Valet av kaffe gör skillnad på Pontus Frithiofs kaféer

Med bättre utbud, service och kvalitet vill Pontus Frithiof bredda vår svenska kafékultur. Vi möter kocken, krögaren och entreprenören över en kopp ekologiskt bryggkaffe för att prata om just det. Kaffe. Om vad han anser vara typiskt svenskt och hans vision för kaféet som den självklara samlingsplatsen.

Att sätta fingret på vad som definierar svensk kaffekultur är inget som riktigt låter sig göras, enligt kocken och krögaren Pontus Frithiof. För det är den alltför mångfacetterad.

– Det finns inget snabbt svar. Det är alltifrån att man dricker kaffe från morgon till kväll, till att man kokar en stor panna och sedan har vi nörderiet, säger han.

Däremot har han lättare att säga vad vi inte har – vilket han också tycker är bra.

– Jag är glad att vi inte har den amerikanska kaffekulturen. Framförallt ogillar jag det där med tillbehör i kaffet, som ofta förekommer där, säger han.

UTFORSKA: Fem okända sätt som världen dricker kaffe på

Pontus Frithiof
Född: 2 december 1972.
Bor: Bromma i Stockholm.
Familj: Sambo, två barn och labrador.
Gör: Kock, krögare och entreprenör.
Relation till kaffe: En viktig dryck både efter en måltid och i andra sammanhang. Är dock ingen nörd.
Kaffepreferens: Olika utifrån tid på dygnet. Cappuccino är väldigt gott på morgon och förmiddag, medan en dubbel espresso passar på eftermiddagen.
Dricker hemma: Bryggkaffe gjort på Arvid Nordquists ekologiska mellanrost. Den köper jag gärna med hem.
Bästa kaffetipset: Hitta den kvalitet på kaffe och rostning som passar och kör på den. Det gäller att testa sig fram och våga prova.

Entreprenör i ständig rörelse framåt

I slutet av 1990-talet gjorde sig Pontus Frithiof ett namn inom restaurangbranschen när han öppnade finkrogen Pontus in the Green House som snabbt vann flera prestigefyllda priser. Framgångarna ledde till grundandet av koncernen Pontus Group som i dag består av 21 verksamheter där de flesta är belägna i Stockholm med omnejd.

Senaste satsningen är Parisflörtande kvarterskrogen La Girafe på Kungsholmen som öppnade i september 2020. Pontus Frithiof beskriver sig själv som en restaurangentreprenör och med siktet ständigt inställt på utveckling gav han sig för några år sedan också in i kafébranschen.

– Det är en intressant nisch och växande näring som kommer att differentieras framåt. I dag är det rätt likriktat och jag tror att vi kan bidra till något annat, säger Pontus.

Pocket Café by Pontus Frithiof
Sommaren 2019 öppnades det första Pocket Café by Pontus Frithiof i DN-skrapan.

Ekologiskt och gott för många

Med sina restauranger med kafédel och kaféer som serverar mat är visionen att ta Sverige till kontinenten, eller om det kanske är tvärtom.

– Vi vill göra en hybrid mellan restaurang och traditionellt kafé, med ett spännande utbud, högre kvalitet och bättre service, förklarar Pontus.

LÄS MER: Därför kostar det lite mer att köpa ekologiskt kaffe

När det gäller kvalitet på ett kafé är valet av kaffe så klart den springande punkten. Ett gott kaffe som funkar brett är första steget.

– Det spelar ingen roll hur coolt kaffet är om kopparna kommer tillbaka odruckna. I stället satsar vi på ett kaffe som funkar för de allra flesta och i många sammanhang.

Valet föll på ett ekologiskt extra mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, något som gästerna har gett positiv feedback på – både beträffande smaken och den ekologiska aspekten.

– Att servera ekologiskt kaffe är viktigt av flera anledningar. Miljötänket är väl kanske den viktigaste, men också för att gästerna efterfrågar det helt enkelt, fortsätter Pontus.

RECEPT: Irish Coffee(ish) gjord på ett ekologiskt, extra mörkrostat kaffe

Nuläget dystert – framtiden ljus

I det rådande läget efterfrågar dock ingen någonting. För den skoningslösa coronan måste även en superentreprenör vika sig och för tillfället är fyra av Pontusgruppens kaféer stängda. Vad som hinner hända branschen innan pandemin är över är det ännu ingen som vet.

Men allt är inte mörker, människor kommer ses över en kopp kaffe igen och kanske då som aldrig förr, menar Pontus Frithiof.

– Nuläget är dystert, men det ger oss också möjlighet att samla oss och reflektera. Vi har många spännande saker på gång i framtiden och jag lovar att vi precis som vanligt ska gå vår egen väg, säger han.

Arvid Nordquist Selection-sortimentet
Fem sorters ekologiskt kaffe. Vilken blir din favorit?

Ekologiskt och noga utvalt kaffe

För att möta konsumenternas växande efterfrågan på ekologiskt kaffe och intresset för hur kaffe framställs lanserade Arvid Nordquist den noga utvalda produktserien Selection. Året var 2014 och de första sorterna hette då som nu Eco och Reko.

För att komplettera Selection-erbjudandet med ett mellanrostat kaffe anslöt Solid 2015 följt av extra mörkrostade Amigas 2017 och ljusrostade Blond 2018. Alla sorter förutom Blond finns att köpa både som malet kaffe och hela bönor.

Ljusrost – Blond
Försiktigt rostat kaffe med blommiga, fruktiga och söta toner. Dricks med fördel utan mjölk.

Mellanrost – Solid
Ett för många det perfekta frukostkaffet, med både fruktighet och lite nötighet.

Mellanmörk – Eco
Storsäljaren i Selection-sortimentet. Doftar generöst av hasselnöt. Smaken är rik och rund med viss pepprighet, behaglig beska och en balanserad, fruktig eftersmak.

Mörkrost – Reko
När bönorna mörkrostas dämpas arabicabönans syrliga egenskaperna. I stället får kaffet en milt bitter, knäckig karaktär.

Extra mörkrost – Amigas
Ett extra mörkrostat har ännu mer behaglig bitterhet och knäckkaraktär än ett mörkrostat. Detta är ett kaffe som är perfekt att dricka tillsammans med mjölk och till mörk choklad.

Arvid Nordquist är marknadsledande inom ekologiskt kaffe i svensk dagligvaruhandel. Allt kaffe, ekologiskt certifierat eller inte, är dessutom alltid 100 procent klimatkompenserat, 100 procent hållbart producerat och av 100 procent arabicabönor som rostas fossilfritt.

För den som föredrar en ekologisk espresso finns de två sorterna Giusto och Molto.

Mer att läsa om olika drycker i kopp och glas