Temadagar inom dryck i september 2023

Under årets första höstmånad är det bland annat dags att hylla sydafrikanska bubblet cap classique, internationella boxvinsdagen och kaffets dag, men också nationella chianti-dagen samt internationella temadagar för cabernet sauvignon, portvin, grenache och den kroatiska druva plavac mali – en släkting till en betydligt mer känd och världsvan druva.

September bjuder på flera starka temadagar inom dryck, för vin på olika druvor, vinstilar och inte minst det vi svenskar konsumerar allra mest – kaffe.

SE OCKSÅ: 2023 års bästa sommarcaféer för kaffeälskaren

Vi inleder med Sydafrikas svar på champagne och innan vi tackar för kaffet hinner vi med ytterligare sex datum väl värda att skriva in i din personliga temadagskalender!

Dryck med temadagar i september 2023

Cap Classique Day

1 september – Cap Classique Day

Det har nu gått drygt ett halvt sekel sedan Sydafrikas första mousserande vin tillverkat enligt Méthode Cap Classique (MCC) lanserades av Simonsig under namnet Kaapse Vonkel (vonkel är afrikaans för engelskans ”sparkle”). Cap Classique är alltså Sydafrikas motsvarighet till champagne, där vinet jäser en andra gång på flaska för att skapa en krämig mousse av små, fina bubblor. Temadagen instiftades 2019 av Cap Classique Producers Association och via hashtaggen #CapClassiqueDay kan du ta del av firandet.

7 september – International Cabernet Sauvignon Day

Vissa hävdar att internationella cabernet sauvignon-dagen alltid ska firas den 30 augusti, men sett till sökstatistiken är första torsdagen i september mer uppmärksammat. Bordeaux i Frankrike, Stellenbosch i Sydafrika, Margaret River och Coonawarra i Australien samt Napa Valley i Kalifornien är några av de mest kvalitativa ursprungen för denna tåliga, tanninrika och kraftfulla blå druva. De tre förstnämnda jobbar främst med den i Bordeaux-blends, medan de två sistnämnda satsar mycket på 100 procent ”cab”.

Cabernet sauvignon är en korsning mellan cabernet franc och sauvignon och en av världens mest odlade druvor. Svarta vinbär är dess tydligast doft- och smaksignum. Hur du bäst firar? Med biff, bea och Bordeaux, eller ännu hellre Chateau Musar (nr 7463, 439 kr).

Fler Bordeaux-blends och ren cab
Roodeberg, nr 7451, 99 kr/nr 7451, 249 kr (box)/nr 53090, 199 kr (magnum, BS)
Parducci Cabernet Sauvignon, nr 73036, 209 kr (BS)

8 september – National Chianti Day

Första fredagen i september varje år sedan 2020 har italienarna själva bestämt sig för att viga åt Toscanas vinösa stolthet Chianti. Men då denna vinregion tillika vinstil angår oss alla låter vi temadagen stå med i vårt dryckeskalendarium. Vinet görs främst av sangiovese och de som var med då det begav sig minns säkert vinflaskans speciella form och basthölje som vissa producenter har valt att återuppta i modern tid. Drick till pizza, pasta och charkbrickan – särskilt väl parar chiantiviner till tomatbaserade kötträtter.

KWV Rosé

9 september – International Box Wine Day

Mitt under brinnande coronapandemi 2021 instiftades internationella temadagen för boxvin. Syftet är att uppmärksamma boxens alla hållbara fördelar. Vi pratar trots allt om den mest hållbara förpackningen för vin som väl öppnad håller sig fräsch i upp till sex veckor. Boxvin är dessutom suveränt till festliga tillfälle då det räcker till många och är smidigt att servera. Och att vin på box inte skulle hålla samma höga kvalitet som motsvarande vin i traditionell glasflaska är faktiskt bara en seglivad gammal myt. Vi älskar boxvin, gör du?

4 Hållbart val-märkta boxviner
KWV Rosé, nr 2333, 159 kr
KWV Chardonnay, nr 7055, 249 kr
KWV Sauvignon Blanc, nr 5626, 235 kr
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie, nr 6344, 199 kr

10 september – International Port Wine Day

Internationella portvinsdagen handlar så klart om att sprida ordet om Portugals mest kända starkvin. Temadagen lär garanterat firas på intima portugisiska Cork Vinbar i Gamla stan, om inte annat kan du skriva upp att det alltid serveras portvin där.

15 september – International Grenache Day

Tredje fredagen i september har fransmännen bestämt ska vara vigd åt grenache, druvan som utgör en av tre i den klassiska Rhône-blenden GSM (grenache, syrah och mourvédre). I Spanien går den under namnet garnacha, där särskilt höghöjdsodlad sådan blivit trendig på senare år för de eleganta, fruktdrivna och klunkvänliga viner det resulterar i. Då grenache är en mycket mångsidig druva kan den bli till alltifrån rosévin till starkvin och matchas till en rad olika maträtter av varierande smakstyrka och karaktär, men även drickas som aperitif.

21 september – International Plavac Mali Day

Det har odlats vin på Balkan hur länge som helst, men det är först under senare år som det har blivit trendigt på våra norra breddgrader. Plavac mali är namnet på Kroatiens vanligaste blå druva med ursprung från landskapet Dalmatien. Om du bara ska lära dig två saker om den är det att den är släkt med zinfandel/primitivo med viner i ofta kryddig och mustig stil.

Kaffets dag

29 september – Kaffets dag

I vår värld är det ju kaffets dag varje dag, men när det finns en dedikerad temadag vill vi så klart uppmärksamma den. Kaffets dag instiftades av den svenska grenen av SCAE (Specialty Coffee Association of Europé), ett nätverk av kaffeälskare både inom och utanför branschen. För Arvid Nordquist är kaffets stora smak och höga kvalitet alltid i fokus, där ett omsorgsfullt producerat och 100 procent hållbart certifierat kaffe ger en ännu större eftersmak. Vilket kaffe väljer du just i dag? Svart, med is, mjölk, tonic eller en espressobaserad kaffedryck?

LÄS OCKSÅ: Baristamästarens recept på riktigt gott bryggkaffe

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se!

Mer att utforska inom dryck