10 recept med svamp (och vad du dricker till!)
Svampens dag infaller den första söndagen i september. Men vi firar gärna svampen varje dag, för snacka om mångsidig råvara! Här listar vi 10 läckra svamprecept (däribland en svampsteak!) och ger förslag på matchande dryck i form av vin och öl. Hoppas det ska smaka!
Svamp har en sällsam förmåga att anpassa sig. Till olika slags kryddor, smaker och texturer. Det är ett utmärkt alternativ till animaliskt protein och svårt att tröttna på tack vare att det finns så många olika sorters svamp och möjligheter vid tillagning.
LÄS OCKSÅ: Vad svamp har med den femte grundsmaken umami att göra
Våra svenska skogar kryllar av svamp, vid säsong är det bara att gå ut och leta. Annars finns svamp att köpa året runt, håll gärna utkik efter svenskodlade champinjoner, ostronskivling och shiitake – svampodling är en växande näring och behöver inte ta hänsyn till årstiden.
Enligt en framtidsrapport från Ica går svampen en ljus framtid till mötes då det (jämte potatis, kål och baljväxter) är en råvara många kan tänka sig att äta mer av för att få till en större andel växtbaserad mat på tallriken.
Med det sagt går vi in i köket och tipsar om flera härliga svamprätter med smaksättarna som gör hela skillnaden mellan gott och jättegott. Självklart med passande dryckestips!
10 läckra svamprecept
UTFORSKA: Konsten att krydda mat med hetta – mästerkockens masterclass
Tips!
Red av svampsåsen med lite majsstärkelse och du har en perfekt grund till en gratinerad svamptoast (eller en suverän crêpesfyllning!). Bjud med Fuller’s 1845, nr 1633, 37,90 kr (BS), eller vit Bourgogne.
Svamp på macka
En kantarelltoast är svårslagen och ett recept behövs knappast. Bara stek kantareller i smör, gärna med lite finhackad lök och vitlök, salta, peppra, lägg på smörstekt bröd och toppa med persilja. Där har du den perfekta följeslagaren till Fuller’s ESB, nr 11405, 24,90 kr.
Toppar du toasten med löjrom och crème fraiche, ja, då slår du till på ett glas Bollinger Special Cuvée, nr 7418, 599 kr, eller en bättre crémant som Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404, 169 kr. Dessa mousserande viners höga syra möter fint den feta crème fraichen och de brödiga tonerna harmonierar med det smörstekta brödet. Bubblorna i sig fräschar upp.
Vin till svamppasta
När du gör en pastasås med svamp ingår i regel att först fräsa svampen i smör. Smörfräst svamp överlag älskar ett vitt, relativt fylligt vin lagrat på ekfat, då lagringen ger smörtoner i vinet. Särskilt då i en svamppasta innehållandes vitt vin. Det får oss att landa i pålitliga KWV Chardonnay, nr 7055, 95 kr/249 kr (box).
Riktigt smakrika, krämiga pastasåser med svamp, och gärna kött (tänk oxfilépasta med svamp), gillar röda viner med större kropp och en viss strävhet. Nyligen prissänkta Viña Bujanda Gran Reserva, nr 2221, 149 kr, är en Rioja i traditionell stil som klarar jobbet, liksom Dr. Charles Niehaus Roodeberg, nr 74100, 179 kr – hyllningsvinet till ett av Sydafrikas mest kända röda viner Roodeberg, nr 7451, 99 kr/249 kr (box), också det ett strålande dryckesval till svamppasta!
Tips!
Byt mot ”pulled vego” eller ”pulled oats” om du önskar göra en köttfri gryta.