10 do’s and don’ts för att alltid göra gott kaffe

Det är många gånger de små detaljerna som gör stor skillnad och hur du brygger ditt kaffe är inget undantag. Så vad är viktigast att tänka på för att få det godaste kaffet från böna till färdig kopp? Och vad bör du helst skippa? Stilla din nyfikenhet för det här vill du läsa!

Om du vill öka chansen till att lyckas med gott kaffe hemma finns det flera saker du kan optimera. Häll upp en nybryggd kopp och spana in vår tipslista!

Levla upp ditt kaffe – do’s and don’ts

1. Do – Välj ditt kaffe med omtanke

Ta dig tid att ta reda på varifrån kaffet kommer. Det är inte bara roligt att lära sig om olika typer av bönor, ursprung, smakskalor och rostningsprofiler, utan också viktigt att jämföra certifieringar för att kunna välja ett mer hållbart kaffe. Då smakar det ofta bättre.

2. Do – Använd friskt vatten under kokpunkten

Om inte vattnet smakar bra, kommer inte kaffet göra det heller. Färskt, rent och kallt ska det vara. Vid bryggning bör temperaturen ligga mellan 94–98 grader för optimalt resultat.

3. Do – Behandla din kaffeutrustning som en bil

Det vill säga serva den regelbundet. Rengör kanna och filterhållare ordentligt (ljummet vatten och en borste/svamp räcker, diskmedel kan påverka smaken) och se till att avkalka din kaffebryggare med jämna mellanrum. Då håller den längre och presterar som bäst.

4. Do – Vidga dina vyer om vad du gillar för kaffe

Prova och jämför gärna olika kaffesorter bredvid varandra och utveckla dig själv som kaffedrickare. Ju ljusare rostning, desto mer skiner kaffebönans blommiga och eleganta citrustoner igenom, medan mörkare rostat kaffe får mer toner av nötter och choklad.

5. Do – Investera i en kvarn och mal hela bönor

Allra färskast och godast blir det med hela kaffebönor som du maler precis innan du ska brygga ditt kaffe (kan du känna doften?). En annan fördel är att du kan använda samma sorts hela bönor till olika bryggmetoder. Bara anpassa malningsgraden – här är en liten guide!

6. Do – Gör som proffsen och drick svalare kaffe

Ett kaffe av hög kvalitet ska smaka lika gott varmt som kallt. När det har svalnat lite känner man oftast kaffets karaktär bättre, vilket professionella provare har som sista kvalitetstest.

7. Don’t – Slopa inte kaffets originalförpackning

Du kan absolut förvara ditt kaffe i en snygg burk, men återförslut det först i sin förpackning. Då skyddar du kaffet från dess värsta fiende – syre, men även ljus och stark doft. Ställ burken torrt och svalt, exempelvis i skafferiet.

8. Don’t – Fyll inte på vatten med kaffekannan

Alltså samma kanna som du brygger ditt kaffe i. Det gör att kaffepartiklar fastnar i bryggaren och missfärgar den med tiden. Använd i stället en separat kanna/karaff till vattnet.

9. Don’t – Hoppa över ”ett mått för kannan”

Mer kaffe gör det inte starkare, bara beskare. Håll dig därför till doseringsanvisningen på förpackningen och välj en mörkare rostning om du föredrar en kraftigare kopp.

10. Don’t – Värm aldrig kaffe som hunnit kallna

Brygg hellre en mindre mängd åt gången eller häll upp kaffe som blir över i en termos, än att mikra det och förstöra smaken. Eller ännu hellre – frys till kaffeistärningar och gör iskaffe!

Hoppas du har lärt dig något nytt och att du får njuta av många goda kaffestunder framöver!

Fler lärorika artiklar om kaffe