Temadagar inom dryck i januari 2023

Under årets första månad säger vi grattis till Vinets dag och också den relativt okända Champagne and French Fries Day. I övrigt ekar kalendariet i januari tomt på temadagar för olika druvsorter, vinstilar och andra drycker, men så är det många som tar en vit månad, vilket vi tar fasta på genom att länka vidare till tips på goda alkoholfria drycker.

Det är skralt med temadagar inom druvor och dryck i början av 2023, men vad gör väl det när själva vinets dag ”fyller år” i just januari? Dessförinnan riktar vi strålkastaren mot en riktig superkombination mellan vin och mat – champagne och pommes frites!

SE OCKSÅ: Skål för ett nytt bubblande vinår i Champagne (inklusive restips!)

Vi tar också tillfället i akt och rider på den populära vågen för en annan temadag som ändå kan sägas koppla till dryck. Gissa vilken? Men först, vad sägs om att få tips på alkoholfria drycker för dig som vill ta en vit månad eller väljer bort alkoholhaltiga drycker av andra skäl. Oavsett lovar vi att alternativen väl värda att prova! Tipsen på våra bästa alkoholfria drycker hittar du här.

Dryck med temadagar i januari 2023

Internationella pizzadage

1 januari – Internationella pizzadagen

Nämen, det här är ju en temadag inom mat! Jo, men ha lite tålamod med oss, för alla vet ju att pizza och vin är en strålande bra kombination (eller öl, om du frågar italienarna själva). Och nu när januari (ännu) inte kryllar av temadagar inom dryck, tvärtom, tycker vi det är fullt rimligt att hänga upp vårt dryckeskalendarium på andra aktuella temadagar, visst? Vi rekommenderar att du klickar dig vidare till vår artikel om vad du dricker till pizza, men även sushi, tacos, köttfärssås och toast Skagen. Kanske lockar inte alkohol en dag som denna, direkt inpå nyårsafton. Då påminner vi om dessa alkoholfria alternativ.

International Champagne and French Fries Day

10 januari – International Champagne and French Fries Day

Champagne har en egen dag, pommes frites likaså, men först 2021 fick kombinationen en internationell temadag. Internationella champagne och pommes frites-dagen instiftades av de Greklandsbaserade sommelierna Anna Maria Kambourakis och Kleopatra Bright som båda är besatta av giftermålet mellan champagnens höga, friska syra och krämiga mousse och den feta, salta, friterade potatisen. Väl värt att prova minst en gång i livet, men om plånboken vill kan du välja en bättre fransk crémant i stället – i vitt eller rosa utförande.

4 lyxiga champagner

Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 551 kr
Bollinger Special Cuvée Brut Magnum, nr 7418, 1 202 kr
Bollinger Rosé, nr 7755, 671 kr
Ayala Brut Nature, nr 81438, 501 kr

LÄS OCKSÅ: Guide till olika sorters champagne med bröderna Larsson

Vinets dag

22 januari – Vinets dag

En rad olika skyddshelgon vakar över världens vinodlare, men just denna dag handlar om helgonet och martyren Saint Vincent av Zaragoza från Aragonien i nordöstra Spanien. Till hans ära arrangeras vinprovningar och storslagna vinfestivaler i många vinproducerande länder. För ett tiotal år sedan blev vinets dag en officiell temadag i Sverige – givetvis på Vincents namnsdag. Varför inte slå på stort och arrangera en egen vinprovning hemma?

3 tips till vinets dag

Artesano de Argento White Malbec Organic Fairtrade, nr 2622, 111 kr
Candidato Ecológico Tempranillo, nr 22335, 70 kr + pant
KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc, nr 2321, 139 kr

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i februari 2023!

Någon temadag inom dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se!

På tal om druvor och specifika vinstilar