10 recept med svamp (och vad du dricker till!)

Svampens dag infaller den 6 september. Men vi firar gärna svampen varje dag, för snacka om mångsidig råvara! Här listar vi 10 läckra svamprecept (däribland en svampsteak!) och ger förslag på matchande dryck i form av vin och öl. Hoppas det ska smaka!

Svamp har en sällsam förmåga att anpassa sig. Till olika slags kryddor, smaker och texturer. Det är ett utmärkt alternativ till animaliskt protein och svårt att tröttna på tack vare att det finns så många olika sorters svamp och möjligheter vid tillagning.

LÄS OCKSÅ: Vad svamp har med den femte grundsmaken umami att göra

Våra svenska skogar kryllar av svamp, vid säsong är det bara att gå ut och leta. Annars finns svamp att köpa året runt, håll gärna utkik efter svenskodlade champinjoner, ostronskivling och shiitake – svampodling är en växande näring och behöver inte ta hänsyn till årstiden.

I rapporten ”Växa tillsammans” spår ICA att just svamp går en ljus framtid till mötes då det (jämte potatis, kål och baljväxter) är en råvara många kan tänka sig att äta mer av för att få till en större andel växtbaserad mat på tallriken.

Med det sagt går vi in i köket och tipsar om flera härliga svamprätter med smaksättarna som gör hela skillnaden mellan gott och jättegott. Självklart med passande dryckestips!

10 läckra svamprecept

1. Skördewok med udonnudlar och spicy ponzu sriracha
Gör som mästerkocksvinnaren Christin Kashou – woka ihop säsongens grödor från skog och jord och smaksätt med en rikt kryddig och precis lagom het såsblandning. Välj den svamp du gillar bäst eller får napp på i svampkorgen. Skippa nudlarna och bjud med ris om du vill.

Till receptet

UTFORSKA: Konsten att krydda mat med hetta – mästerkockens masterclass

2. Smörstekt torsk med svampsås och rostad kål
Den kan te sig brungrå och intetsägande, men vi lovar – den gräddiga svampsåsen med dijonsenap och ponzusås är gudomlig till smörstekt torsk och sojarostad spetskål. Nyfiken på vad du bäst häller i glaset? Surfa vidare via länken nedan och scrolla ner till dryckestipsen!

Till receptet

Tips!
Red av svampsåsen med lite majsstärkelse och du har en perfekt grund till en gratinerad svamptoast (eller en suverän crêpesfyllning!). Bjud med Fuller’s 1845, nr 1633, 29,90 kr, eller satsa på en vit Bourgogne, exempelvis Chanson Viré Clessé, nr 74870, 199 kr (BS).

Svamp på macka

En kantarelltoast är svårslagen och ett recept behövs knappast. Bara stek kantareller i smör, gärna med lite finhackad lök och vitlök, salta, peppra, lägg på smörstekt bröd och toppa med persilja. Där har du den perfekta följeslagaren till Fuller’s ESB, nr 11405, 20,90 kr.

Toppar du toasten med löjrom och crème fraiche, ja, då slår du till på ett glas Bollinger Special Cuvée, nr 7418, 499 kr, eller en bättre crémant som Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404, 149 kr. Dessa mousserande viners höga syra möter fint den feta crème fraichen och de brödiga tonerna harmonierar med det smörstekta brödet. Bubblorna i sig fräschar upp.

3. Svampsteak med kryddsmör och grillrub
Vem kunde ana det otroliga resultatet av att gnida in en hel klase ostronskivling med en maxad senaps- och paprikarub för att därefter steka svampen under press till en ”steak”. Grillad biff släng dig i väggen, säger vi, och korkar upp en flaska välmatchad dryck.

Till receptet

4. Steamed buns med svampfräs och pickles
Kombinationen av knaperstekt marinerad svamp, picklade grönsaker, chipotle-aioli och rostade hasselnötter är bara så god! Skölj ner med Sydafrikas nationaldruva, en ljus lager från Finland eller ett druvigt och blommigt vitt vin från tyska Rheinhessen.

Till receptet

5. Hemgjord gnocchi med svamp och kålrotschips
Hemknådad gnocchi på potatis är måhända något för den mer pyssligt lagda, men vi tipsar också om hur du kan fuska. Samtidigt ger det dig en skapande stund i köket och det tror vi att fler behöver mer av i livet inklusive svamp, blomkål, spenat och chips – på kålrot!

Till receptet

6. Svampsoppa med vispad senapsgrädde
Svamp suger tacksamt åt sig av alla smaker du kombinerar den med. Prova själv i en krämig, mustig svampsoppa med råmarinerad svamp på toppen. Den lyfter hela upplevelsen och ger en trevlig konsistensbrytning. Servera med en ekologisk tempranillo eller alkoholbefriat rött.

Till receptet

7. Udonnudlar i soja- och sesambuljong med svamp
Ingen tipslista med svamprecept utan en värmande ramen, alltså nudelsoppa. Denna har ingen mindre än mat- och livsstilsbloggaren Sofia Wood skapat. Svampen tillsammans med en mild japansk sojasås bidrar med en umamikaraktär som gör rätten kort sagt utsökt.

Till receptet

8. Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips
När ett italienskt vin gjort på 100 procent nebbiolo får bestämma maten är en krämig risotto med svamp och tryffel ett säkert kort att spela. Toppa med chips på parmaskinka och/eller grönkål. Mer ”udda” vinval? Prova denna sydafrikan eller detta spännande från Uruguay!

Till receptet

9. Vegansk pasta vongole med svamp
Svamp är som en kameleont. Här spelar den rollen som hjärtmusslor i en växtbaserad pasta vongole. Rätten tog nästan ett halvår för matbloggaren Gustav Johansson att fullända, men så är det en av hans bästa pastarätter. Tack och lov tar den bara 30 minuter för dig att laga.

Till receptet

Vin till svamppasta

När du gör en pastasås med svamp ingår i regel att först fräsa svampen i smör. Smörfräst svamp överlag älskar ett vitt, relativt fylligt vin lagrat på ekfat, då lagringen ger smörtoner i vinet. Särskilt då i en svamppasta innehållandes vitt vin. Det får oss att landa i pålitliga KWV Chardonnay, nr 7055, 89 kr/239 kr (box).

Riktigt smakrika, krämiga pastasåser med svamp, och gärna kött (tänk oxfilépasta med svamp), gillar röda viner med större kropp och en viss strävhet. Viña Bujanda Gran Reserva, nr 2221, 249 kr, är en Rioja i traditionell stil som klarar jobbet, liksom Dr. Charles Niehaus Roodeberg, nr 74100, 179 kr – hyllningsvinet till ett av Sydafrikas mest kända röda viner Roodeberg, nr 7451, 99 kr/249 kr (box), också det ett strålande dryckesval till svamppasta!

10. Viltskavsgryta med svamp och bär
Svamp, bär och vilt är en grym råvarutrio i mustiga grytor. Japansk soja, dijonsenap och en ekfatslagrad pepparsås med lätt rökighet får alla smaker att lyfta. I glaset rekommenderar vi antingen en brittisk IPA, sydfransk syrah eller en välgjord Châteauneuf du Pape.

Till receptet

Tips!
Byt mot ”pulled vego” eller ”pulled oats” om du önskar göra en köttfri gryta.

Fler viner till olika svamprätter

Chateau Musar

369 kr

Läs mer

Altos Las Hormigas Malbec

129 kr (BS)

Läs mer

Barbera d'Alba Donna Margherita

159 kr (BS)

Läs mer

Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

199 kr

Läs mer

Candidato Ecologico (box)

189 kr

Läs mer

Domaine de la Prade

89 kr

Läs mer

Andra receptlistor med tillhörande dryckestips