Temadagar inom dryck i augusti 2024

Under årets sista sommarmånad sippar vi på sval albariño albariño från bland annat druvans vanligaste ursprung, men byter sedan land till närliggande Italien när det är dags att hylla det populära mousserande vinet prosecco för att slutligen skåla för pinot noir.

I början av augusti fyller vi våra glas med sval albariño från druvans mest kända ursprung, Rías Baixas i spanska Galicien, men även den portugisiska grannregionen Vinho Verde och klimatmässigt liknande Maldonado i Uruguay.
 
SE OCKSÅ: Albariño i Spanien – alvarinho i Portugal (spana in vår druvskola!)
 
Sista halvan av månaden gör vi en särskild notering i kalendern för internationella pinot noir-dagen, men innan dess korkar en flaska av Italiens största exportsuccé – prosecco.

Dryck med temadagar i augusti 2024

Bodega Garzón

1 augusti – World Albariño Day(s)

Här är det inte frågan om en specifik temadag för ”det gröna Spaniens” främsta druva albariño, utan flera. Beslutet att utöka världsdagen för albariño till flera dagar togs 2017 och varje år arrangeras Albariño Week i vindistriktet Rías Baixas. Men du behöver inte vara på plats för att dricka ett glas albariño. Druvan är minst lika stor i portugisiska Vinho Verde under namnet alvarinho eller caiño blanco och även i Uruguay, där klimatet liknar det i de norra delarna av Spanien och Portugal, odlas det framgångsrikt mycket albariño.
 
Albariño från tre olika ursprung
Rías Baixas, Spanien: Paco & Lola Albariño, nr 74180 (BS)
Rías Baixas, Spanien: Paco & Lola No 12, nr 73210 (BS)
Vinho Verde, Portugal: Alba Rhino Alvarinho, nr 3128
Maldonado, Uruguay: Bodega Garzón Single Vineyard Albariño, nr 53649, 309 kr (BS)

2 augusti – Internationella öldagen

Temadagen började som ett lokalt evenemang i Santa Cruz 2007, men har med åren fått spridning över hela världen. Från och med 2013 infaller internationella öldagen alltid första fredagen i augusti med syfte att fira all världens öl och då både de som brygger och de som serverar öl. En bättre fredags-AW, helt enkelt!

Interntional Prosecco Day

13 augusti – International Prosecco Day

Prosecco är Italiens och världens mest producerade mousserande vin, mycket tack vare en ofta väldigt tillgänglig stil med tydlig fruktsötma. Vinets ursprung är Veneto och Friuli-Venezia Guilia i den norra delen av landet och det måste innehålla minst 85 procent glera. Prosecco finns i olika kvalitetsklasser, söthetsgrader och som svagt bubblande frizzante samt kraftigt bubblande spumante. Bubblorna uppstår vid en andra jäsning i trycktålig tank, varpå vinet får sin sockertillsats och buteljeras. Varför inte blanda till en Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär och toppa med alkolholbefriade Oddbird Spumante (nr 19019)?

18 augusti – International Pinot Noir Day

Pinot noir är en av världens äldsta och ädlaste blå druvsorter – oumbärlig i röd Bourgogne och i tillverkningen av olika sorters champagne, men också väl värd att testa från flera andra kvalitativa ursprung där det likt i de nämnda franska vindistrikten råder ett svalare klimat. I Tyskland, Österrike och Italien marknadsförs druvan ibland som spätburgunder respektive blauburgunder och pinot nero. Ung röd pinot noir domineras av röda bär med ett örtigt och kryddigt inslag, vilket ofta blir en fin matchning till rätter av kyckling, kalkon och anka. Med mognad växer toner av svamp, multna löv, läder och jordighet fram. Det passar med fördel till vilt och andra lite kraftigare kötträtter. Servera gärna något svalare, kring 14–16 grader.

Pinot noir-viner att beställa
USA: Parducci Pinot Noir, nr 75885 (BS)
Uruguay: Bodega Garzón Single Vineyard Pinot Noir, nr 53757 (BS)
 
Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i september 2024!
 
Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Den bästa sommartid är nu