Tips på mousserande rosévin till alla hjärtans dag

Roséchampagne och andra rosa bubbel är svårslaget att bjuda på vid romantiska tillfällen. Här är fem dryckestips att fira kärleken med – på alla hjärtans dag eller närsomhelst när andan faller på under året. Vi avslöjar också vilket mousserande rosévin som passar bäst till jordgubbarna. Sist förklarar vi hur färgen och de rosa bubblorna uppstår i flaskan.

Vad passar väl bättre på alla hjärtans dag och vid andra kära sammankomster än att skåla i mousserande rosévin! Varför inte låta det vara ett genomgående tema för hela kvällen?

5 rosa bubbel till kärleksfirandet

1. Bollinger Rosé
nr 7755, 801 kr

Vi inleder med de ädlaste av rosa bubblor – roséchampagne. Just denna från vinhuset Bollinger blev en omedelbar succé när den lanserades 2008. I grunden är det en Bollinger Special Cuvée med en första jäsning på merparten små, gamla ekfat och över 50 procent reservevin. Inför den andra jäsningen på flaska tillsätts 5–6 procent rött vin gjort på pinot noir. Vinet får sedan lagra på sin jästfällning under 3–4 år, vilket är dubbelt så lång tid som appellationen kräver. Resultatet är en kraftfull, elegant roséchampagne i mogen, brödig stil som med sin struktur och intensitet passar både som aperitif, till skaldjur och mer smakrika rätter av fisk, rött kött och fågel, gärna med rödbetor och getost som tillbehör.

Receptförslag:
Tre sorters ostron med lyxiga tillbehör
Bakad rotselleri med hummer och brynt smör-sabayonne
Kantarell- och tryffelfärserad kyckling med kålterrin och smörad kycklingsky

2. Ayala Rosé Majeur
nr 81995, 641 kr (BS)

En hög andel av vinhuset Ayalas signumdruva chardonnay bidrar med fräschör och finess i denna vinösa, fylliga och välbalanserade roséchampagne med mjuk fruktighet, fin mousse och lång eftersmak. Det röda tillsatta vinet för tjusig laxrosa färg kommer helt från Grand Cru-klassificerade byar i Aÿ. Vinet har en låg dosage (7 gram socker per liter) och serveras med fördel till bakad lax, rosastekt lamm, skaldjur eller en syrlig dessert med röda bär.

3. Langlois Crémant de Loire Rosé Brut
nr 76063, 221 kr (BS)

Tre års lagring på jästfällningen mot minimitiden på ett år ger en rosa crémant med extra stor aromrikedom. Vinets fantastiska färg är inte bara för syns skull, den uppkommer när skalen på handplockade cabernet franc och pinot noir-druvor får macerera med musten till önskad intensitet och smak innan den andra jäsningen på flaska enligt den traditionella metoden. Smaken är fruktig med inslag av röda bär, en balanserad syra och ett sofistikerat avslut. Servera som aperitif, till ost- och charkbrickan, lantpaté och lätt syrliga desserter.

LÄS OCKSÅ: Hellre en bra crémant än en billig champagne (säger ryktet)

4. KWV Cuvée Rosé
nr 71610, 80 kr

Om du letar efter en fin dryckesmatchning till jordgubbar, andra söta bär, en sötare tårta eller dessert är detta halvtorra, mousserande rosévin med toner av just jordgubbar, men också rosor och persika, ett utmärkt val. Vinet kommer i en vackert designad flaska och har en lägre alkoholhalt (endast 7 volymprocent). Perfekt också som förskål eller till asiatisk mat med lite hetta. Servera vinet väl kylt. För fler tips – spana in KWV Cuvée Rosé på Instagram!

Receptförslag:
Laxtartar Asian style med habaneromajonnäs
Asiatisk moules marinières med jalapeño-aioli
Trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås

5. Oddbird Spumante Rosé
nr 11943, 88 kr

Ett gott rosa bubbel måste inte innehålla alkohol. Låt dig i stället berusas av kärleken du känner till den du dricker det med! I det här rosa bubblet lagras proseccodruvan glera och pinot noir från italienska Treviso i Veneto på ståltank i upp till 12 månader innan vinet befrias från alkohol och buteljeras med pärlande bubblor. Smaken är fruktig med inslag av päron, grönt äpple, fläder, hallon, grapefrukt och jordgubbar. Servera vid 8–10 grader till alltifrån carpaccio och chèvre chaud till rätter av fisk, ljust kött eller sallader, gärna med getost.

Med reservation för produkt- och prisändringar.

Tillverkning av mousserande rosévin

Den vackra färgen tilltalar ögat innan innehållet i glaset når dina smaklökar, men vad ger ett mousserande rosévin just sin unika färg och hur skapas de livfulla, aptitretande bubblorna?

Blått behövs för rätt rosa nyans

För att mousserande roséviner ska få sin alltifrån ljust aprikosrosa till mörkt rubinröda färg krävs att skalen från en eller flera blå druvor på något sätt ingår i produktionen*. Musten i de allra flesta druvsorter, blåa som gröna, är nämligen färglös. Maceration är den vanligaste metoden för att få önskad färg, smak och tänkt stil på vinet. Det innebär att druvskalen får ligga i kontakt med musten i en stund efter pressning. Exakt hur länge varierar.

I motsats till stilla rosévin är det också tillåtet (inklusive inom EU) att blanda vitt och rött vin till mousserande rosévin, vilket sker i exempelvis Champagne där andelen rött vin kontra vitt vin generellt är 5–15 procent i en roséchampagne.

Metoder för att skapa bubblor

Bubblor, eller mousse på vinspråk, kan bildas i vin med olika metoder. Den dyraste, mest tidskrävande och gedigna är den traditionella metoden. Ett stilla basvin med hög syra och relativt låg alkoholhalt får då en första jäsning för att sedan tappas på den slutliga flaskan med tillsats av jäst, socker och rött vin (om det mousserande rosévinet är en blandning av vitt och rött vin vill säga) för en andra jäsning, varvid bubbelbildande koldioxid utvecklas.

Den volymmässigt mest utbredda metoden att skapa bubblor är tankmetoden, även kallad charmat eller cuve close. Det stilla (rosa) basvinet hälls i en trycktank tillsammans med jäst och socker. När det har jäst klart och bubblor har bildats buteljeras det under tryck.

Ytterligare metoder är transfermetoden, astimetoden, kontinuerlig metod, kolsyremetoden och den just nu väldigt trendiga, men samtidigt väldigt gamla, méthode ancestrale/méthode rurale eller pet nat (pétillant naturel) som den också kallas där ett ungt vin buteljeras innan allt socker och all jäst har hunnit bli till alkohol, varpå bubblor bildas i flaskan.

Visste du att…
Utbudet av mousserande rosévin är brett med många olika ursprung och stor stilmässig variation, men Systembolaget delar inte in dem i olika kategorier som de annars gör för vita mousserande viner. Håll i stället koll på vad de föreslås passa till och smakklockorna för att utläsa graden av sötma, fyllighet och syra. Låt detta sedan styra valet av mat.

*) Även många vita mousserande viner tillverkas av blå druvor, men då avlägsnas skalen genast efter pressning och endast den färglösa druvmusten får jäsa vidare.

Mer att njuta av i glaset och på tallriken