Skål med eller utan alkohol – sommardrinkar

Uppdatera sommarens drinkrepertoar med Sveriges mästerkock 2020 tillika ginälskaren Sofia Henrikssons Bramble Gin Sour med smak av björnbär och blåbär eller testa någon av hennes tre svalkande rosédrinkar. Missa inte heller dryckestrenden Sparkling Tea, ”classy” kaffedrinken Espresso Martini eller gå annars all in på en kanna klassisk sangria.

Vi kan inte tänka oss en bättre årstid att få sippa på en fräsch och festlig drink. Ladda frysen med is och låt tillfälle och humör avgöra vilken av våra härliga sommardrinkar du väljer att göra först. I glas, kanna eller bålskål, stilla eller mousserande, vin, sprit, kaffe eller te, med eller utan alkohol – här finns något för alla smaker!

8 somriga drinkrecept

1. Bramble Gin Sour
Mästerkocksvinnaren Sofia Henriksson älskar gin och bjuder här på en sötsyrlig variant av den brittiska drinken Bramble, där hon använder sig av en brittisk gin smaksatt med björnbär och svarta vinbär. Hon skakar den med äggvita för en vacker, snövit skumkrona.

Till receptet

Visste du att…
Ägg har varit en självklar drinkingrediens sedan 1800-talet. Vanligast är att bara använda äggvitan i syfte att få till ett tjockt och krämigt skum på toppen. Förutom att drinken får en lyxig finish bidrar äggviteskummet till att ge den en lite större kropp och mjukare textur samt att det hjälper till att runda av och knyta ihop smakerna.

LÄS OCKSÅ: Olika sorters gin – klassisk, smaksatt och aktuella trender

2. Rosésangria med apelsin, persika och hallon
Sangria kommer från det spanska ordet sangre, vilket betyder blod utifrån att drycken oftast görs med rött vin. Men det går minst lika bra att använda ett friskt och fruktigt rosévin – här förstärkt med apelsinlikör, apelsin, persika och hallon. Somrigt så det förslår!

Till receptet

3. French 75 med rosévin
Visst kan du göra cocktailen French 75 med ett stilla franskt rosévin i stället för bubblande champagne! Resultatet blir en riktigt elegant fördrink som du mer än gärna får matcha till ett fat crostini med chèvrekräm, jordgubbar, pistagenötter och basilika.

Till receptet

SE ÄVEN: Här är Sveriges mest sålda rosévin (franskt, men inte från Provence!)

4. Sorbetdrink med alkoholfritt mousserande rosévin
Njut av en alkoholbefriad glassig drink som du svänger ihop i ett nafs. Bara lägg en kula hallonsorbet i varje glas och toppa med mousserande rosévin, i detta fall alkoholfritt sådant från det sociala företaget Oddbird. En myntakvist på det och festen kan börja!

Till receptet

5. Sparkling Tea på svart te med tranbär och jordgubb
Har du koll på den alkoholfria dryckestrenden Sparkling Tea? Här visar vi hur du enkelt gör den bubbliga, elegant drycken på ett ekologiskt svart te med smak av tranbär och jordgubb, is och sodavatten. Supergott som fördrink eller spännande måltidsdryck.

Till receptet

6. Mousserande rooibos-bål med hallon och jordgubb
Bara den vackra färgen på denna bubbliga bål på kallbryggt, rogivande rooibos-te med smak av hallon och jordgubb gör den värd att testa, tycker vi. Förstärk smakerna med färska bär, färskpressad citronjuice och ett alkoholbefriat mousserande rosévin. Festligt, visst?

Till receptet

7. Espresso Martini
En för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Ja, för varken mer eller mindre än tre kaffebönor ska denna sofistikerade cocktail garneras med, enligt italiensk tradition. Nu råkar det vara fyra på bilden, men se den som ett tecken på kärleken vi känner för vår espresso på svenska.

Till receptet

8. Klassisk sangria
Med ett fruktigt och smakrikt rött vin (gärna spanskt och ekologiskt!) är det enkelt att lyckas med detta relativt klassiska recept på den spanska vinbålen sangria. Perfekt att ställa fram på mingelfesten i kanna, karaff eller bålskål och låta gästerna förse sig själva.

Till receptet

Sommar, sommar och ännu mer sommar