Perkulatorn – så brygger du kaffe i den utomhus

Kaffeälskaren Fredrik Telléus visar vägen till bryggningstekniken för den mer bekväma friluftsturen. För visst kan du använda en perkulator till skogs! Han väljer ett ekologiskt, extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare – en extra god kopp helt enkelt.

Hur många olika bryggningstekniker för kaffe har du testat när du varit på utflykt i skog och mark? Friluftsfotografen Fredrik Telléus har experimenterat en hel del och kommit fram till att en perkulator är fördelaktig när ni är fler kaffedrickare som vill brygga gott kaffe på ett smidigt sätt med snygg servering. Vi kallar det för friluftskaffets glamping-alternativ!

LÄS OCKSÅ: Så brygger du filterkaffe utomhus - steg för steg

Packa med dig ett kaffe av hög kvalitet och lite grövre malningsgrad, så färskt som möjligt. Sedan behöver du en perkulator anpassad för spis eller särskilt framtagen för utomhusbruk, kallt och friskt vatten, ett kaffemått och något att dricka ur. Sök upp ett nära vindskydd eller friluftsområde där det går att göra upp eld under ett galler. Då sätter vi i gång!

Brygga kaffe ute i en perkulator

1. Häll kallt och lagom mycket färskt vatten i perkulatorn. Vid bryggningen kommer vattnet att filtreras genom kaffet flera gånger och måste därför ha utrymme att röra sig på.

2. Dosera 60 till 65 gram lite grövre malet kaffe per liter kallt vatten eller 1 kaffemått per kopp (cirka 7 gram malet kaffe till 1,25 deciliter). Pressa kaffet, men bara lite lätt, för att vattnet ska kunna cirkulera fritt genom det.

Visste du att…
Det kan stavas perkulator eller perkolator, men oavsett stavning har bryggningstekniken fått ett uppsving bland dagens kaffekonnässörer – inte minst för den goda smakens skull.

3. Montera ihop perkulatorn enligt tillverkarens anvisningar och kolla att locket sitter på ordentligt. Placera den på ett galler över öppen eld. Värm upp långsamt och perkulera tills kaffet har fått fin färg genom den genomskinliga knoppen. Vattnet ska nätt och jämnt sjuda, inte koka, för att kaffets smaker och aromer ska extraheras på bästa sätt.

4. Ta perkulatorn från värmen. Låt stå några minuter så att kaffe som eventuellt har sipprat genom filtret hinner sjunka till botten. Häll upp kaffet, insup doften och känn lugnet!

Diska hemma

Kaffesumpen kan du sprida ut i ett tunt lager (på marken, inte i vatten) eller kompostera som matavfall, men diska delarna till perkulatorn när du kommer hem. Låt svalna och lägg den i en tät påse för att slippa få sot från elden på kläder och annan utrustning.

Tips!
Arvid Nordquist Amigas har en malningsgrad och rostningsprofil som lämpar sig väl till bryggning i en perkulator. Det finns även som hela bönor att mala själv. Amigas är extra mörkrostat med balanserad fyllighet och smaktoner av citrus och choklad. Det är gjort av 100 procent ekologiska arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor* i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda. Kaffet är Fairtrade-märkt, 100 procent klimatkompenserat och rostat i Sveriges enda fossilfria rosteri.

*) Till minst 50 procent, beroende på utbud.

Relaterat om kaffe från böna till kopp