Fasta favoriter och tillfälliga nyheter (så köper du vin i Sverige)

Handlar du oftast vin direkt från hyllan på Systembolaget eller tillhör du den växande skara som hänger på webblåset vid varje tillfälligt nyhetssläpp? Lär dig hur (det nya) sortimentet är uppbyggt och öka chansen att hitta ett nytt favoritvin, en god säsongsöl eller en exklusiv champagne att spara till ett extra särskilt tillfälle.

Hört talas om förkortningarna FS, BS, TSE och TSV? Om vi i stället säger fasta sortimentet, beställningssortimentet och tillfälligt sortiment exklusivt respektive volym – ringer det en klocka? Det är delvis så Systembolagets sortiment ser ut sedan det gjordes om hösten 2019.

Den nya sortimentsmodellen innebär bland annat att det numera släpps betydligt fler produkter i Systembolagets tillfälliga sortiment i syfte att svara upp mot svenskarnas ökade intresse för småskaliga, unika drycker, nya vinstilar och oupptäckta regioner. Hösten 2020 lanserades en ny version av systembolaget.se med ambitionen att ge kunderna samma upplevelse online som i de fysiska butikerna. En satsning som välkomnas av leverantörerna.

– Under coronapandemin har det skett en beteendeförändring mot ökad e-handel, vilket också har påverkat vinförsäljningen. Det är definitivt en utveckling som är här för att stanna och om Systembolaget kommer igång med effektiva hemleveranser kan det bli en riktig game changer, säger Jonas Öhman, nordisk försäljningschef på Arvid Nordquist Vinhandel.

Systembolaget erbjuder för tillfället hemleverans till stora delar av Sverige och under 2021 kommer hela landet att omfattas. För att kunna beställa hem drycker behöver du först skapa ett konto på systembolaget.se. Här kan du läsa mer om hemleverans via Systembolaget.

Jonas Öhman, nordisk försäljningschef på Arvid Nordquist Vinhandel, förklarar hur sortimentet är uppbyggt och tipsar om några av sina favoritdrycker.

Exklusiva viner en tillfällighet

Jonas Öhman berättar att det är en högst medveten strategi från Arvid Nordquists sida att få in fler produkter i Systembolagets tillfälliga sortiment.

– Det är ett fönster där vi kan erbjuda konsumenterna att ta del av vår oerhörda bredd i vårt kontaktnät över hela vinvärlden, säger han.

Det kan handla om alltifrån ett fåtal flaskor av enskilda Cru-viner från Produttori del Barbaresco, ett av Piemontes äldsta vinkooperativ, ett hundratal flaskor av lite äldre årgångar av ikonvinet Chateau Musar till några tusen flaskor av en Côtes Du Rhône Villages eller några extra exklusiva champagner.

LÄS MER: Så gör du för att kombinera champagne med mat

Från vodka till alkoholbefriat

För de flesta är Arvid Nordquist främst synonymt med kaffe. Och mycket riktigt är det en väsentlig del av familjeföretaget, och har så alltid varit i en eller annan form ända sedan starten 1884. Färre kanske vet att Arvid Nordquist också alltid har importerat mat och vin. 1961 stod det egna rosteriet i Solna färdigt att tas i bruk och ett år senare lanserades Classic kaffe – samma år som företaget importerade den första vodkan till Sverige.

År 1970 var det dags att pionjära igen när Arvid Nordquist blev först med att importera buteljerat vin från Australien. I dag rymmer det svenska sortimentet runt 500 produkter inom vin, öl, cider, sprit och olika blanddrycker från ett 60-tal producenter, däribland det brittiska ölbryggeriet Fuller’s, tidigare nämnda Chateau Musar, österrikiska Lenz Moser, sydafrikanska vinhuset KVW och champagnehuset Bollinger.

– Två av våra storsäljare som jag också vill slå ett stort slag för är de högkvalitativa, alkoholbefriade mousserande vinerna Oddbird Blanc de Blancs och Oddbird Spumante. Dessa är vi oerhört stolta över, säger Jonas Öhman.

Oddbirds viner går även att köpa i många dagligvarubutiker tillsammans med ölsorter och blanddrycker med en alkoholhalt på upp till 3,5 volymprocent.

LÄS OCKSÅ: Den nya dryckeskulturen – befriad från alkohol

Hälften av Arvid Nordquists produkterna finns tillgängliga på Systembolaget, många i det så kallade beställningssortimentet (här kan du se vilka!), hälften säljs på restaurangmarknaden.

– När restaurangerna byter meny ändras också vinlistan, och det kräver att vi har både djup och bredd i vårt erbjudande. Det är samtidigt ett sätt för oss att se vad gästerna tycker om våra produkter för att sedan försöka få in dem på Systembolaget, förklarar Jonas.

Favoriter i fasta sortimentet

Den 1 mars 2021 lanserade Arvid Nordquist ett vitt vin från Uruguay i Systembolagets fasta sortiment på den alltmer populära druvan albariño. Producenten heter Bodegas Garzón, som bevisat sig sedan tidigare med det röda vinet Garzón Tannat Reserva.

– Tannat är en blå druva som vanligtvis odlas i Madiran i Frankrike, men som också går utmärkt att odla i Uruguay. Vinet är fylligt och elegant med doft av plommon, hallon och en lätt kryddighet. Det har en stark personlighet och passar oerhört bra såväl till helgmiddagen som till pizza en tisdagskväll, tipsar Jonas Öhman.

Relativt nyligen lanserades också nebbiolo-vinet Langhe Rosso, på 2-litersbox, från den välrenommerade Barolo-producenten Giovanni Rosso. Andra box-viner som Jonas vill lyfta fram är KWV Chardonnay och det halvtorra vita vinet Tania. Få känner nog inte heller till att Arvid Nordquist står bakom Puy Chéri – Sveriges mest sålda rosévin på både box och flaska. En annan tidlös box- och flaskklassiker är Roodeberg.

– Och så har vi den populära Original Long Drink med smak av gin och grapefrukt. En kul grej med denna är att det förmodligen är en av världens första ready-to-drink-produkter då den togs fram inför OS 1952 som hölls i Helsingfors, avslutar Jonas Öhman.

Vin på låda och andra format

Det är som bekant strikt reglerat hur vi får köpa vin och andra alkoholhaltiga drycker i Sverige. Men utöver Systembolaget ska nämnas att det finns flertalet aktörer som arbetar med färdiga vinlådor och dryckesprenumerationer på olika sätt.

Via Systembolaget är det också möjligt att privatimportera vin, öl och sprit som inte finns i något av de olika sortimenten. Handlar det om länder utanför EU måste privatimporten ske via Systembolaget, vilket du kan läsa mer om här.

Systembolagets sortiment förklarat

Fast sortiment (FS)

Hette tidigare ordinarie sortiment och består av cirka 2 400 kvalitetssäkrade drycker som köps in via offertförfrågan och blindprovning. Storleken på butik och kundernas efterfrågan avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Det fasta sortimentet uppdateras fyra gånger per år.

Tillfälligt sortiment (TSE/TSV)

Varje tisdag klockan 10 lanseras ett noga utvalt och kvalitetssäkrat tillfälligt sortiment exklusivt (TSE), som tidigare gick under namnet ”Små partier”. Sedan oktober 2019 har detta kompletterats med tillfälligt sortiment volym (TSV). I denna kategori släpps minst 3 000 flaskor per produkt och lansering sker i fler butiker. Släpps både i butik och på nätet.

Webblanseringar

På torsdagar klockan 10 släpps de mest exklusiva dryckerna, där efterfrågan bedöms vara större än tillgången. Antalet flaskor per kund är begränsat och beställs endast online.

Ordervaror/beställningssortimentet (BS)

Cirka 12 900 produkter som leverantörerna själva har valt att lista, men som inte provas, kvalitetssäkras eller beskrivs av Systembolaget. Går att beställa online eller via butik (kan finnas kollikrav eller begränsningar till vilka län leverans kan ske). En dryck som säljer en viss mängd kan kvalificera sig till det fasta sortimentet.

Säsongsdrycker

Växlar efter olika högtider och traditioner för att passa till säsongens mat, exempelvis jul- och påskdrycker samt oktoberöl, men även Beaujolais Nouveau (ett ungt vin från franska vindistriktet Beaujolais gjort på druvan gamay med säljstart tredje torsdagen i november).

Lokalt och småskaligt

Hantverksmässigt framställda drycker som tillverkas av ett begränsat antal personer max 15 mil från butiken och som efterfrågas av kunderna. Går i regel att beställa mellan butiker.

6 drycker att upptäcka från Arvid Nordquist

Château D'Angles Grand Vin Rouge 2017

199 kr

Läs mer

Fuller's Vintage Ale 2023

85,80 kr

Läs mer

Paco & Lola Albariño

179 kr (BS)

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Chateau Musar 2017

469 kr

Läs mer

Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

229 kr (BS)

Läs mer

Fortsätt din resa in i vinets vida värld