Dryckerna du med fördel dricker till midsommarmaten

En av årets mest älskade högtider står för dörren och vi får (än en gång) njuta av sill och lax i allehanda former, goda grejer från grillen och nyskördade jordgubbar. Så vad dricker man till maten på midsommarbuffén? Här är SMAKAs bästa dryckestips!

Historiskt har inte midsommar varit särskilt starkt förknippat med mat och dryck. Helgen infaller nämligen när det förr i tiden, innan allt fanns tillgängligt i princip alltid, hade gått tio månader sedan den senaste skörden och åtta månader sedan fjolårsslakten. Det som i stället stod i fokus var slåtterfesten med slåtterölet som främsta symbol.

SE ÄVEN: 15 recept till midsommar – sill, grillat och en somrig tårtdröm

Öl till midsommar

Öl är fortsatt givet till midsommarmaten, även om det inte produceras specifika ”midsommaröl” i samma utsträckning som olika ölsorter till påsk och jul. Men det är heller inget måste – ett bra allround-öl räcker långt. Prova ikoniska alen Fuller´s London Pride (nr 1642) till silltallriken. Finns i lägre styrka i dagligvaruhandeln (3,5 volymprocent).

Vitt vin till midsommar

Det går alldeles utmärkt att matcha midsommarsillen och alla former av lax med vin, så länge du tar det lugnt med allt för tydlig fatkaraktär. Tänk friska, fruktiga vita viner, gärna med lite restsötma för att möta upp sötman i maten. Det fixar det tyska prisvärda boxvinet Tania (nr 5850) galant med en blend av riesling, silvaner och kerner.

Två andra passande vita viner till midsommarens fisk- och skaldjursrätter är KWV Coastal Views (nr 2219) och Steininger Kamptal Riesling (nr 74574, BS).

Rött vin till midsommar

Visst är det en myt att rött vin inte skulle passa till fisk, men just till midsommarsillen är det sällan en särskilt lyckad matchning. Vill du ändå kunna erbjuda ett rött vin, håll dig till mjuka, bäriga viner, förslagsvis gjort på pinot noir.

Framemot midsommaraftonskvällen brukar doften av nygrillat kött sprida sig i grannskapet och då är rödvinsregeln en helt annat. Nu satsar du med fördel på ett fruktigt och smakrikt rött vin med ”drick till grillat kött” i sitt dna, eller ska vi säga sydafrikansk braai? En klassiskt sådant grillvin är Roodeberg (nr 7451/nr 7451, box). Gör som kocken Louise Johansson och använd vinet både i glazen till grillad rapsgris med brynt smörmajonnäs och upphällt till i glaset för ett maxat smakmöte mellan mat och dryck!

SE ÄVEN: Matcha rött vin till grillat kött – nöt, fläsk och kyckling

Ligger betoningen på grillat nöt-, vilt eller lammkött med smakrika tillbehör är strama, nyanserade Garzón Reserva Tannat (nr 3210) en perfekt följeslagare – i skrivande stund ett av blott två viner från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment. Det andra kommer från samma kvalitativa producent, görs på samma druva med inblandning av tre andra blå druvor och heter Garzón Tannat de Corte (nr 6455). En supermatchning till sydafrikanska grillspett, eller sosaties, som det heter om du skulle äta det på plats i landet.

Rosévin till midsommar

Kombinationen av vita viners fräschör och röda viners bärighet och struktur gör många roséviner relativt lättmatchade till midsommarbordet. Kanske blir det inte 100 procent rätt, men aldrig heller riktigt fel. Särskilt inte om du väljer Sveriges mest sålda rosévin Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209/nr 2209, box).

En annan trevlig stilla midsommarrosé är fruktiga och smakrika KWV Rosé (nr 2333) i en nät box på 1,5 liter. Vankas det midsommarpicknick i gröngräset är det alkoholbefriade burkbubblet Oddbird Rosé (nr 13057) en suverän följeslagare!

Mousserande vin till midsommar

Vill du inte spara på krutet och höja lyxfaktorn rejält har du en vinupplevelse för livet i prestigecuvéen Bollinger La Grande Année Brut 2015 (nr 7579). De små, fina bubblorna bryter av fint mot syrliga, feta komponenter i maten, men drycken talar mycket gott för sig själv i egenskap av elegant aperitif. En hantverksmässigt framställd crémant i form av Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) är ett prisat budgetalternativ och en strålande partner till västerbottenspaj med crème fraiche och löjrom.

Vid grillen – och till jordgubbarna

I väntan på att kött och grönsaker ska bli klara på grillen och tillbehören dukas fram passar det utmärkt att sippa på en Rosé Spritz eller varsitt glas Sparkling Tea by Petterson & Munthe (nr 1901) – svenskproducerad bubblig tedryck som även passar till mat.

Eller gör som den ginälskande mästerkocksvinnnaren Sofia Henriksson och skaka ihop en Bramble Gin Sour med Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin (nr 50, BS)!

Och så klart har vi inte glömt jordgubbstårtan! Vissa intar den i samband med dansen runt midsommarstången, andra väntar tills efter grillmiddagen, men oavsett är det lätt pärlande Saracco Moscato d’Asti (nr 7784, BS) ett strålande val jämte en god kopp kaffe eller te. Utforska gärna Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med skandinavisk twist!

Urval av goda drycker till midsommar

Roodeberg

109 kr

Läs mer

Fuller´s London Pride

23,40 kr

Läs mer

Tania (box)

195 kr

Läs mer

Garzón Tannat de Corte

119 kr

Läs mer

Puy Chéri Syrah Rosé (box)

259 kr

Läs mer

Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin

311 kr (BS)

Läs mer

Inspiration till sommarköket