Bästa tipsen för att grilla ute på vinter (med soliga viner!)

Det krävs i regel lite mer förberedelser att vintergrilla, men det är det värt för den goda grillsmakens skull och det härliga i att vara utomhus och laga mat. När du har tagit del av våra bästa tips (inklusive förslag på smaksäkra grillrätter och grillkompatibla viner från Sydafrika) är det inte omöjligt att du kommer vilja grilla ute året runt!

Det klassiska knepet ”ställ fram grillen på sommaren och ställ tillbaka den på vintern” för att komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka kan du gärna anamma i tanken, men inte i praktiken. För det går utmärkt att grilla året om! Du behöver förvisso preppa lite mer för att vintergrilla, men det är det värt för doften, smaken och utenjutet du får uppleva.
 
Vad ska du då tänka på när du vill grilla ute på vintern? Det får du svaret på här!

5 tips för vintergrillning

1. Välj nivå på grillmåltiden

Närmast till hands är att vintergrilla där du oftast grillar övrig tid på året. Är det kanske i trädgården, på uteplatsen eller balkongen? Utgå då från din vanliga klot- eller gasolgrill och bestäm om du endast grillar ute och äter inne, eller gör allt utomhus. Ta annars reda på om det ligger någon allmän grillplats i ett nära naturområde, längs ett vandringsstråk eller vid en mysig sjö. Det är en fördel om den är försedd med ett grillgaller.

Psst… Tänk på att följa de regler som gäller vid allmänna grillplatser. Var aktsam med elden och släck den när du grillat klart. Självklart lämnar du rent, snyggt och skräpfritt efter dig.

2. Kolla bränsle, väder och vind

Förvara kol och briketter i ett torrt utrymme, skyddat från regn och snö. Grillar du med gas, kolla att slangar och anslutningar är täta. Håller du till på en allmän grillplats kan du ha tur att det finns ved, ta annars med torr ved, kol och/eller briketter och något att tända med. Vid minusgrader kan det behövas lite mer bränsle för att få upp grillen i rätt temperatur och också bibehålla den. Stark vind suger musten ur de flesta grillar, så grilla i hyfsad lä.

Vintergrilla över öppen eld
Torr ved skapar bäst förutsättningar när du ska vintergrilla vid exempelvis ett vindskydd eller allmän grillplats och inte vill ”fuska” med kol eller briketter.

3. Preppa och packa smart

Ta med allt du behöver för att slippa springa ut och in i köket med blöta skor; grillredskap, förberedda råvaror och kryddor/smaksättare. Formar och folie för att kunna lägga upp och varmhålla maten är smart, liksom att ha våtservetter eller hushållspapper nära tillhands. Vintergrillar du på friluftsturen är ryggan din bästa vän. Förbered det du kan hemma och ta med i påsar, burkar och flaskor (exempelvis en god glaze). Grilla ”handmat” för att inte behöva bära på tallrikar och bestick; olika slags burgare (funkar fint att servera i kaffefilter!), wraps, korv med bröd och goda toppings, ”spett i baguette”…

Mota mörkret: Vissa grillar har en lampa för årets mörkare månader, men en lykta eller pannlampa funkar minst lika bra, om du saknar annan belysning.

SE OCKSÅ: Enkla rätter att laga och äta ute från Portionen under tian

4. Grilla utan att pilla (så mycket)

Grillar du på kol- eller gasolgrill är det extra viktigt på vintern att låta locket vara stängt. Lita på att grillen kommer att göra jobbet, och använd gärna en digital grilltermometer till kött och andra råvaror som du inte vill riskera att överköra. Vid en öppen grillplats finns sällan några lock, men tänk på samma sätt och dalta inte runt med maten. Sänk ner gallret om det är ställbart och du upplever att temperaturen är för låg.

5. Håll värmen utifrån och in

Klä dig hellre för varmt än för kallt, särskilt om du vintergrillar utan möjlighet att gå in och värma dig. Tänk lager-på-lager, vind- och vattentåliga ytterkläder, bra strumpor (gärna i ull), köldtåliga skor och underskatta inte mössa, halsduk och vantar/grillvantar. Sittunderlag, en varm fäll och filtar är bekvämt när det väl är dags att njuta av maten. Varm saft, choklad, kaffe, te eller buljong i termos är fint att värma insidan med när minusgraderna biter till.

Visste du att…
En grill av bra kvalitet behöver inte ställas undan vintertid, men se till att skaffa ett tåligt överdrag för att skydda den mot vädrets makter. Sedan är det bara att borsta av eventuell snö, kontrollera bränslet, bestämma maten och vintergrilla loss!

Soliga grillviner från Sydafrika

Medan vi har vinter på våra norra breddgrader, pågår druvskörden för fullt bland Sydafrikas vinproducenter. Så vad har sydafrikanskt vin med vintergrillning att göra? Jo, flera av dem passar utmärkt just till grillad mat, alltifrån enkel grillkorv i bröd till hamburgare och smakrika rätter av nöt, vilt, lamm samt givetvis också fisk, skaldjur, fågel och grönsaker.

Vintergrilla ”braai style”

Braai är det sociala, sydafrikanska sättet att grilla. Ordet är på afrikans och betyder grillning. Det är också namnet på själva grillen som olika köttdetaljer och andra råvaror tillagas i. Kocken Mattias Larsson har inspirerats av braai-traditionen när han matchar kritikerrosade Roodeberg (nr 7451) till grillad örtmarinerad lammytterfilé med ljummen sötpotatissallad och ekfatslagrade KWV Chardonnay (nr 7055) till helgrillad seabream med grillade grönsaker och brynt hasselnötssmör. Perfekt att vintergrilla!

Kämpande vinland i coronatider

En annan god anledning till att välja vin från Sydafrika till vintergrillen är att landets vinnäring är hårt coronadrabbad. Restriktioner och förbud som har införts har haft en omfattande påverkan på både den inhemska konsumtionen och exportvolymerna. Det har uppmärksammats av bland annat av svenska vinskribenter och initiativet #saveSAwine.
 
För drygt tio år sedan var Sydafrika det land vi svenskar drack mest vin från och genom att återupptäcka en gammal favorit eller utforska Systembolagets sydafrikanska vinsortiment (på hyllan, bland ordervarorna och i de tillfälliga sortimentssläppen), och välja vin från det lite oftare kan du bidra till att hjälpa vinlandet Sydafrika på fötter igen. Samtidigt lär får du en riktigt trevlig dryckesupplevelse till din grillade mat – oavsett årstid!

6 sydafrikanska viner till vintergrillen

Roodeberg (box)

269 kr

Läs mer

KWV The Mentors Cabernet Franc 2021

209 kr

Läs mer

KWV Chardonnay (box)

269 kr

Läs mer

Café Culture

105 kr

Läs mer

Fler aktuella artiklar för årstiden