Cortado

Cortado

Spanska kaffedrycken cortado görs på lika delar varm skummad mjölk och espresso och serveras traditionellt i ett ganska litet glas. Cortadon är något av ett mellanting mellan en caffè macchiato och en cappucino, men ska inte ha ett lika fluffigt mjölkskum som de italienska kusinerna. Själva namnet kommer från verbet cortar som betyder ”att skära”, men om det är i betydelsen att den varma mjölken reducerar, skär ner på, kaffets syrlighet eller att kaffet är skuret – alltså uppblandat – råder det delade meningar om.

Gör så här:

1. Brygg en enkel eller dubbel espresso i ett litet glas.
2. Skumma mjölk med ånga eller värm i kastrull till 65 grader och vispa, precis som du
gör när du skummar mjölk till en cappuccino.
3. Häll mjölken över kaffet så att det blir en 50/50-blandning.

6 klassiska kaffedrycker med espresso som bas

Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado, och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sex klassiska kaffedrycker med espressobas och tipsar om ytterligare tre att testa när andan faller på (varav en med vaniljglass och en drink!).

Läs mer här!

Sortiment

Vår Espressofamilj

Här hittar du våra Espresso som finns i butik

Professional

Här hittar du Espresso för den professionella marknaden