Foodgeekz bästa bowlsrecept (och några av SMAKAs egna)

För systrarna Evelina och Emmy Hammelfelt, den dynamiska duon bakom varumärket och matlagningscommunityt Foodgeekz, hänger mat ihop med både fysisk, psykisk och själslig hälsa. Det berättar de mer om i kokboken ”Bowlsbibeln by Foodgeekz” som rymmer hela 50 näringsrika, kreativa och färgglada bowlsrecept. Självklart bjuder vi på ett smakprov!

Foodgeekz, ägt av Evelina och Emmy Hammelfelt, vill via sociala medier, retreats och andra vägar inspirera fler till att ta vara på livets alla aspekter när det kommer till hälsa. Det gör de genom att laga supergod mat, men också genom att trycka på hur maten hänger ihop med den fysiska kroppen, vår mentala hälsa, energiflöden och inte minst den själsliga biten.

– Vår holistiska syn på hälsa innebär att vi bjuder in träning och rörelse lika mycket som meditation och tysta stunder, att vitaminer, mineraler och spårämnen är en del av vår kosthållning och att ge sig själv den kärlek man behöver, till sin kropp, och att praktisera tacksamhet, förklarar Evelina.

Omslag Bowlsbibeln by Foodgeekz
Vare sig du är vegetarian, vegan eller allätare välkomnar matsystrarna Evelina och Emmy Hammelfelt dig in i en värld av bowls och spiritualitet i ”Bowlsbibeln by Foodgeekz”.

Det handlar inte om några pekpinnar utan snarare om att lyssna på kroppen. Ibland vill den kanske ha choklad, pizza eller något sött, och då ska den få det. Där tror Evelina och Emmy på en balans enligt 80/20-regeln, att om 80 procent av maten är näringsriktig gör det inget om resterande 20 procent inte är.

– Att äta och laga mat från grunden ligger i människans natur och inte förrän ganska nyligen i människans historia fanns det inte något annat alternativ. Mat från grunden är helt klart det kroppen mår bäst av, det har vår egen empiriska resa visat, fortsätter Evelina.

Bowls för alla mål och tillfällen

Systrarna Hammelfelt har alltid lagat mycket bowls, alltså mat serverat i en skål. Så när det blev läge för dem att skriva sin första kokbok var temat givet. Resultatet blev ”Bowlsbibeln by Foodgeekz” som bygger på deras holistiska hälsosyn med spirituella inslag. Evelina och Emmy har varit noga med att recepten, indelade i frukost, lunch, snacks och middag, ska vara enkla och lättlagade parallellt med att de ska vara näringsrika, kreativa och färgglada.

– Mottagandet har varit just det, att recepten är så enkla och lättlagade. Det händer rätt ofta att vi får en ”pling” och tagg på Instagram när någon lagat ur kokboken, vilket är otroligt kul!

Ambitionen inför framtiden är att ta Foodgeekz ännu mer in i det verkliga livet, bortom Instagrams digitala värld. I dagsläget gör Evelina och Emmy redan många fysiska events, där två sommar-retreats på Österlen står näst på tur, men de ser framemot ännu mer av den varan. Att berika människors välmående inifrån och ut – med hela hälsan i fokus.

4 bowlsrecept à la Foodgeekz

Frukost, lunch, snacks och middag – där har du en härlig dagsmeny i fyra olika skålar. För varför äta mat på tallrik när det kan bli så här härligt?

1. Tropisk blåbärsgröt med mango och mynta
En av Foodgeekz-systrarna Evelina och Emmy Hammelfelts absoluta grötfavoriter är en variant med blåbär och kokosdryck toppad med en klick mango- och myntakräm. Ta en tugga, blunda och förflytta dig i tanken till en tropisk strand. Sicken start på dagen!

Till receptet

2. Tofubowl
Vad sägs om en lunchbowl med tofu som nästan smakar salt kola? Inte riktigt dessert, men nästan, och ett utmärkt sätt att försöka övertyga en tofuskeptiker att åtminstone smaka. Hemligheten ligger i att låta tofun karamellisera med bland annat japansk sojasås.

Till receptet

3. Self-love-sallad
Ett sätt att peppa sig själv med lite self-love är att njuta av en kärleksröd fruktbowl med bland annat vattenmelon, hallon, jordgubbar och mynta. Eller dela skålen med någon du gillar lite extra och skicka kärleken vidare. Fruktsallad har aldrig smakat bättre, vi lovar!

Till receptet

4. Heta svamp- och linsbiffar
Mättande, krämiga inuti och frasiga utanpå, det är så Foodgeekz svamp- och linsbiffar ska vara. Perfekt i en bowl med krispig sallad och smakrik grönkål, rödbetssallad, paprikaröra, surkål och en örtig dippsås. Förslagsvis blir detta din middag, redan ikväll.

Till receptet

Ännu mer skålmat

Vi på SMAKA vill så klart inte vara sämre än att lista några av våra egna bowls. Det första kommer från kocken tillika Årets kock 2022-finalisten Jessie Sommarström och är en ren och skär sommardröm i form av en poké bowl med hållbart, nordiskt tänk. Vi följer upp med en något mer traditionell poké bowl, kebab på kyckling och slutligen en skål smoothie.

4 av SMAKAs bästa bowlsrecept

1. Sommarbowl med ponzulax, säsongens grönt och citronmajonnäs
Kocken Jessie Sommarström vill inspirera till att laga en mer klimat- och miljömässigt hållbar, nordisk variant av poké bowl – utan att ge avkall på smaken. Knepet är att välja svenskodlat framför importerat. Vi kallar det för framtidens mat i en skål. Foto: Petter Bülling

Till receptet

2. Poké bowl med lax och mango
För sig som föredrar en klassisk poké bowl som rätten brukar vara sammansatt utifrån sitt hawaiianska ursprung har vi denna skål smaksatt med en särskilt pokesås gjord av naturligt bryggd sojasås, rostad sesamolja, en nyans av citron och het chili. Foto: Pepe Nilsson

Till receptet

3. Kycklingkebab i en bowl (eller burrito)
Hotta upp färdig kycklingkebab med spiskummin, japansk sojasås och sriracha. Gör en bowl med fräscha tillbehör – eller lägg alla ingredienser i mjuka tortillabröd, vik ihop till burritos, vira in i smörgåspapper och ta med smakerna ut på picknick! Foto: Eva Hildén

Till receptet

4. Smoothiebowl med ananas, blåbär och granola
Visst är det lite extra härligt att skeda i sig smoothie ur en skål? Särskilt när den toppas med hemgjord granola och generösa mängder färska frukter och bär. Bäst är att du kan ta av det du har hemma och skafferirensa, det mesta blir gott tillsammans. Foto: Pepe Nilsson

Till receptet

Ta en kaffepaus och läs en artikel till