för varje rätt med tillägget ”vegansk/veganskt”. Sedan är det bara att testa dig fram och laga en efter en. Två kokböcker vi verkligen kan rekommendera annars är ”Klassiska rätter på veganskt vis” och ”Vegansk husmanskost” av Gustav Johansson.

Upptäck fler artiklar inom mat och dryck