Temadagar inom dryck i juli 2024

Under årets sjunde månad är det dags för Sparkling Wine Week, internationella cavadagen och ölets dag. Sedan skålar vi för alla vinmakarna i Nya Världen i allmänhet och Australien i synnerhet när internationella shiraz-dagen infaller (det vill säga syrah i Gamla Världen).

Juli månad startar starkt med en hel vecka som hyllar mousserande vin, Sparkling Wine Week, följt av internationella cavadagen, ölets dag och internationella shiraz-dagen.
 
LÄS OCKSÅ: 5 råd för att använda öl i maten (och tips på rätter)
 
Därefter tar även temadagarna inom dryck semester fram till i början av augusti, men det hindrar oss inte från att (med måtta givetvis) fortsätta njuta av vin och andra drycker från när och fjärran. Du som helt eller delvis tänker avstå från alkohol kanske hellre vill anamma ”dry july”. Varför inte med hjälp av dessa alkoholbefriade alternativ?

Dryck med temadagar i juli 2024

Sparkling Wine Week
 
Första veckan i juli – Sparkling Wine Week

Det är högst oklart i vilka delar av världen och exakt när denna hyllningsvecka för olika sorters mousserande viner infaller. Från och med den 1 juli och en vecka framåt, eller med start den första ”hela” juliveckan, men den nämns på flera håll, så självklart vill vi inte vara utan den. Och det kan behövas (minst) en vecka för att prova sig igenom all världens bubbel!
 
Vintips för hela bubbelveckan
Frankrike: Langlois Crémant de Loire Brut Resérve, nr 7404
Frankrike: Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418
Spanien: Mas Pere Selecció Brut, nr 76820 (BS)
Sydafrika: KWV Cuvée Rosé, nr 71610
Italien: Vigneti del Sole Prosecco, nr 77662 (BS)
Frankrike (alkoholfritt): EKO! Oddbird Blanc de Blancs, nr 19041
Italien (alkoholfritt): Oddbird Spumante Rosé, nr 11943

12 juli – International Cava Day

Spaniens svar på champagne minsann! Internationella cavadagen är ett utmärkt tillfälle att upptäcka en ny cavaproducent, årgångsbetecknad cava eller corpinnat – stilmässigt likt cava, men med ännu högre produktionskrav. Vad du äter till? Tapas, vad annars?

Tips på cava
Mas Pere Selecció Brut, nr 76020 (BS)

Ölprovning hemma med matchande snacks

17 juli – Ölets dag

Lägg tredje onsdagen i juli på minnet – för om Sveriges bryggerier når sitt mål ska ölets dag bli lika och självklar som kanelbullens dag. Temadagen hade premiär 2012 med syfte att väcka nyfikenhet, öka intresset och sprida kunskap om drycken, hantverket bakom, hur öl kan matchas med mat samt lyfta fram människorna bakom ölet – bryggmästarna. 
 
Fem olika ölstilar
Ljus lager (ljus bocköl), Italien: Peroni Gran Riserva Doppio Malto, nr 88314 (BS)
Mörk ale (trappistöl), Belgien: Orval, nr 1650
Strong ale, Storbritannien: Fuller’s 1845, nr 1633 (BS)
IPA, Storbritannien: Fuller’s India Pale Ale, nr 88753 (BS)
Porter, Storbritannien: Fuller’s London Porter, nr 1634 

27 juli – Shiraz Day

Fjärde fredagen i juli kontrar Nya Världen, på initiativ av Australien, med en egen temadag för den blå druva de kallar för sin ”egen” och benämner shiraz i stället för syrah (vilken hyllas på initiativ av Frankrike på International Syrah Day den 16 februari). Shiraz-dagen firas för fjärde året i rad, men vi kommer inte skvallra om du ändå väljer fransk syrah, exempelvis Le Versant Syrah (nr 70716, BS) eller det veganvänliga libanesiska naturvinet Musar Jeune (nr 75905, BS) gjort på en blandning av syrah, cinsault och cabernet sauvignon.

Alkoholbefriad shiraz/merlot-blend
Hållbart val! Domaine de la Prade, nr 19000
 
Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i augusti 2024
 
Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Mer vin, te och också bubbel