Hur du skummar mjölk hemma med ånga

För hand, med elvisp eller med en mjölkskummare. Ja, hur skummar man egentligen mjölk hemma så att mjölkskummet blir perfekt mikrotätt, krämigt, blankt och följsamt och som baristornas på kaffebaren? Vi guidar till hur du gör med ångröret från en espressomaskin!

Med utgångspunkt i en bra espresso kan du göra otaliga espressodrycker med skummad mjölk. Här går vi igenom hur du bäst skummar mjölk med ånga från espressomaskinen.

Före – valet av mjölk spelar roll

  • Använd färsk och kylskåpskall mjölk. Standardmjölk (fetthalt 3 %) eller så kallad barista- eller latte art-mjölk ger krämigast och stabilast resultat, men lättmjölk går också bra.
  • Fyll en lagom stor, rengjord kanna (gärna rostfri) till cirka en tredjedel med kall mjölk.

Under – det hänger på detaljerna

  • Vinkla ned ångröret mot gallret på espressomaskinen och vrid på ångan för att spola ut eventuell kondens inuti röret för att inte vattnet ska hamna i mjölken.
  • Vrid av ångan och placera därefter ångpipen precis under ytan på mjölken. Du har kanske sett baristor luta kannan lite utåt, gör gärna det du med, cirka 30 grader.
  • Vrid på ångan igen och se till att den roterar mjölken. När den börjar ta in luft och små bubblor börjar bildas bör du höra ett svagt fräsande ljud (lite som att riva itu ett papper).
  • Håll kannans handtag med ena handen, stilla och i ett stadigt grepp. Placera den andra handen på kannans utsida. Värm mjölken till 60–68 grader, inte mer då den lätt smakar välling annars. Sänk ångröret längre ner i kannan i takt med att temperaturen stiger.
  • Vrid av ångan med ångröret kvar i mjölken för att slippa stänk. Lyft upp ångmunstycket och torka av det direkt med en fuktig trasa.

Efter – säkerställ ett lyckat resultat

  • Knacka kannan med skummad mjölk i köksbänken för att ta bort stora bubblor på ytan, det gör att skummet blir så tätt som möjligt.
  • Rotera mjölken i kannan för att fördela luften. Den skummade mjölken ska nu vara som lättvispad grädde i konsistensen.
  • Häll sakta mjölken över nybryggd espresso. Håll kannan i rörelse för att förhindra skummet från att separera från mjölken och bilda ett lock – om espresson bryggs efter mjölkskumning vill säga.
Cortado
Cappuccino, macchiato, cortado eller kanske en flat white? Vilken är din favorit bland espressodrycker med krämigt skummad mjölk eller växtdryck?

Skumma växtdryck i stället för mjölk

Havre, soja, mandel, ärta eller potatis? Allt fler väljer någon slags växtdryck i sitt kaffe och alternativen blir bara fler och fler.

Växtbaserade drycker skummar du inledningsvis på samma sätt som vanlig mjölk, men de kan kräva lite mer varsam hantering då många av dem är känsligare för hög temperatur och reagerar snabbare än mjölken. En för varm och för hårt skummad växtdryck kommer inte att blanda sig med kaffet på ett optimalt sätt.

Bäst är i regel att använda en växtbaserad dryck anpassad för skumning, det brukar då stå ”barista” på förpackningen. Värt att tänka på är att råvaran kan komma att påverka smaken på kaffet, särskilt när växtdrycken är baserad på kokos eller mandel.

Förfina dina kaffekunskaper ännu mer