Dryckerna du med fördel dricker till midsommarmaten

En av årets mest älskade högtider står för dörren och vi får (än en gång) njuta av sill och lax i allehanda former, goda grejer från grillen och nyskördade jordgubbar. Så vad dricker man till maten på midsommarbuffén? Här är SMAKAs bästa dryckestips!

Historiskt sett har inte midsommar varit särskilt starkt förknippad med mat och dryck. Helgen infaller nämligen när det förr i tiden, innan allt fanns tillgängligt i princip alltid, hade gått tio månader sedan den senaste skörden och åtta månader sedan fjolårsslakten. Det som i stället stod i fokus var slåtterfesten med slåtterölet som främsta symbol.

SE ÄVEN: 14 recept till midsommar – sill, grillat och en somrig tårtdröm

Öl till midsommar

Öl är fortsatt ett givet inslag för många till midsommarmaten, även om det inte produceras ”midsommaröl” i samma utsträckning som specifika påsk- och julöl. Ett bra allround-öl till silltallriken är den ikoniska alen Fuller´s London Pride (nr 1642, 21,90 kr), vilken du hittar i lägre styrka i dagligvaruhandeln (3,5 volymprocent).

Vitt vin till midsommar

Det går alldeles utmärkt att matcha midsommarsillen och alla former av lax med vin, så länge du tar det lugnt med allt för tydlig fatkaraktär. Tänk friska, fruktiga vita viner, gärna med lite restsötma för att möta upp sötman i maten. Det fixar det tyska prisvärda boxvinet Tania (nr 5850, 189 kr) galant med en blend av riesling, silvaner och kerner.

Två andra passande vita viner till midsommarens fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska influenser, är prissänkta KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc (nr 2321, 79 kr, BS) och Steininger Kamptal Riesling (nr 74574, 129 kr, BS).

Rött vin till midsommar

Visst är det en myt att rött vin inte skulle passa till fisk, men just till midsommarsillen är det sällan en särskilt lyckad matchning. Vill du ändå kunna erbjuda ett rött vin, håll dig till mjuka, bäriga viner, exempelvis Le Versant Pinot Noir (nr 79260, 129 kr, BS).

Framemot midsommaraftonskvällen brukar doften av nygrillat kött sprida sig i grannskapet och då är rödvinsregeln en helt annat. Nu satsar du med fördel på ett fruktigt och smakrikt rött vin med ”drick till grillat kött” i sitt dna, eller ska vi säga sydafrikansk braai? En klassiskt sådant grillvin är Roodeberg (nr 7451, 99 kr/nr 7451, 249 kr, box). Samma vin hittar du på magnumflaska (nr 53090, 199 kr, BS), vilken räcker till fler och är maffigt att få servera.

Ligger betoningen på grillat nöt-, vilt eller lammkött med smakrika tillbehör är strama, nyanserade Garzón Reserva Tannat (nr 3210, 149 kr) en perfekt följeslagare – i skrivande stund ett av blott två viner från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment. Det andra kommer från samma kvalitativa producent, görs på samma druva med inblandning av tre andra blå druvor och heter Garzón Tannat de Corte (nr 6455, 99 kr). En supermatchning till sydafrikanska grillspett, eller sosaties, som det heter om du skulle äta det på plats i landet.

Rosévin till midsommar

Kombinationen av vita viners fräschör och röda viners bärighet och struktur gör många roséviner relativt lättmatchade till midsommarbordet. Kanske blir det inte 100 procent rätt, men aldrig heller riktigt fel. Särskilt inte om du väljer Sveriges mest sålda rosévin Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 85 kr/nr 2209, 249 kr, box). Finns även på magnumflaska bland Systembolagets ordervaror (nr 54715, 169 kr, BS).

Tre andra trevliga midsommarroséer i ordinarie sortiment är annars chilenska Terrapura Reserva Rosé (nr 2479, 89 kr), ekologiska Argento Rosé (nr 2564, 249 kr) från Argentina samt sydafrikanska KWV Rosé (nr 2333, 159 kr) i en nät box på 1,5 liter.

Mousserande vin till midsommar

Vill du inte spara på krutet och höja lyxfaktorn rejält har du en vinupplevelse för livet i prestigecuvéen Bollinger La Grande Année Brut 2014 (nr 7579, 1 899 kr). De små, fina bubblorna bryter av fint mot syrliga, feta komponenter i maten, men drycken talar mycket gott för sig själv i egenskap av elegant aperitif. En hantverksmässigt framställd crémant i form av Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 159 kr) är ett prisat budgetalternativ och en strålande partner till västerbottenspaj med crème fraiche och löjrom.

Vid grillen – och till jordgubbarna

I väntan på att kött och grönsaker ska bli klara på grillen och tillbehören dukas fram passar det att sippa på en välkyld Cornish Gold Apple Cider (nr 18021, 26,90 kr, BS med kollikrav). Eller gör som den ginälskande mästerkocksvinnnaren Sofia Henriksson och skaka ihop en Bramble Gin Sour med Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin (nr 50, 306 kr, BS)!

Och så klart har vi inte glömt jordgubbstårtan! Vissa intar den i samband med dansen runt midsommarstången, andra väntar tills efter grillmiddagen, men oavsett är det lätt pärlande Saracco Moscato d’Asti (nr 7784, 100 kr, BS) ett strålande val jämte en god kopp kaffe eller te. Utforska gärna Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med skandinavisk twist!

Urval av goda drycker till midsommar

Fuller´s London Pride

21,90 kr

Läs mer

Tania (box)

189 kr

Läs mer

Roodeberg Magnum

199 kr (BS)

Läs mer

Garzón Tannat de Corte

119 kr

Läs mer

Puy Chéri Rosé Magnum

169 kr (BS)

Läs mer

Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin

306 kr

Läs mer

Inspiration till sommarköket