Vi kan tyvärr inte förutspå om vädret säger att du ska duka ute eller inne, men vi kan definitivt inspirera till vad du gärna får laga för midsommarmat. Testa en ny sill, grilla mer grönt (på spett!), lax i hel bit, blanda de traditionsenliga jordgubbarna i en färgsprakande sallad till srirachagrillad kycklingsteak och avsluta med en citronsyrlig mandelmarängtårta!
Så klart hyllar vi färskpotatisen i en egen rätt om det är upp till oss att bestämma årets midsommarmeny. Vi gör det genom att koka, krossa och sedan rosta den i ugnen med ett brynt ponzusmör. En grillad köttbit och grönsallad till det och du är hemma (eller om du hellre vill satsa på krispig parmesanpotatis med panko så har vi receptet för det med!).
Men före grillen vill du säkert njuta av sillen – vi tipsar om fyra varianter; en klar, två krämiga och en hel silltallrik à la S.O.S. som räcker gott till midsommarlunch bara den. Sist, men inte minst, föreslår vi att du avrundar med en i förväg preppad fryst mandelmarängtårta, där det enda du behöver göra vid servering är att strössla den med färska bär.
Scrolla ner för att se dessa med flera midsomriga rätter att njuta av. När du klickar dig vidare till ett valt recept ger vi även passande dryckestips – för en komplett smakupplevelse!
Visste du att… Byt 5-minuterssillen mot shiitake för en vegovariant. Lägg i en snygg glasburk, sätt på en etikett och skriv ”krämig senapssvill” på den eller lägg in aubergine om du hellre vill det.
Tips! Självklart kan du tillaga vitkålen och laxen i ugnen – ifall vädergudarna skulle trilskas.
Tips! Du kan också fläka ut en hel kyckling och grilla på samma sätt (det tar bara lite längre tid).
Tips! Potatissalladen går utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen, men till att ta fram den en stund före servering, så den inte är iskall. Tillsätt gärna ½ dl grovhackad kapris.
Tips! Vi kan inte heller nog höja denna krispiga parmesanpotatis med panko till skyarna. TikTok må vara källan till den ena konstiga mattrenden efter den andra, men inte denna! Vi säger bara en stor skål aioli att doppa i, och okej om du envisas, servera med grillat kött och sallad.
Tips! Desserten går utmärkt att förbereda upp till 1 dag före servering och blir bara bättre av att stå till sig. Vänta i så fall med de rostade mandelspånen till strax före servering.