Temadagar inom dryck i januari 2024

Under årets första månad säger vi grattis till Vinets dag, relativt okända Champagne and French Fries Day och internationella Irish Coffee-dagen. I övrigt ekar kalendariet i januari tomt på temadagar för olika druvsorter, vinstilar och andra drycker, men för den som önskar ta en vit månad delar vi med oss av våra bästa tips på goda alkoholfria drycker.

Det är skralt med temadagar inom druvor och dryck i början av 2023, men vad gör väl det när själva vinets dag ”fyller år” i just januari? Dessförinnan riktar vi strålkastaren mot en riktig superkombination mellan vin och mat – champagne och pommes frites!

SE OCKSÅ: 10 fun facts om champagne att briljera med på festen

Månaden bjuder även på en temadag för världen kanske mest kända kaffedrink. Men först rider vi på den populära vågen för en matdag som är lätt att koppla till dryck. Gissa vilken?

Dryck med temadagar i januari 2024

Internationella pizzadage

1 januari – Internationella pizzadagen

Nämen, det här är ju en temadag inom mat! Jo, men ha lite tålamod med oss, för alla vet ju att pizza och vin är en strålande bra kombination (eller öl, om du frågar italienarna själva). Och nu när januari (ännu) inte kryllar av temadagar inom dryck känns det fullt rimligt att hänga upp vårt dryckeskalendarium på andra aktuella temadagar.

Vi rekommenderar att du klickar dig vidare till vår artikel om vad du dricker till pizza, men även sushi, tacos, köttfärssås och toast Skagen. Kanske lockar inte alkohol så här ”dagen efter” nyårsafton. Prova då gärna dessa alkoholfria alternativ.

International Champagne and French Fries Day

10 januari – International Champagne and French Fries Day

Internationella champagne och pommes frites-dagen instiftades av sommelierna Anna Maria Kambourakis och Kleopatra Bright utifrån att de båda är besatta av giftermålet mellan champagnens höga, friska syra och krämiga mousse och den feta, salta och friterade potatisen. Väl värt att prova minst en gång i livet, men om plånboken känns tunn kan du välja en bättre fransk crémant i stället – i vitt eller rosa utförande.

4 lyxiga champagner

Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 599 kr
Bollinger Special Cuvée Brut Magnum, nr 7418, 1 399 kr
Bollinger Rosé, nr 7755, 799 kr
Ayala Brut Nature, nr 81438, 559 kr

Vinets dag

22 januari – Vinets dag

En rad olika skyddshelgon vakar över världens vinodlare, men just denna dag handlar om helgonet och martyren Saint Vincent av Zaragoza från Aragonien i nordöstra Spanien. Till hans ära arrangeras vinprovningar och storslagna vinfestivaler i många vinproducerande länder. För ett tiotal år sedan blev vinets dag en officiell temadag i Sverige – givetvis på Vincents namnsdag. Varför inte slå på stort och arrangera en egen vinprovning hemma?

3 tips till vinets dag

Alba Rhino Alvarinho, nr 3128, 159 kr
Candidato Ecológico Tempranillo, nr 22335, 79 kr + pant
KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc, nr 2321, 79 kr

Irish Coffee

25 januari – International Irish Coffee Day

Irish Coffee sägs ha skapats vintern 1943 av Joe Sheridan, chefsbartender på en irländsk flygplatsrestaurang, när ett passagerarplan på väg mot New York var tvunget att vända om på grund av dåligt väder. Restaurangen var stängd, men Joe ryckte tjänstvilligt ut och blandade till en värmande kaffedrink för att få passagerarna på bättre humör. En av dem tackade så mycket och frågade om det var en brazilian coffee hen fått smaka, varpå ryktet säger att Joe ska ha svarat ”nej, det är en Irish Coffee!”. Och så här enkelt gör du den själv!

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i februari 2024!

Någon temadag inom dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

På tal om druvor och specifika vinstilar