3 heta (plus 2 kalla) drycker som passar i adventstider

Du behöver inte sätta igång flera veckor före advent för att göra egen glögg. Med vårt recept på hemgjord vinglögg tar det bara ett dygn. Eller så skippar du glöggen helt till förmån för en kyld ciderdrink med julkryddor. Vi tipsar även om två olika kaffedrinkar.

Det är ingen som säger att du behöver dricka glögg i väntan på julen. Men vill du absolut göra det är vårt tips att göra egen glögg på antingen rött vin eller rosévin. Den senare varianten funkar också fint att göra alkoholfri med tranbärsjuice.

Vi vill också slå ett väldoftande slag för två sorters kaffedrinkar och sist men inte minst – en julkryddad torr äppelcider som du serverar ”on the rocks” med färsk ingefära och hemgjord kanelsirap.

5 recept på drycker till advent

1. Glögg med tinktur på apotekarens vis
Bästa smaksättaren till din hemgjorda vinglögg hittar du på apoteket – i flaskan som det står aromatisk tinktur på. Den innehåller precis den rätta blandningen för en riktigt god glögg.

Recept: Hemgjord vinglögg

2. Välj rosé för juligare färg på glöggen
I stället för aromatisk tinktur från apoteket använder vi här en påse glöggkryddor. Låt dessa kryddor dra i sockrat rosévin minst ett dygn. Servera varm eller kall – valet är ditt!

Recept: Roséglögg

3. Skaka till en sofistikerad kaffecocktail
Kaffe passar att dricka närsomhelst under året, så varför inte till advent? De senaste åren har espresso martini varit omåttligt populärt. Här gör vi den med ekologisk brandy från Spanien.

Recept: Espresso Martini

4. Irish Coffee(ish) med ekologisk brandy
Den spanska ekologiska brandyn kommer också till sin rätt i en julig Irish Coffee. Basen är ett extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnor i kaffeodlande länder. Foto: Petrus Iggström

Recept: Amigas Coffee

5. Byt glöggen mot kryddig, kall cider
En torr äppelcider från brittiska Cornwall är perfekt i drinken. Smaksätt med färsk ingefära, kanelsirap och några stänk angostura bitter. Servera med massa is! Foto: Joel Wåreus

Recept: Spicy Apple Cider

Vin, öl och kaffe – mer dryck att utforska