Temadagar inom dryck i mars 2024

Dricka glögg i mars? Ja, det gör man faktiskt i vissa engelsktalande länder, men där kallas det för mulled wine och brukar inte vara fullt lika sött. Utöver det hyllas en av världens riktigt stora gröna druvor denna månad, närmare bestämt riesling. På internationella kvinnodagen (och alla andra dagar) väljer vi gärna ett kaffe som stöttar kvinnliga odlare.

Insprängt mellan bananens dag, tomatsåsens dag, alla korvars dag, matlådans dag och slutligen våffeldagen vill vi denna månad lyfta temadagen då glöggens engelska kompis mulled wine och födelsedagen för en av världens mest omtyckta gröna druvor.

RECEPTTIPS: Tomatsåsernas tomatsås i en penne alla vodka

Apropå bananens dag vet du väl att du alltid ska se på bruna bananer i fruktskålen som en signal till att baka banankaka? Gärna en banankaka med kaffemarinerade russin i smeten!

Dryck med temadagar i mars 2024

Varm sangria

3 mars – National Mulled Wine Day

Medan vi svenskar dricker glögg från novent till tjugondag Knut sparar amerikaner och britter på krutet till denna tidiga marsdag, trots att deras motsvarighet till glögg annars är minst lika starkt förknippat med julen som det är för oss. Samtidigt kan det vara rejält kallt på sina håll och i Alperna dricks det glühwein, vin chaud och vin brulé hela skidsäsongen lång, så särskilt långsökt är det ändå inte. Vad som är vad? Det kan du lära dig mer om här!

Tips på rött vin att krydda

Hållbart val! Candidato Ecologico Tempranillo, nr 22335, 185 kr (box)/nr 22335, 79 kr + pant

RECEPTTIPS: Gör som i Spanien och satsa på varm sangria när det är kyligt ute

Amigas malet kaffe och hela bönor

8 mars – Internationella kvinnodagen

Den här dagen har egentligen inget med dryck att göra, men vi ser det som ett utmärkt tillfälle att tipsa om Amigas – kaffet som stöttar kvinnliga kaffeodlare i dag och alla andra dagar. Det är mörkrostat och består av 100 procent ekologiska arabicabönor, vilket ger ett friskt och nötigt kaffe med en generös och lång balanserad eftersmak. Amigas är också Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Testa gärna att brygga det i en perkulator för utomhusbruk – perfekt för den bekväma friluftsturen!

RECEPTTIPS: Amigas Coffee – vår egen värmande tolkning av Irish Coffee

World Riesling Day

13 mars – World Riesling Day

Visste du att riesling fyller 589 år i år? Wines of Germany har i alla fall satt denna gröna druvas födelsedag till den 13 mars 1435 med hänvisning till det första datumstämplade beviset på dess existens. Periodvis har riesling haft dåligt rykte, men i dag kallas den till och med ibland för kungen av druvor. Den är extremt mångfacetterad och finns i en stil för alla smaker och med olika ursprung; från riktigt knastertorrt till nektarlikt sött Eiswein och orangevin med viss tanninstruktur, hela tiden med sprängkraft från druvans höga syra.

2 ursprung till riesling-dagen

Rheingau, Tyskland: EKO! Corvers Kauter Terra 50, nr 73683, 201 kr (BS)
Rheingau, Tyskland: EKO! Corvers Kauter Doosberg Riesling, nr 94252, 199 kr
Kamptal, Österrike: Steininger Kamptal Riesling, nr 74574, 129 kr (BS)

21 mars – World Vermouth Day

Eller ska vi säga “negroni time”? Vermouth är ett kryddat starkvin dominerat av malört, vilket vinet också har fått sitt namn efter (”vermut” betyder malört på tyska). Det kan vara sött eller torrt, vitt, rött eller rosé och produceras främst i Italien och Frankrike, men även i exempelvis Spanien, Tyskland och i Sverige. Martini och Manhattan är andra kända cocktails med vermouth som basingrediens, men det går ofta lika bra att dricka vermouth naturell.

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i april 2024!

Någon temadag inom dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Ladda inför vår, påsk och grillsäsong